Početna strana > Zanimljivosti > Vrbica - vaskrsenje proleća

Vrbica - vaskrsenje proleća

,,Ovaj preaznik se praznuje u subotu pred Cveti, osam dana pre Uskrsa. Po hrišćanskom verovanju Lazar je bio bogataš i pomgao je Hrista i njegove apostole. Kada j eumro, Hristos ga je svojom čudotovornom moći vaskrsao.

Na Lazarevu subotu tj. na Vrbicu, nekada su đaci sa sveštenikom i učiteljem, odlazili van mesta po vrbove grančice - Vrbicu, koje su već ranije stariji nasekli. Sa tim grančicama uz zvonjenje zvona, vraćali su se crkvi, gde se uz naročiti crkveni ceremonijal vršilo osvećenje Vrbice. Osvećena Vrbica deljena je deci, a ova su njom kitila svoje kuće.

Poneki na ovaj dan odlaze na reku da se umiju.Posle umivanja stave kamičak na nogu i bage ga što dalje govoreći: ,,Koliko sam ovaj kamen bacio, toliko zmija od mene daleko bila.''

Na Lazarevu subotu, obično posle podne, deca naberu svežeg livadskog cveća, koje se stavi u vodu da prenoći, a sutradan na Cveti, ukućani se umivaju tom vodom i cvećem - da bi bili zdravi i lepi.

Ponegde devojke, u grupama, naročito se obuku i idu od kuće do kuće pevajući pesme ,,Lazarke''.

Toga dana iznosi se đubre - smeće iz kuće i zapali na tuđoj međi - da bi se kuća očistila od buva i gamadi, slično onome o Božiću.''

(iz knjige Domaći zabavnik Milana T. Vukovića)