Početna strana > Zanimljivosti > Kasno leto

Kasno leto

Kasno leto je, po kineskoj tradiciji, peto godišnje doba. To je period u kojem jedinstvo, harmonija i rešenja srednjeg puta i kompromisa nadvladavaju krajnosti. Kako bi čovek bio u harmoniji sa ritmom kasnog leta, može da osluškuje vrlo suptilne struje: to je kao život koji traje u onom trenutku kada klatno menja pravac. Potražite ritmove i cikluse koji život čine jednostavnim i harmoničnim.

Element zemlje, koji je predstavljen u telu pankreasom i slezinom, reguliše "centar", središte, ono što je konstantno i odatle element zemlje uravnotežava delovanje četiri godišnja doba. Periodi smene godišnjih doba su neka vrsta prirodnih tampon zona i predstavljaju osovinske tačke promene obrazaca delovanja sunčeve svetlosti koja do nas dopire od  sunca, centra našeg sunčevog sistema.

Kako biste bili u skladu sa ovim periodom godine birajte za svaki obrok hranu koja simbolizuje centar i koja harmonizuje: srednje slatku hranu, žuto i zlatnožuto voće, okrugle namirnice. Birajte i namirnice za koje je poznato da pozitivno deluju na centar: proso, kukuruz, šargarepa, kupus, leblebija, zrnevlje soje, krompir, boranija, jam krompir, tofu sir, slatki krompir, slatki pirinač, pirinač, amarant, grašak, kesten, lešnik, kajsije, dinja. Hranu treba spremati vrlo jednostavno, sa što manje začinjavanja, tako da bude blagog ukusa.

Ukoliko vas interesuje kako ishranom i dobrim navikama možete i tokom kasnog leta živeti u skladu sa prirodnim ritmovima pročitajte tekst Kasno leto - smena godišnjih doba.