Početna strana > Začini i pikantni dodaci > Začini

Crni susam

Cena: 1890.00 rsd
po kilogramu proizvoda
Šifra: 3005006
Robna marka: Mitoku
Količina: Kg.
Ukucajte željenu težinu: 0.1, 0.2, 0.25...
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Semenke crnog susama. Odličan izvor kalcijuma i magnezijuma, bakra i cinka.

zemlja porekla: Japan

• svojstva:
Susam (Sesamum Indicum L) se smatra najstarijom uljaricom u ljudskoj upotrebi i uzgaja se preko 5000 godina. U pitanju je veoma otporna biljka sposobna da se prilagodi najrazličitijim promenama i teškim uslovima. Susam ima izuzetno visok sadržaj masti.  
Semenke crnog susama sadrže čak 60% više kalcijuma od oljuštenih, žutih semenki susama i imaju jači ukus.Crni susam odličan je izvor magnezijma. Kalcijum i magnezijum pomažu regulisanje krvnog pritiska, preventivno deluju na pojavu migrena (kao posledica lošeg stanja krvnih sudova), sprečavaju pojavu astmatičnih grčeva, poboljšavaju san (naročito kod nesanica izazvanih menopauzom). 
Crni susam veoma je dobar izvor bakra i cinka. Dovoljan unos bakar omogućava aktivaciju enzima koji aktiviraju stvaranje elastina i kolagena,  koji su neophodni za dobro funkcionisanje zglobova i kostiju. Dovoljan unos cinka obezbeđuje dobru čvrstinu kostiju i sprečava prelome i osteoporozu, a ima važnu ulogu i u održavanju imuniteta.
Crni susam sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogenim dobar su izvor dijetetskih vlakana,  pozitivno deluju naobaranje lošeg holesterola  i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera - antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.
Crni susam pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Crni susam bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.
Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.

• energetska vrednost (za 100 gr proizvoda):
2397 kJ/573 kcal

• hranljive vrednosti (za 100 gr proizvoda):
Alanin 0.927 gr, arginin 2.63 gr, kalcijum 975 mg, ugljenihidrati 23.45 gr, beta karoten 5 mcg, bakar 4.082 mg, glutaminska kiselina 3.955 gr, histidin 0.522 gr, gvožđe 14.55 gr, lizin 0.569 gr, magnezijum 351 mg, mangan 2.460 gr, nijacin 4.515 mg, fosfor 629 mg, kalijum 468 mg, riboflavin 0.247 mg,selen 5.7 mcg, natrijum  11 mg, vitamin A 9 IU, vitamin B6 0.79 mg, vitamin E 0.25 mg, cink 7,75 mg.
Dijetetska vlakna 11.8 gr .
Mono zasićene masne kiseline 18.759 gr a polizasićene masne kiseline 21.773 gr.

napomena:
Već dugi niz godina sarađujemo sa japanskom kompanijom Mitoku i ponosni smo što možemo da domaćem tržištu ponudimo proizvode majstorske proizvodnje kao što je Onozaki mugi miso, susamovo ulje, japanski čajevi i alge... Duboko saosećamo sa japanskim narodom koji je zadesila prirodna i nuklerna katastrofa. Nakon ovog događaja prilogodili smo način saradnje, u skladu sa novonastalim uslovima: za neke proizvode smo promenili dobavljača, neke proizvode više ne uvozimo a svi oni japanski proizvodi koje trenutno imamo u ponudi prošli su stroge japanske a zatim i domaće laboratorijske analize i u potpunosti su ispravni.

• za one koji žele da znaju više:
Čuvena izreka ,,Otvori se sezame'' potiče upravo odbiljke susama koja se rasprsne kada su semenke sasvim zrele.
Najveći svetski proizvođač susam au 2010 godini bila je država MIjanmar. 

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.