Početna strana > Zanimljivosti > Italijansko ekstra devičansko maslinovo ulje Pietro Coricelli

Italijansko ekstra devičansko maslinovo ulje Pietro Coricelli

Masline su rodile. U Italiji, Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i mnogim drugim delovima Mediterana upravo sada, po maslinjacima, sa starih iskrivljenih drveta i mladih stabla beru se masline. Najbolja ulja proizvode se od maslina kojima se ništa ne dodaje i koja se odmah nakon branja hladno cede i sipaju u staklene flaše - to je ekstra devičansko maslinovo ulje.

Od ove godine u ponudi internet prodavnice Bio špajz je i ekstra devičansko maslinovo ulje italijanskog proizvođača kompanije Pietro Coricelli.   Pietro Coricelli je stara italijanska kompanija, osnovana 1939. godine kao fabrika za proizvodnju maslinovog ulja u Spoletu u Umbriji. Od tada su svoj program proširili proizvodim tipičnim za italijansku kuhinju: testeninom, sosevima i balzamskim sirćima. Ceo asortiman Pietro Coricelli proizvoda pogledajte ovde

Maslinovo ulje se preporučuje kao ukusna namirnica ali i kao lek a koristi se na širokoj teritoriji već hiljadama godina. Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja na zdravlje potiče od visokog sadržaja mononezasićenih masnih kiselina i antioksidativnih supstanci. Istraživanja pokazuju da maslinovo ulje štiti od srčanih bolesti, tako što kontroliše ,loš’ - LDL holesterol i podiže vrednosti ,dobrog’ - HDL holesterola. Maslinovo ulje ima veliku koncentraciju mononezasićenih kiselina, pre svega oleinske kiseline.

Želudac veoma dobro prihvata maslinovo ulje. Štaviše, ovo ulje blagotvorno deluje na ljude koji pate od čira i gastritisa. Maslinovo ulje aktivira lučenje žuči i hormona pankreasa prirodnije nego što to čine lekovi, pa tako smanjuje rizik od stvaranja kamena u žuči. Postoje istraživanja koja ukazuju na to da uključivanje maslinovog ulja u ishranu može preventivno da deluje na pojavu raka debelog creva.