Bio Špajz


Testenina heljda - fida 300 gr

 

 • Cena: 117.00 rsd
  Šifra: 3715003
  Marka: Bim promet
  Nema na lageru
  Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda  pakovanje od 300 gr

  Ova testenina proizvedena je od heljde sa Kopaonika, koja raste na 1600 metara nadmorske visine. Testenina je veoma ukusna i lako se priprema.

  zemlja porekla: Srbija

  •lekovita svojstva:
  Heljda je primitivna žitarica i u Evropi, i naročito Americi, retko se koristi u ishrani. Heljda je međutim važan, a u nekim slučajevima i jedini, izvor nekih sastojaka neophodnih za zdravo funkcionisanje ćelija i enzima. Zbog toga je veoma korisno uvrstiti sobu u ishranu.

  Heljda je izuzetno bogata proteinima (12-15%) i esencijalnom amino kiselinom lizinom (5-7%), koju ne nalazimo u velikoj većini žitarica. Heljda je bogata i lipidima, mineralima (gvožđe, fosfor, bakar), i vitaminima B1 i B2 i vitamina P.

  U heljdi nalazimo i obilje rutina (4-6%). Rutin, zajedno sa katehinima zelenog čaja i polifenolima koje nalazimo u vinu, spada u grupu biljnih jedinjenja koja se nazivaju bioflavonoidi. Najnovije naučne studije pokazuju da su bioflavonoidi moćni antioksidansi (antioksidansi su molekuli koji usporavaju ili sprečavaju oksidaciju drugih molekula, a imaju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za preko 90% bolesti kao što su rak, arteroskleroza, slogovi, senilnost...). Japanska istraživanja pokazuju da 30mg rutina dnevno namiruje potrebe organizma. U jednoj porciji soba testenine nalazi se čak 100mg rutina.

  način pripreme:
  U litar kipuće vode sipajte 100gr testenine i kuvajte 10ak minuta, a zatim ugasite i ostavite par minuta da odstoji.


  * Bio Špajz nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.


  © Copyright  Bio Špajz d.o.o.