Početna strana > Osnovne namirnice > Žitarice, pasulj, sočivo, pirinač > Žitarice

Crna kinoa (organski proizvod) 200 gr

Cena: 446.00 rsd
Šifra: 4509010
Robna marka: Bio Špajz
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Crna kinoa (organski proizovod) . Kinoa je izuzetno hranljiva: odličan je izvor kalcijuma i ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice.

zemlja porekla: Peru

• podaci o organskom sertifikatu:
Ovo je organski sertifikovan proizvod. 
Broj potvrde: P-362/13-16-05
Kontrolna (sertifikaciona) organizacija: Organic Control System
Kliknite ovde ukoliko želite da saznate šta je to organska proizvodnja.

 svojstva:

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i ,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. Od svih žitarica ima najbolji balans aminokiselina: sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Postoje mnogo vrsta kinoe, a najpopularnije su bela, crvena i crna.


Crna kinoa se jednako dobro i lako kuva kao i bela, ali je nešto hrskavija i ima orašastiji ukus.


Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog  uz povrće, pasulj, u salatama i supama.

 

Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege.

Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.


Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije. Ukoliko želite da pročitate odgovore na najčešća pitanja o celijakiji kliknite ovde.


 način pripreme:

U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju kinoa i sačekati da zavri. Kada zavri smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 minuta (sve dok se klica ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.

Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i poslastica.

 

 za one koji žele da znaju više:
Kinoa je žitarice iz porodice Chenopodium, kao i amarant. Kinoa ne pripada zaista žitaricama, ali se na taj način gaji i priprema pa se zbog toga često u tu grupu i pripaja. Od biljke kinoe u ishrani se koriste i zeleni listovi.

Kinoa se uzgaja na velikim visinama.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.