Početna strana > Energija hrane

Energija hrane

ENERGIJA HRANE

Ovaj tekst baviće se hranom na jedan malo drugačiji način, ali mislimo da ćete u njemu prepoznati mnogo toga što intuitivno već znate i podržavate. Nadamo se da ćemo vas inspirisati da hrani priđete sa više pažnje, razumnosti i  zahvalnosti.


    Ljudsko telo
U ljudskom telu se neprekidno odvijaju krajnje složeni procesi. Kako bi se održala dinamična harmonija i zdrava ravnoteža svake sekunde dešava se na milion fizioloških i hemijskih reakcija.

Ljudsko telo stvara (toplotu, mišićnu masu, proteine, RNA, kosu, nokte, enzime, masna tkiva, kosti...) i razlaže (hranu, uskladištene masti...). Ovi anabolički i katabolički procesi, kao i svi organi i sistemi organa, zahtevaju gorivo, energiju da bi mogli da funkcionišu. Energiju za funkcionisanje organizam dobija iz vazduha koji udišemo i iz hrane koju unosimo. Hrana je gorivo našeg organizma. Zašto je ljudima današnjice lako da prihvate da će njihov automobil, na primer, bolje raditi i duže trajati u zavisnosti od kvaliteta goriva koje u rezervoar sipamo a stalno prenebregavaju činjenicu da i način na koji će njihov organizam, koji je daleko daleko složeniji i od najsloženije ljudskom rukom napravljene mašine, zavisi direktno od kvaliteta hrane koju u njega unosimo?

    Energija hrane
Energija hrane definiše se kao količina energije koju iz hrane organizam resorbuje, putem probave. Grašak koji je rastao u maksimalno očuvanoj prirodnoj sredini, netretiran hemijskim sredstvima, uzgojen uz veliko poznavanje toga šta upravo ova biljka zahteva u određenim fazama razvoja je jedna životna namirnica, određene vrednosti. Mislite li da istu hranljivu vrednost i istu lekovitost u ishrani može imati grašak uzgojen u industrijskim uslovima, forsiran različitim hemijskim koktelima, čija je genetska struktura modifikovana i tako dalje i tako dalje?



 

I još nešto: pokušajte da se prisetite trenutaka u kojima vam je hrana najviše prijala? Da li ste jeli kada ste gladni, da li je hranu pripremila neka vama draga osoba, da li ste bili bolesni, da li ste vi pripremili hranu za nekoga, da li ste osećali zahvalnost za zdrave, lepe plodove koje vidite i zahvalnost za to što ste živi? Istina je da intuitivno mi veoma dobro osećamo koja su to pravila zdrave ishrane i šta je to zaista kvalitetna hrana. Istina je i da kroz hranu unosimo mnogo više od proste mešavine jedinjenja, belančevina, minerala, masti, vode.
   

    Ljudi današnjice

Postoji stara izreka : Zdravlje i bolesti ulaze na usta !
Savremeno društvo pridaje malu ili nikakvu važnost ovoj drevnoj mudrosti. Običan čovek ima vrlo malo znanja o zdravoj hrani i zdravom načinu pripremanja hrane. U školama, pa iza vreme stručnih studija uči se vrlo malo ili nimalo o značaju prirodne i zdrave ishrane, a ono što deca i odrasli mogu naučiti o ishrani putem medija dijametralno je suprotno prirodi i zdravom razumu.

    Moderna istraživanja
Moderna naučna istraživanja pokazuju da će u budućnosti teške bolesti poprimiti razmere pravih epidemija.

Istraživanja pokazuju takođe i da najveći faktor rizika za nastajanje bolesti predstavlja pogrešna ishrana. Na primer:  najnovija detaljnija istraživanja su pokazala da za nastajanje raka pluća verovatno nije kriv samo duvanski dim, već pušenje udruženo i sa drugim faktorima rizika, prvenstveno sa pogrešnom ishranom, stresom i alkoholom. U Americi je četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog veka procentualno bilo mnogo više pušača nego danas (tada je skoro svaki drugi odrasli Amerikanac pušio), a ipak je tada na 10.000 stanovnika bilo daleko manje obolelih od karcinoma pluća (i raka uopšte) nego što ih je danas i kod pušača i nepušača. Ali, u to vreme ('40. i '50. godina XX veka) većina stanovnika nije konzumirala brzu i industrijski proizvedenu hranu - koja je danas osnovna hrana za većinu Amerikanaca. Tada se u Americi nisu pila gazirana pića, koliko se danas piju. Tada Amerikanci nisu koristili, pošto se nisu ni proizvodili, sintetičke vitamine i minerale koje danas mnogi koriste. Tada su u Americi bili i manje zagađeni vazduh i pijaća voda.

    Zdravstveni problemi kao alarmni signali
Ovo je veoma važno shvatiti: ne razboljevamo se tek tako. Svaki zdravstveni problem, sve bolesti, teže i lakše, su signali koje nam telo šalje. Kao alarmni bezbedonosni sistem. Zdravstveni problemi su signali.

Još od drevnih vremena kineski lekari kažu : Prvo – pokušajte sa hranom. Pribegnite lekovima tek ako lečenje hranom ne daje dovoljno dobre rezultate. Svaki put kada vam nije dobro nemojte da prva stvar koju učinite bude da posegnete za lekovima. Daleko zdraviji i blagotvorniji način da se izlečite nalazi se već u vašoj kuhinji !

Na koji način hrana može da nas leči : pre svega tako što pravilnom ishranom možemo otkloniti prepreke zdravlju i možemo sprečiti rasipanje energije do kojeg dolazi zbog loše ishrane - i tako omogućiti našem organizmu da sam pristupi procesu izlečenja, možemo pomoći da se u našem organizmu  procesi koji će ga povesti do izlečenje odvijaju nesmetano i punom snagom. Zatrpan pogrešnom hranom, zaglavljen u naslagama stresa... naš organizam ne može se izlečiti uz sve lekove ovoga sveta.




   
Sva istraživanja pokazuju da ispravna ishrana i zdrava hrana leče od bolesti i omogućuju snagama organizma da ublaže ili spreče uticaj raznih faktora rizika.  Ukoliko ujutro kada se probudite ili u toku dana osećate da vam nedostaje energije i da se morate nalivati kafom, ili cigarama ili obilnim porcijama – i to su takođe signali koji vam organizam šalje : signali da mu nedostaje energije, da energija koju mu obezbeđujete nije dovoljna ili nije dovoljno dobra.

    Zdrava hrana
Kakva bi to onda bila hrana i kakva ishrana koja bi omogućavala najkvalitetniju energiju našem organizmu ? Kao što smo već rekli ne radi se samo o količini energije, nego i o vrsti. Ako vaš automobil pravi razliku, pravi je i vaš organizam – to je sigurno.
   
Prema jednoj od definicija, zdrava hrana to su namirnice koje doprinose fiziološkoj i psihološkoj ravnoteži, kao i optimalnoj otpornosti organizma na stres, infekcije i bolesti.





Nekoliko je bitnih momenata koji utiču na kvalitet energije koji se oslobađa iz hrane koju smo u organizam uneli.
    A- visok kvalitet namirnica
    B- dobra metoda pripreme
    C- pravilan način na koji hranu u organizam unosimo.

   
Najbolja hrana je hrana spremljena sa ljubavlju. Ukratko, šta je dakle najvažnije: pripremajte čiste, zdrave namirnice sa ljubavlju i poštovanjem; jedite u mirnom i čistom okruženju i starajte se svakog minuta o tome šta mislite – jer sve ovo sačinjava energiju hrane.