Početna strana > Makrobiotika > Alge

Alge vakame Mitoku 25 gr

Cena: 328.00 rsd
Šifra: 1522013
Robna marka: Mitoku
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 25 grama

Vakame (wakame) su blagog ukusa i mekane teksture i vrlo su omiljene kada se nađu na jelovniku. Bogate su kalcijumom a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina. Odlično utiču na detoksikaciju kao i na viskozitet krvi i visok krvni pritisak.

zemlja porekla: Koreja

•svojstva:
Vakame alga se često koristi u zdravoj ishrani jer ima lekovita svojstva. Najnovije studije rađene na univerzitetu McGill u Montrealu dokazale su da alginska kiselina ima svojstvo da za sebe vezuje toksine i teške metale (stroncijum, arsenik, olovo...). Kako naš organizam ne poseduje enzime koji bi ovu kiselinu razložili, ona se, zajedno sa toksinima i teškim metalima koje je za sebe vezala, izlučuje van preko stolice i na taj način se vrši detoksikacija organizma. Vakame sadrže i supstancu koja utiče na viskozitet krvi (tj. na istapanje tromba) čak dva puta jaču od priznatog leka heparina.

Vakame su veoma bogate kalcijumom, a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, niacina i belančevina. U medicini se spominju zbog njihovih antibakterijskih osobina i bržeg čišćenja krvi nakon porođaja, zbog čega su bile cenjene još u drevnom Japanu. U kozmetici se koriste za tamnjenje kose i jačanje korena dlake.

•način pripreme:
Vakame alge treba brzo oprati pod hladnom vodom kako bi skinula površinska prašina, a zatim namočiti i ostaviti da stoje 3-5 minuta (poslednju vodu od namakanja možete ostaviti i koristiti u kuvanju). Kada omekšaju vakame alge treba raširiti i isprati. Vakame tada možete dodati glavnom jelu i na laganoj vatri kuvati još desetak minuta. 

Vakame alge su dovoljno slane i ne treba ih prelivati. Posle namakanja vakame dobijaju lepu staklastozelenu boju. Da bi se zaista dobro skuvale potrebno ih je stručno tranžirati.
Namočene, omekšane vakame alge prerežite po sredini uz debelu žilu. Mekane vanjske delove narežite na komade za jedan zalogaj, a tvrdu žilu vrlo sitno naseckajte da se može ravnomerno kuvati.

Vakame alge su neizostavan sastojak miso supa, a kao dodatak odlično odgovaraju i uz obično povrće. Vakame se mogu i pržiti u dubokom ulju i takve su same za sebe lagan obrok. Ako se zapeku i izmrve u prah, u kombinaciji sa susamom, odličan su začin za mahunarke i žitarice.

napomena:
Već dugi niz godina sarađujemo sa japanskom kompanijom Mitoku i ponosni smo što možemo da domaćem tržištu ponudimo proizvode majstorske proizvodnje kao što je Onozaki mugi miso, susamovo ulje, japanski čajevi i alge... Duboko saosećamo sa japanskim narodom koji je zadesila prirodna i nuklerna katastrofa. Nakon ovog događaja prilogodili smo način saradnje, u skladu sa novonastalim uslovima: za neke proizvode smo promenili dobavljača, neke proizvode više ne uvozimo a svi oni japanski proizvodi koje trenutno imamo u ponudi prošli su stroge japanske a zatim i domaće laboratorijske analize i u potpunosti su ispravni.

•za one koji žele da znaju više:
Vakame su jedina vrsta algi koja se uzgaja i u prirodi, i veštački. Nakon što su naučnici uspeli da rastumače kompleksan životni ciklus vakame alge, započeto je sa uzgajanjem izdanaka ovih algi u velikim rezervoarima, da bi kasnije bile presađene i nastavile svoj rast na okeanskom dnu. Svrha ovakvog procesa bila je  da omogući mladim vakame algama, koje su veoma osetljive, da u što većem broju peržive kritični period svog rasta. Zrele biljke se beru u martu i aprilu mesecu, najčešće mašinski, a zatim suše toplim vazduhom.

Po boji ukusu i sastavu slične su alariji, morskoj algi koja se može naći po celom svetu, a deo je tradicionalne škotske, irske i severnoevropske kuhinje.

U nastavku možete pročitati i jedan jednostavan recept sa vakame algama. Prijatno!

2 šolje natopljenih vakame algi
1 glavica crnog luka srednje veličine
voda u kojoj su bile natopljene alge
2 kašičice tamarija

Vakame alge brzo isprati hladnom vodom, pa ih potopiti u hladnu vodu i ostaviti 2-3 min. Zatim ih narezati na komade od 2,5 cm. U lonac staviti naseckan crni luk i prekriti vakame algama, te preliti vodom u kojoj su se prethodno vakame alge namakale. Kuvati sve dok voda ne proključa, smanjiti temperaturu, kuvati 30 min dok vakame ne omekšaju, dodajte 2 kašičice tamarija, pa kuvati još 15 min.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.