Početna strana > Zanimljivosti > Preporuka za čitanje: ,,Kineska studija'' Kolina i Tomasa Kembela

Preporuka za čitanje: ,,Kineska studija'' Kolina i Tomasa Kembela

Dragi prijatelji,
Skrećemo vam pažnju na jednu veoma korisnu knjigu. U toku našeg tridesetogodišnjeg bavljenja zdravom ishranom, i profesionlano a i lične zainteresovanosti i ljubavi prema ovoj oblasti znanja susreli smo se sa nebrojno mnogo knjiga iz svih domena kojia se bave hranom. Knjiga Kineska studija dr Kolina Kembela i Tomasa Kembela nastala je kao proizvod 27 godina prikupljanja i analiziranja eminentnih stručnih studija i predstavlja do sada najsveobuhvatniju studiju savremene ishrane. Ova studija sprovedena je u saradnji univerziteta Kornel (S.A.D.),  univerziteta Oksford (Engleska) i Kineske akademije preventivne medicine. U pitanju je knjiga koja pitanja ishrane i zdravlja obrađuje temeljno, metodično, egzaktno i bez senzacionalizma, upravo na onaj način na koji bismo mi svi koji se hranom bavimo, kada bismo imali novac i moć, i voleli da  ova pitanja budu obrađena.

Knjiga je trenutno dostupna na srpskom jeziku u PDF fomatu, na internetu. I možete je preuzeti klikom na sličicu:  

Na internetu možete pronaći i film ,,Fork over knives'' koji je inspirisan rezultatima istraživanja ove knjige.

Mi Vam prenosimo samo deo uvoda knjige Kineska studija.


,,Glad javnosti prema informacijama o ishrani nikad ne prestaje da me zapanjuje, čak i nakon celokupnog radnog veka posvećenog vršenju eksperimentalnih istraživanja veze ishrane i zdravlja. Knjige o ishrani su prolazni bestseleri. Skoro svaki popularni časopis pruža informacije o ishrani, novine redovno iznose članke, a TV stanice i radio programi neprekidno raspravljaju o ishrani i zdravlju.
Imajući u vidu lavinu informacija, da li ste uvereni da znate šta treba činiti kako biste poboljšali zdravlje?

Da li treba kupovati hranu koja je označena kao organska kako bi se izbeglo izlaganje pesticidima? Da li su sredinske hemikalije prvenstveni uzrok raka? Ili je možda vaše zdravlje unapred određeno genima koje ste nasledili kada ste se rodili? Da li ugljeni hidrati zaista goje? Da li treba brinuti o ukupnoj količini masti koju jedete, ili samo o zasićenim i trans oblicima masnih kiselina? Koje vitamine, ako uopšte, treba uzimati? Da li kupujete hranu koja je obogaćena dodatnim vlaknima? Da li treba jesti ribu, i, ako treba, koliko često? Da li će korišćenje namirnica od soje sprečiti oboljenje srca?

 


Pretpostavljam da niste sasvim sigurni u pogledu odgovora na ova pitanja. Ako je tako, onda niste jedini. Iako postoji obilje mišljenja i informacija, samo mali broj ljudi zaista zna šta treba činiti kako bi se zdravlje poboljšalo. To nije zbog toga što istraživanja nisu vršena. Jesu. Znamo izuzetno puno o vezama između ishrane i zdravlja. Međutim, prava nauka je zatrpana gomilom nebitnih ili čak štetnih informacija - lošom naukom, pomodnim dijetama i propagandom industrije hrane.

Ja želim to da promenim. Želim da vam pružim novi okvir za razumevanje veze ishrane i zdravlja, okvir koji odstranjuje zabunu, sprečava i leči bolesti i omogućava vam da živite ispunjenijim životom. Bio sam u “sistemu” skoro pedeset godina, na najvišim nivoima, osmišljavajući i vodeći velike istraživačke projekte, odlučujući koja će istraživanja biti finansirana, i skupljajući velike količine naučnih istraživanja u nacionalne ekspertske izveštaje. Nakon dugogodišnje karijere u istraživanju i formiranju smernica, sada razumem zašto su ljudi toliko zbunjeni. Kao poreski obveznik koji plaća račun za istraživanja i zdravstenu politiku u svojoj državi, zaslužujete da znate da su mnoge opšte poznate stvari koje su vam rečene o hrani, zdravlju i bolestima pogrešne:
- Sintetičke hemikalije u životnoj sredini i u vašoj hrani, koliko god da su problematične, ne predstavljaju glavni uzrok raka.
- Geni koje nasleđujete od roditelja ne predstavljaju najznačajnije faktore u određivanju toga da li ćete podleći nekom od deset vodećih
uzroka smrti.
- Nada da će genetska istraživanja jednom dovesti do otkrića lekova za bolesti zanemaruje daleko moćnija rešenja koja se mogu primeniti već danas.
- Preterano kontrolisanje unosa svakog hranljivog sastojka, kao što su ugljeni hidrati, masti, holesterol ili omega-3 masne kiseline, neće dovesti do dugoročnog zdravlja.
- Vitamini i dodaci ishrani vam ne pružaju dugoročnu zaštitu od bolesti.
- Lekovi i hirurgija ne leče bolesti koje ubijaju najveći broj ljudi.
- Vaš lekar najverovatnije ne zna šta je potrebno da činite kako biste bili što je moguće zdraviji.



Predlažem ništa manje nego da ponovo iznesemo definiciju zdrave ishrane. Provokativni rezultati mojih biohemijskih istraživanja vršenih tokom četiri decenije, uključujući nalaze 27-ogodišnjeg laboratorijskog programa (koji su finansirale najuglednije agencije) dokazuju da pravilna ishrana može da vam spase život. Neću od vas tražiti da verujete zaključcima zasnovanim na mojim ličnim opažanjima, kako to čine neki popularni autori. U ovoj knjizi je dato oko 750 referenci, pri čemu najveći broj predstavlja primarne izvore informacija, uključujući na stotine objavljenih naučnih radova drugih istraživača koji ukazuju na put ka smanjenju broja slučajeva raka, srčanih bolesti, šlogova, gojaznosti, dijabetesa, autoimunih bolesti, osteoporoze, Alchajmerove bolesti, kamena u bubregu i slepila.

Neki od nalaza, objavljenih u najuglednijim naučnim časopisima, pokazuju da:
- Promena ishrane može da omogući dijabetičarima da prestanu sa upotrebom lekova.
- Srčane bolesti se mogu preokrenuti prosto ishranom.
- Rak dojke je povezan sa nivoom ženskih hormona u krvi, koji je određen hranom koju jedemo.
- Upotreba mlečnih proizvoda može da poveća rizik od raka prostate.
- Antioksidansi, koji se nalaze u voću i povrću, su povezani sa boljim mentalnim sposobnostima u starosti.
- Stvaranje kamena u bubregu može se sprečiti zdravom ishranom.
- Dijabetes tipa I, jedno od najrazornijih oboljenja koje se može javi ti kod dece, pouzdano je povezan sa praksom hranjenja odojčeta.

Ovi nalazi pokazuju da dobra ishrana predstavlja najmoćnije oružje koje posedujemo protiv bolesti. Razumevanje ovih naučnih dokaza nije jedino značajno radi poboljšanja zdravlja, jer se ono na šta oni ukazuju tiče celokupnog društva. Mi moramo da znamo zašto dezinformacije dominiraju našim društvom i zašto tako puno grešimo u načinu na koji istražujemo ishranu i bolesti, i na koji promovišemo zdravlje i lečimo bolesti.''
Kineska studija Dr Kolin Kembel i Tomas Kembel