Početna strana > Zanimljivosti > Sladak, zdrav, zaboravljen - dud

Sladak, zdrav, zaboravljen - dud

Dud je svima poznat, ima dugu tradiciju i širom planete njegovo uzgajenje je vekovima vezano za proizvodnju svile i uzgoj svilene bube. Njegov privredni potencijal, u našem regionu, postaje ponovo zanimljiv.

Dud raste kao drvo, slatkih plodova. Postoji nekoliko stotina vrsta ove biljke. Najčešće se sreću, beli, crveni i crni dud. Iako veoma slatkog ukusa, plodovi duda - dudinje, sadrže svega 43 kalorije u 100 gr. Dudinje sadrže i čitav niz drugih hranljivih sastojaka, koje najčešće i nemamo u vidu kada dud spomenemo: organsko jedinjenje antocijanid iz grupe flavonida (koje između ostalog sadrže i veoma popularne aronije), kao i rasvetratrol takođe iz grupe flavonia - antioksidanata, vitamin C - takođe moćan antioksidant - i to čak 36.4 mg u 100gr, odnosno oko 61% dnevnih preporučenih vrednosti (DPV), kao i vitamin A i E, natrijum, mangan, magnezijum. Neobično za bobičasto voće, dudinje sadrže 1.85 mg/100gr gvožđa (oko 23% DPV). Kao lekovito sredstvo, proizvodi se i ekstrakt listova duda, koji se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo za regulisanje nivoa šećera u krvi.

Članak o novootkrivenim privrednim mogućnostima organskih dudinja možete pročitati na portalu www.poljomagazin.com, klikom ovde.