Početna strana > Zanimljivosti > Grejpfrut - kralj kontraindikacija!

Grejpfrut - kralj kontraindikacija!

U toku hladnog doba godine često prilikom pada imuniteta posežemo za pomorandžama, limunima, mandarinama, grejpfrutom. Grejpfrut je odlična namirnica, ali je takođe, verovali ili ne, i jedna od namirnica sa najvećim brojem kontraindikacija (neželjenih dejstava) ako se jede ili pije uz različite lekove. Zato je važno pražljivo pročitati uputstvo za upotrebu leka i naročite detalje o kontraidikacijama.

Grejpfrut je suptropsko voće voće nastalo u 18. veku. Prvi primerci uzgojeni su na ostrvu Barbadosu. Nastalo je ukrštanjem pomorandže (Citrus sinensis) i pomela (Citrus maxima). Postoje bela, ružičasta i crvena varijanta pulpe a i ukus se razlikuje od vrlo gorkih do slatkastih. Grejpfrut je bogat vitaminima a sadrži malo kalorija. Smatra se odličnim izvorom vitamina C, A, B5, B1 kao i dijetetskih vlakana, kalijuma. Ima visok nivo antioksidanasa pa se preporučuje u dijetama i detoksikacijama.

Sam po sebi, grejpfrut nije toksičan i sve nuspojave javljaju se samo kada se grejpfrut kombinuje sa određenim lekovima. Ozbiljne neželjene pojave koje interakcija grejpfruta i lekova može izazvati se kreću od teških (smrtonosnih) poremećaja srčanog ritma, teškog oštećenja mišića, čije razgrađene komponente zatim preko krvi mogu uzrokovati prestanak rada bubrega ...

Ukoliko uzimate: lekove za snižavanje pritiska, lekove za lečenje raka, antidepresive, statine za srce ili antibiotike - izbegavajte grejpgrut! Samo neki od lekova, tačnije aktivnih supstanci lekova, u kombinaciji sa kojima nikako ne treba uzimati grejpfrut:
- eritromicin, vrlo čest antibiotik.
- atorvastatin, lovastatin i simvastatin - ekovi koji se koriste za sniženje masnoća u krvi.
-. amiodaron, antiaritmik.
- klopidogrel -  ,,razređuje krv".
- eplerenon, diuretik;
-. felodipin i nifedipin -  blokatori kalcijumovih kanala.
- domperidon - lek protiv povraćanja.
- imunosupresivi ciklosporin, everolimus, sirolimus i takrolimus - koriste se kod autoimunih oboljenja ili kod osoba s transplantiranim organima.

Neželjena dejstva grejpfruta, kada se pije uz određene lekove, traje do 24 časa. Najjači negativni efekti ispoljavaju se ukoliko se grejpfrut uzima istovremeno ili 4 sata pre leka. Šta se tačno u organizmu dešava? Grejpfrut sadrži furanokumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju određene hemikalije u crevima, što izaziva da se efekat leka udvostručuje, pa čak i utrostručuje, i na taj način šteti organizmu.