Bio Špajz


Lešnik sirovi

 

 • Cena: 905.00 rsd
  Šifra: 2403001
  Marka: Roba na merenje  Lešnik sirovi.

  • svojstva:

  Veoma je bogat proteinima, nezasićenim mastima, tiaminom i vitaminom B6. Seme preko sebe ima tanku, tamno braon ljusku koja je gorkog ukusa i koja se neretko skida pre kuvanja.

  •način primene:
  Integralne lešnik kuglice
  Svi smo navikli da sa lešnikom pravimo raznorazne torte i slatkiše. Probajte ovaj neobični slani recept sa lešnikom i nećete se pokajati.

  •za one koji žele da znaju više:
  Lešnik je žbun koji može da dostigne visinu i do 15m, koji cveta u proleće. Što se tiče samog ploda može se naći sam, ali i spojen sa drugim plodovima (do 5 sparenih) .

  Za najvećeg proizvođača lešnika se smatra Turska. Lešnik se bere sredinom jeseni, a pred kraj jeseni plodovi sami počnu da padaju i upravo taj period čekaju komercijalni proizvođači. Za branje su ključne tri mašine: čistilica, žetalac i neka vrsta viljškara. Čistilica sve opale proizvode poređa u redove, žetalac razdvaja plodove i otpatke, a viljškar tegli plodove. Ovde postoje dve teorije kada skupljati lešnike: 1) kada polovina plodova padne na tlo, jer je tada mašinama lakše da rade; 2) kada svi plodovi padnu na tlo, jer se tada brže obavlja posao.

   


  * Bio Špajz nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.


  © Copyright  Bio Špajz d.o.o.