• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Bulgur (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Bulgur (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
    Šifra: 4505002

    Bulgur (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

    284 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Francuska Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    350
    energetska Vrednost KJ
    1490
    masti
    1.8g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.2g
    ugljeni hidrati
    60g
    - šećeri
    1.8g
    vlakna
    10g
    proteini
    12.3g

    o proizvodu

    Bulgur je namirnica koja se pravi od pšenice (najčešće od durum pšenice). Koristi se u raznim pilavima, jelima od povrća, supama.  Jednom otvoreno pakovanje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

    svojstva

    Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena.
    Što se tiče hranljivih vrednosti bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi. Takođe ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca. Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, bulgur ima duplo manje kalorija i duplo više dijeteteskih vlakana.
    Bulgur tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti. Posebno je dobar za decu i srarije osobe.
    Bulgur je specifično obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitini. Prema veličini usitnjenosti bulgur može biti fino mleveni, srednje mleveni, krupno mleveni i celo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.

    način pripreme

    Bulgur se koristi u grčkoj, turskoj, mediteranskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji kao deo različitih pilava, jela sa povrćem i supa. Ovo su dva najjednostavnija recepta.
    U 2 šolje kipuće vode dodajte 1 šolju bulgura i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Možete dodati peršun i razno drugo povrće.

    recept: Pečeni bulgur (za 4 osobe)
    sastojci: 1 čaša bulgura, 2.5 čaše kipuće vode, 1/2 kašičice soli
    priprema: Prepecite bulgur, sve dok ne zamiriše kao orašasti plodovi. Sipajte ga u posudu i sipajte preko njega kipuću vodu i so. Prekrijte posudu i ostavite da odstoji sat vremena.
    U 2 šolje kipuće vode dodati 1 šolju bulgura i kuvati na tihoj vatri 15 min. Može se dodati peršun i drugo povrće.