Početna strana > Zanimljivosti > Jednostavan recept za suši

Jednostavan recept za suši

Naučite da pravite suši uz povrće iz mora: nori alge

Ova alga dolazi  iz Japana, gde se koristi u svakodnevnoj ishrani. Upotrebljava se za pravljenje sušija (malog rolata od pirinča i povrća), supa, rezanaca, garniranje salata i kao začin sa soja sosom. Nori alga, kao i druge alge, gotovo da nema kalorija, ali zato ima minerala više nego bilo koja druga hrana. Posebno je zdrava za bubrege, organe za mokrenje i reproduktivne organe. Nori alga iz vašeg tela čisti holesterol. Pošto sadrži i alginsku kiselinu, koja se ne resorbuje u ljudskom telu, ali ima svojstvo da snažno vezuje sve teške metale (arsen, kadmijum, olovo i dr.), nori alga čisti organizam i štiti od negativnog uticaja zračenja. Zatim,  sprečava razvoj virusa, herpesa, HIV-a i tumora. Gospodin Mičio Kuši ,,otac makrobiotike'' preporučuje jedan list nori alge dnevno za dobro zdravlje. Oni koji imaju problem tiroidne žlezde treba da konsultuju svog lekara, pošto ona sadrži jod.

Kako se koristi nori-alga?
Može se iseći u tračice i jednostavno spustiti u supu od povrća pet minuta pre kraja. Supi će ona, pored nežnog ukusa mora, dodati proteine, kojima je vrlo bogata.

Recept za suši: Uzeti list nori alge i na njega, u sloju od oko centimetar debljine, naneti pirinač, ostavivši oko pet centimetara alge nepokriveno. Na jednom kraju, kao za rolat, složiti povrće (šargarepa, praziluk, peršun, prethodno kratko blanširano i isečeno na štapiće). Dodati turšiju isečenu na štapiće ili umeboši pastu. Uviti kao rolat, prethodno pokvasivši nepokriveni kraj vodom, da se zalepi. Tako umotanu algu seći na komade od po pet centimetara debljine.

Napomena: Ako je list nori alge crne boje, znak je da nije tostiran. Nori se tostira tako što se list okrenut sjajnom stranom nagore nadnosi nad slab plamen – 15 cm iznad plamena– i polako tostira, pomerajući ga svake 2-3 sekunde, dok boju ne promeni u zelenu.

Nori sadrži: belančevina 38,8 mg; kalcijuma 390 mg, gvožđa 12 mg, vitamina A 14.000 mg, vitamina C 100 mg, kao i cink, natrijum, jod...