Početna strana > Zanimljivosti > Balans ugljenih hidrata i belančevina

Balans ugljenih hidrata i belančevina

Ravnoteža u ishrani ogleda se u skladnom odnosu ukusa (slatkasti, slani, ljuti, kiseli, gorki), boja namirnica (zelene, crvene, bele, crne, žute...) kao i vrste namirnica. Veoma je važno da odnos ugljenih hidrata i belančevina u obroku bude izbalansiran. Svaka kultura ima svoju tradicionalnu kombinaciju ugljenih hidrata i belančevina koje se na kućnoj trpezi nalaze skoro svaki dan.
 

Na primer, male pogače (čapati) i kuvano sočivo (dal) redovni su obrok u Indiji, pirinač i tofu osnova su kineske i japanske kuhinje, pita hleb od pšeničnog brašna i namaz od nauta (humus) redovno se jedu na Bliskom Istoku, kukuruz i pasulj zaštitni su znak kuhinje Južne Amerike.

dal (jelo od sočiva) i čapati hleb (Indija)

 

 

 kukuruz i pasulj (Južna Amerika)

 

humus (namaz od nauta) i pita hleb (Bliski Istok)

 

pirinač i tofu (Daleki Istok)