Alge hidžiki 25 g

Šifra: 1522004

 

446,00 RSD
- +
Vaša cena: 0.00RSD
Robna marka: Mitoku
Zemlja porekla: Japan
Pakovanje: 25 g

Hidžiki (hijiki) su tanke smeđe igličaste alge. Glavni snabdevač japanske firme Mitoku hidžiki algama je porodica Nišikava, koja je svoje tradicionalno ribarsko zanimanje zamenila specijalizacijom za sakupljanje i pripremu ove vrste algi. Rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, je idealno vreme za berbu. Alge se nakon berbe obrađuju tradicionalnom metodom, zatim se suše na suncu i  pakuju. Njihove grube crne niti postaju vrlo nežne ako se pravilno kuvaju. Hidžiki u sebi zadržavaju jak ukus okeana pa su zbog tog gorkastog ukusa vrlo cenjene.

•sastojci:
Hidžiki alge.


•energetske i hranljive vrednosti (100 g):
Energetske vrednosti 750kJ/185kcal.
Masti 2 g, od kojih zasićene masne kiseline 0.8 g, ugljeni hidrati 0.1 g, od kojih šećeri 0.2 g, proteini 8.3 g, so 7 g, vlakna 66.8 g.

•svojstva:
popravljaju krvnu sliku 
ojačavaju zidove kapilara
uništavaju bakterije truljenja    
poboljšavaju funkcionisanje creva 

Hidžiki alge sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda. Veoma su korisne u ishranu dijabetičara. Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi. Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu. Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hidžiki alge se koriste za jačanje creva jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).

•način pripreme:
Namaču se 3-4 minuta u hladnoj vodi pa se onda kuvaju dok proključaju, zatim na tihoj vatri se kuvaju još pola sata. Na kraju se dodaje šoju sos i kuva otklopljeno dok ne ispari višak vode.
Ako ste pripremili preveliku količinu hidžiki algi možete ih odložiti u frižider, jer se one u njemu mogu dobro očuvati.
Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem. Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane hidžiki alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje.  Sve ostalo ide prema originalnom receptu.
Hidžiki alge mogu se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.

•za one koji žele da znaju više: 
Hidžiki (hijiki) su tanke igličaste smeđe morske alge koje rastu u vodama koje zapljuskuju obale Japana, Kine i Hong Konga.
Prema predanju, Japanke imaju tamnu, sjajnu, gustu i bujnu kosu upravo zahvaljujući redovnom konzumiranju hidžiki algi. Istraživanja su pokazala du su minerali veoma važni za zdravlje kose, a ove alge sadrže neverovatnih 34 grama minerala, na 100 grama sopstvene težine. Štaviše, jedna studija je pokazala da 100 grama hidžiki algi ima 10 puta više kalcijuma, nego ista količina mleka. Bogate gvožđem, belančevinama, vitaminima A, B1 i B12 ne doprinose samo boljem kvalitetu kose, već jačaju creva i čiste krv. U Japanu, u kojem je upotreba algi u ishrani ravnopravna upotrebi povrća, jedna od najpopularnijih vrsta algi su ,,Bošu' hidžiki', koje rastu duž kamene obale istoimenog poluostrva na najvećem japanskom ostrvu Kjušu.
Mitokuov glavni snabdevač hidžiki algama, porodica Nišikava, neguje tradicionalan način pripreme hadžiki algi. U rano proleće, kada hidžiki dostiže vrhunac svog ukusa, alge se beru. Ubrane alge se zatim peru, te se devet sati pare u sopstvenim sokovima. Na taj način omekšavaju, a boja im se menja iz svetlo smeđe u crnu. Suše se na suncu, a potom se pakuju. Ova tradicionalna metoda se veoma razlikuje od komercijalne, tokom koje se hidžiki alge prokuvavaju dugi vremenski period, što dovodi do gubitka minerala.


napomena:
Već dugi niz godina sarađujemo sa japanskom kompanijom Mitoku i ponosni smo što možemo da domaćem tržištu da ponudimo proizvode majstorske proizvodnje kao što je Onozaki mugi miso, susamovo ulje, japanski čajevi i alge... Duboko saosećamo sa japanskim narodom koji je zadesila prirodna i nuklerna katastrofa. Nakon ovog događaja prilogodili smo način saradnje, u skladu sa novonastalim uslovima: za neke proizvode smo promenili dobavljača, neke proizvode više ne uvozimo a svi oni japanski proizvodi koje trenutno imamo u ponudi prošli su stroge japanske a zatim i domaće laboratorijske analize i u potpunosti su ispravni.



pakovanje od 25 g
zemlja porekla: Japan
uvezeno iz: Japana

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.
OR

Pitanja & Odgovori korisnika

Nije postavljeni nijedno pitanje!

Pitanje će biti vidljivo nakon moderacije