Početna strana > Zanimljivosti > Vikend kurs dizajniranja Šumskog vrta - u Beogradu 21. i 22. februara 2015.

Vikend kurs dizajniranja Šumskog vrta - u Beogradu 21. i 22. februara 2015.

Šumski vrt odnosno šuma hrane (Edible forest garden) je metoda uzgoja hrane u kome sama priroda radi najveći deo posla. Pažljivim planiranjem sadnje svih nivoa šume, od drveća, žbunja, niskog rastinja do korenastog i lukovičastog bilja, stvara se ekosistem koji je dugoročan i samoodrživ. Takav ekosistem, stvoren nalik prirodnom sistemu šume, znatno je otporniji od konvencionalnih voćnjaka i omogućava višegodišnji prinos različitih jestivih kultura: voća, bobičastog voća, skrobnog i koštunjavog voća, zelenog i krtolastog povrća, lekoviog bilja i dr.
 
Ovaj kurs je namenjen ljudima koji tek planiraju da sade voćnjak kao i svima onima koji žele da već postojeći voćnjak preobrate u šumu hrane. Organizator kursa, Earthship Serbia, poručuje: ,,Na kursu ćemo naučiti koje se biljke sa ovog područja najbolje slažu i pomažu jedne druge u zaštiti od štetočna, kako da posmatramo prirodu i mapiramo određene bitne pojave. Učićemo o tlu, plodnosti tla i kako mu prirodno i dugoročno omogućiti hranjive amterije. Povrh svega naučićemo kako da na određeno mesto postavimo pravu biljku baš za to mesto! Na kraju svako će dizajnirati svoj šumski vrt ili uraditi studiju slučaja.''
 
Kurs će biti na engleskom jeziku i vodiće ga Rakeš Rutsman Rak (Rakesh Rootsman Rak) – permakulturista, specijalista za šumske vrtove, joga učitelj i homeopata. Uzgaja hranu već 40 godina, a poslednjih godina podučava dizajniranje jestive pejzažne arhitekture. Šumske vrtove je osmislio i izvodio kako u malim privatnim vrtovima i školama, tako i na velikim farmama i na svom imanju  u Hrvatskoj. 
 
Nakon ovog kursa učesnici će biti obučeni da sami dizajniraju ovakve šumske ekosisteme sa vrstama koje imamo na Balkanu. PDC diploma (Kurs permakulturnog dizajna) nije uslov za pohađanje ovog tečaja, ali je poželjna. Kurs će biti održan u šumi na Košutnjaku u prostorijama Valdorf vrtića Svitac. 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti organizatoru putem njihove fejsbuk stranice ili mejla earthshipserbia@gmail.com.