Bio Špajz


Naut - sterilisana leblebija u konzervi (organski proizvod) 400 gr

 

 • Cena: 240.00 rsd
  Šifra: 4518004
  Marka: La Bio idea  pakovanje od 400 gr

  Bareni sterilisani naut - leblebija u konzervi (organski proizvod).

  zemlja porekla: Italija

  • podaci o organskom sertifikatu:
  Ovo je organski sertifikovan proizvod. 
  Broj potvrde: P-362/13-18-07
  Kontrolna (sertifikaciona) organizacija: Organic Control System
  Kliknite ovde ukoliko želite da saznate šta je to organska proizvodnja.

  svojstva:
  Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen  i samleven naut odlična je zamena za kafu.
  Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17.4 - 23.3 odsto belančevina, 53.5 - 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 - 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 - 5.5 odsto celuloze i 3.2 - 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
  Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.  Utisci naših kupaca

  ,,Obožavam humus, pravim ga godinama u raznim varijantama. Ova skuvana leblebija je pravi hit: za 30 sekundi, koliko traje miksanje u blenderu, imam super humus. '' Velibor A.

   


  * Bio Špajz nastoji da bude što preciznija u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.


  © Copyright  Bio Špajz d.o.o.