Početna strana > Zanimljivosti > Dolazi nam jesen

Dolazi nam jesen

Jesen ove godine stiže 22. septembra u 22:44, a završava se 21. decembra u 18:11. Međutim, može da se dogodii da se početak jeseni odloži za 23 ili 24. septembar. Istovremeno na južnoj zemljinoj polulopti počinje proleće.

Za Vas smo priredili tekst o ishrani tokom jeseni, o zdravstvenim, emotivnim i mentalnim procesima na koje se tokom jeseni treba usredsrediti. Koje su tu namirnice, na koji način pripremljene, koje su to aktivnosti koje pogoduju maksimalnom korišćenju svih potencijala jeseni.Tekst možete pročitati klikom ovde.

Još neke zanimljivosti o Suncu, Mesecu i kretanju nebeskih tela
Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom kretanju tokom godine, prividno preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Na južnoj Zemljinoj polulopti toga dana počinje proleće.

Na dan početka jeseni Sunce će se nalaziti u sazvežđu Device (Virgo), izaćiće u 6 sati i 28,0 minuta, a zaći će u 18 sati i 37,8 minuta. U momentu dolaska jeseni Sunce će od nas biti udaljeno 150.126.033 km i tu razdaljinu Sunčevi zraci, da obasjaju našu planetu, prećiće za 8 minuta i 20,77 sekundi. Tog dana prividni poluprečnik Sunca biće 00 31' 52',52'' a njegova magnituda iznosiće -26,7.

Mesec će na dan dolaska jeseni izaći u 13 sati i 46,9 minuta, a zaćiće u 23 časova i 06,6 minuta.

Više podataka o godišnjim dobima, planetama i kosmosu pročitajte na www.astronomija.co.rs