Početna strana > Kuhinje sveta

Kapar u slanom rastvoru 310 gr

Cena: 316.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 3810001
Robna marka: Amfissa
Nema na lageru
Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 310 gr

Kapar se koristi kao dodatak salatama i sosovima, najviše u mediteranskom kulinarstvu. Podstiče varenje i otvara apetit.

sastav: kapar, voda, so i limunska kiselina.
Proizvod je pasterizovan.

•svojstva:
Što se tiče lekovitih svojstava kapar olakšava varenje i podstiče apetit.
Nutritivne vrednosti za 100g proizvoda:energetska vrednost 48KJ / 12 kcal, proteini 0.98 gr, masti 0.47gr, ugljeni hidrati 0.77 gr, sadržaj kuhinjske soli 1.27 gr

•način primene:
Upotrebljava se za razne prelive za salatu i za jela kao što su  sotei, nadevi  za ribu, tatarska mešavina.

Brusketi sa šampinjonima i paradajzom
Sastojci:  2 paradajza, 300 gr šampinjona, 1 manji crveni luk, 2 čena belog luka, 1 kašika kapra, 1 ljuta paprika (po ukusu), maslinovo ulje, so, biber
još:tost, 2-3 čena belog luka, maslinovo ulje, kugla mozzarele
Crveni luk sitno iseckati i prodinstati na maslinovom ulju, dodati seckane šampinjone i nastaviti sa dinstanjem, a onda dodati i seckan, oljušten paradajz, kapar, papričice i beli luk. Posoliti, pobiberiti i dinstati dok ne ispari tečnost.
Tost staviti u rernu na 200°C i peći dok ne pocrveni (15-ak minuta), a onda natrljati beli luk, zaliti maslinovim uljem, staviti umak od povrća, preko toga listove mozzarele, pa vratiti u rernu dok se sir ne otopi. 

•za one koj žele da znaju više:
Kapar je tropska i subtropska biljka, koja rasta i na obalama Sredozemnog mora.Gaji se kao povrće, zbog mladih cvetnih pupoljaka  veličine zrna bibera. Plodovi ili pupoljci  ove biljke  se konzerviraju u sirćetu  ili usoljavanjem. Kapar ima prelepe bele cvetove sa 4 bele latice.  U svetskoj trgovini su najpoznatiji francuski kapri.
Ono što je posebno zanimljivo da najbolje i najukusnije plodove daje kad raste među kamenjem, a kada raste na običnoj zemlji ukus mu nije tako pikantan i kvalitetan.
Kapar počinje da daje obilne plodove tek posle 5 godina. Što se tiče berbe, bitno je brati što tvrđe i manje pupoljke, a ako se pupoljci počnu ottvarati ili je plod porastao, onda se ne beru tad nego se čeka da se pupoljak rascveta, a onda se bere potpuno zreo plod.
U antičko doba kapar se koristio kao dodatak jelima, lekovita biljka i afrodizijak.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.