Početna strana > Osnovne namirnice > Žitarice, pasulj, sočivo, pirinač > Žitarice

Heljda (organski proizvod)

Cena: 657.00 rsd
po kilogramu proizvoda
Samo u maloprodaji
Šifra: 4501001
Robna marka: Bio Špajz
Količina: Kg.
Ukucajte željenu težinu: 0.1, 0.2, 0.25...
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Heljda je žitarica velike hranljive vrednosti i korisno ju je uvrstiti u ishranu. Ona je jedna od najstarijih žitarica. Lako se priprema i kao prilog možete je poslužiti uz razna jela od povrća, mahunarki...

zemlja porekla: Kina

podaci o organskom sertifikatu:
Ovo je organski sertifikovan proizvod.
Broj potvrde: P-362/13-16-05
Kontrolna (sertifikaciona) organizacija: Organic Control System
Kliknite ovde ukoliko želite da saznate šta je to organska proizvodnja.

• svojstva:
Ako je tostirana, heljda se često koristi kao kaša i tada ona postaje jedna od retkih alkalnih žitarica. Tostirana haljda je tamna, crvenkasto-smeđe boje. Prirodna, netostirana heljda je skoro bele boje. Mlado zrnevlje heljde može se ostaviti i da klija (jaka, teško svarljiva crna ljuska tada spada) i ono je izuzetan izvor hlorofila, vitamina i enzima.

Isceljuje sluzokožu tankog creva, poboljšava cirkulaciju i stanje kapilara i krvnih sudova.
Vrlo efikasna za lečenje dijareje i hronične dizenterije. Rutin, bioflavonoid koji nalazimo u heljdi ojačava kapilare i krvne sudove, sprečava pojavu hemoroida, smanjuje krvni pritisak i pojačava cirkulaciju u rukama i nogama. Rutin je lekovit i nakon izloženosti X zračenju ili drugim formama radijacije.
Heljda se koristi spolja, za kožu koja je u nekoj vrsti zapaljenja ili u slučaju opekotina. Napraviti oblogu od tostiranog brašna heljde pomešanog sa sirćetom.

• napomena:
Heljda nije preporučljiva za one koji pokazuju znake toplote, a to su: povišena temperatura, crveno lice, tamno crveni jezik, visoki pritisak, ili one koji imaju poremećaj elementa vetra, a to su dezorijentacija, nervoza, vrtoglavica, grčevi i emocionalna nestabilnost.

•način pripreme:
Recepti od heljde
Ukoliko želite da klijate heljdu potopite je na na 20 minuta ili na 4 sata (mi smo isprobali i oba načina su dobra). Zatim semenke stavite da klijaju i prskajte ih dva puta dnevno, dva dana. Više podataka o klijanju pročitajte ovde.

•za one koji žele da znaju više:
Insekti ne napadaju heljdu kao ni žen-šen.
Heljda će uvenuti kada se tretira hemikalijama.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.