Početna strana > Zanimljivosti > Naša duša, naša kuća, naši intimni ritmovi i vreme

Naša duša, naša kuća, naši intimni ritmovi i vreme

Postoji vreme i postoji duševno vreme. Ne mere se na isti način, ne protiču istim ritmom, nemaju ista godišnja doba... Dragoceno je biti svestan ove činjenice i učiti kako razlikovati, kako prepoznavati ova vremena.

U makrobiotici se često govori o tome da treba uskladiti životne navike i ishranu sa godišnjim dobom. Duševno vreme nas poučava da postoji mnogo više godišnjih doba nego što ih obično razlikujemo i da ona traju ... pa, prosto traju koliko traju. Nekada nam se desi leto, bljesne kratko, prođe za sekundu a da mi nismo stigli to ni da shvatimo. Nekada zima dođe i ne odlazi, godinama. Nekada se desi neko godišnje doba za koje bi najpoštenije bilo da mu izmislimo ime, jer ga u kalendaru nećemo naći: neko šašavo godišnje doba, zbunjeno, odlučno, zaneseno i čulno, ozbiljno, uplašeno... Pažljivo posmatranje promena u prirodi samo je smernica, putokaz za sijaset različitih promena našeg unutarnjeg krajolika.

Vašoj pažnji preporučujemo knjigu Žene koje trče s vukovima - mitovi i priče o arhetipu divlje žene Klarise Pinkole Estes (knjiga je za sada dostupna samo u hrvatskom izdanju i odličnom prevodu Lare Holbling Matković):

,,Postoji ljudsko vreme i postoji divlje vreme. Kada sam bila dete u severnim šumama, pre nego što sam naučila da postoje četiri godišnja doba, mislila sam da ih ima na desetine: doba noćnih oluja s grmljavinom, doba munja, doba logorskih vatri u [umi, doba krvi na snijegu, doba ledenog drveća, pognutoga drveća, drveća koje se njiše samo pri vrhu, drveća koje izbacuje svoju decu. Sviđala su mi se doba dijamantnog snega, snega koji se puši, škripavog snega, pa čak i prljavog snega i kamenog snega, jer je to značilo da se približava doba cvetova na reci.

Ta su doba poput važnih i svetih posetilaca, a svako je slalo svoje glasnike: otvorene šišarke, zatvorene šišarke, miris trulog lišća, miris nadolazeće kiše, pucketavu kosu, ravnu kosu, bujnu kosu, labava vrata, čvrsta vrata, vrata koja se uopšte ne mogu zatvoriti, prozorska okna prekrivena ledenim vlatima, prozorska okna prekrivena mokrim laticama, prozorska okna prekrivena žutim polenom, prozorska okna pokapana smolom drveta. Naša je koža takođe imala svoje cikluse: suva, znojna, prljava, opaljena, meka.

Psiha i duša žene takođe imaju svoje cikluse i doba delovanja i samoće, trčanja i ostajanja, sudelovanja i odmaka, traženja i odmora, stvaranja i inkubacije, ovosvetovnosti i povratka na mesto duše. Kada smo deca i devojke, instinktivna priroda primećuje sve te faze i cikluse. Ona se zadržava u našoj blizini, a mi smo svesne i aktivne u raznim razdobljima u skladu s onim što smatramo prikladnim.''