Početna strana > Zanimljivosti > Tri napitka za hladne dane!

Tri napitka za hladne dane!

Vruća, vruća limunada
Kada ste bili mali možda je upravo ovo jedan od napitaka koji vam je baka ili mama pravila kada bi vas bolelo grlo.
Možete ga tokom zimskih dana piti i kada ste bolesni ali i, preventivno, kada ste zdravi... ili iz čistog zadovoljstva!
U tri šolje kipuće vode dodati tri kašike meda i jedan isceđen limun. Na rkaju zbog divnog mirisa i arome moguće je dodati i par kapi ruma. Takođe, za aromatičniji ugođaj, umesto meda je moguće koristiti i javorov sirup.

 Inka napitak sa dodacima
Inka je instant napitak od žitarica, blagog i veoma prijatnog ukusa. Možete je ispijati umesto kafe ili tople čokolade (u tom slučaju joj dodajte malo rogača i/ili cimeta). Okrepljujuća je i zasitna, a ne sadrži kofein i nećete se od nje gojiti. Zasladite je po želji.
 


 

Slatko kiseli napitak od ječmenog slada  i limuna
Šećer nikako nije jedna od namirnica koja stimuliše imunitet, jer negativno deluje na Ph vrednost krvi. Zato Vam preporučujemo da isprobate druge zaslađivače kao što je ječmeni ili pirinčani slad.

Napitak od ječmenog slada i limuna odličan je za hladne zimske dane zato što je poput prirodnog energetskog napitka, bogatog vitaminima i mineralima, podiže nivo energije koje telo ima na raspolaganju. On ima i detoksikujuće dejstvo, ubrzava eliminaciju nakupljenih toksina iz organizma. Istovremeno ovaj slatko-kiseli napitak uravnotežava Ph vrednost krvi. Preporučuje se bilo kada u toku dana, a naročito nakon fizičkih napora, ili nakon što smrznuti uđete sa vetrovitih ulica u vaš dom ili kancelariju.

Napitak se priprema vrlo lako: u dva decilitra kipuće vode (jedna šolja) staviti jednu i po kašičicu ječmenog slada i sok pola limuna. Preporučuje se ispijanje napitka dok je još vrlo vruć, dva do tri puta dnevno.