Početna strana > Zanimljivosti > Kurs permakulture od 17. do 26. maja

Kurs permakulture od 17. do 26. maja

Zbog velikog interesovanja za kurs permakulture koji je održan od 29. marta do 7. aprila, zakazan je termin za još jedan kurs. Kurs će biti održan u periodu od 17.05. do 26.05. u Kulturnom centru  Nea Pangea (Crnogorska 8, Beograd).


Ovaj tečaj podrazumeva osnovnu školu permakulture. Polaznici na kraju kursa dobijaju permakulturni sertifikat. Ovakvi kursevi su međunarodno uniformisani, tako da permakutlurni sertifikat dokazuje vaše znanje svuda u svetu. Kurs obuhvata teorijski i praktični deo i kratki terenski rad, a polaznike osposobljava da samostalno započnu rad na vlastitom permakulturnom projektu. U prvom delu kursa kroz predavanja se pokrivaju sve bitne teme vezane za oblasti koje obuhvata permakultura, a poslednja tri dana su rezervisana za praktične radove kroz koje polaznici oblikuju svoje buduće projekte.

Prvi deo kursa obuhvata:
- uvod: u kakvom su stanju okolina i društvo ("5 elemenata - 5 katastrofa")
- osnovni PK principi: zoniranje, sektori, uzorci; čitanje krajolika,
- tlo I uzgoj hrane: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, šumski vrt,
- voda: voda u krajoliku, Schauberger, akvakulture, sakupljanje kišnice, pročišćavanje otpadnih voda, kompostni toalet,
- gradnja: održiva i prirodna gradnja, gradnja slamom, zeleni krovovi,
- energija: principi i praktični sistemi (vetar, sunce, biomasa…), energija u kućama, energetska efikasnost, održivo stanovanje, obnovljivi izvori energije, samostalni energetski sistemi
- urbana PK, rešenja za grad i male prostore,
- društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

U drugom delu kursa uči se tehnika permakulturnog dizajniranja. Polaznici u grupama rade na zasebnim projektima, sa zadatkom izrade permakulturnog dizajna za svoj projekt. Ovo je jedinstvena prilika da odmah na tečaju izradite permakulturni dizajn za vlastiti projekat/imanje uz pomoć mentora koji vode tečaj.

Kurs će se održati u petak (17-20h), zatim dva celodnevna vikenda (10-20h) i rad u nedelju između njih u večernjim satima (17-21h).
Kroz 10 intenzivnih dana polaznike će voditi diplomirani instruktori permakulture: Damir Šeler, Gordana Dragičevi (udruženje Parkticipacija), Ivan Gregov (Ured za permakulturu).


Cena kursa je dinarska protivvrednost za 100 €. S obzirom da je cena kursa najniža moguća, za održavanje kursa minimalan broj polaznika je 20. Potrebno je poslati i depozit u visini od 1700 dinara (15€) na račun: 160-5100100307971-50 Bojan Jovanović Banka Intesa. U slučaju otkazivanja kursa novac od depozita će biti uredno vraćen. Prijave se primaju do 5. maja na e-mail: earthshipserbia@gmail.com.  Za prijave i dodatne informacije pitajte putem e-maila ili telefonom 064/66-20-492

Organizacija: Earthship Serbia, ZMAG I Ured za Permakulturu u saradnji sa KC Nea Pangea