Početna strana > Zanimljivosti > Agava sirup - za i protiv

Agava sirup - za i protiv

Agava sirup koristi se kao zamena za šećer, med i javorov sirup. Naročito je popularan u veganskoj ishrani i tokom postova kao alternativa za med koji je proizvod životinjskog porekla.

Sirup ili nektar agave dobija se od iste biljke koja se koristi za proizvodnju tekile. Nektar ima ukus sličan medu sa dodatkom melase i sok koji se koristi za proizvodnju sirupa se dobija iz srži biljke da bi se potom filtrirao, grejao ili tretirao enzimima dok ne dostigne teksturu sirupa.

Agava sirup je dostupan u četiri varijante - svetloj, tamnoj, mrkoj i sirovoj. Svetli i sirovi sirup imaju najblaži ukus, tamni najbogatiji dok je mrki sirup negde između.

Proizvođači kažu da je agave sirup zdravija alternativa šećeru i medu jer ima niži glikemijski nivo pa je idealan za one koji drže dijetu ili brinu o nivou šećera u krvi. Agava sirup može, međutim, da ima dosta viši nivo fruktoze od običnog šećera, što ima svoje prednosti ali i mane. Običan šećer ima odnos glukoze i fruktore 50:50, a kod agava sirupa taj odnos ide čak i do 90:10 u korist fruktoze. Prednost je ta što od fruktoze nivo šećera u krvi ne skače jednako naglo. Mana fruktoze u sirupu je što može da poveća broj triglicerida u krvi što predstavlja faktor rizika za bolesti srca. Takođe, neki ljudi teško vare fruktozu. Fruktoza se vari na drugačiji način od glukoze (preko jetre) i lakše se pretvara direktno u masti.

Sirup od agave je prirodno slađi od običnog šećera, pa ga svakako treba koristi u manjim merama. Koristite agave sirup ali obavezno obratite pažnju na količinu koju unosite.

 

Agava sirup (organski proizvod) 300 gr