Početna strana > Vaša pitanja strana 2

Vaša pitanja strana 2

 

 Da li je potrebno praviti pauzu u korišćenju Ženskog čaja?
Poštovani,
Već duže vreme koristim Ženski čaj (proizvođač je Stara planinska riznica). Veoma je delotvoran, njime sam rešila menstrualne probleme.
Koristim ga po desetak šolja mesečno. Zanima me da li je potrebno praviti pauzu u korišćenju?
Srdačan pozdrav.


Poštovana,
Kontaktirali smo kompaniju Stara planinsa riznica i evo njihovog odgovora na Vaše pitanje.
,,Raduje nas činjenica da ste u našem preparatu pronašli efikasan i prirodan način da pomognete sebi i oslobodite se tegoba - upravo je to jedan od razloga našeg postojanja i razvoja. U vezi Vašeg upita koji ste poslali Bio špajzu odgovor je sledeći:
Ne treba da pravite pauzu u korišćenju čaja, on nije štetan. Pijte ga dok god imate tegobe. Za očekivati je da se te tegobe vremenom izgube. Nakon toga treba ga piti po potrebi tj. u slučaju da se tegobe ponove.
Ukoliko vam je potrebna bilo koja dodatna informacija ili nam želite ostaviti svoj komentar, slobodno nas kontaktirajte. Za bliže informacije o bilo kom od naših proizvoda u bilo koje vreme možete koristi kontakt telefon 063 464 077.
Srdačan pozdrav,
Stefana Lilić
executive director ''

Hvala što posećujete našu internet prodavnicu! Tu smo da odgovorimo da sva Vaša pitanja koja se tiču proizvoda koje imamo u ponudi.
Srdačno,
Bio Špajz
 
 

 


 

Kako nabaviti bezglutenske proizvode iz Vaše internet prodavnice?
Poštovani,
Molim Vas da mi prosledite informaciju da li je moguće nešto od Vaših proizvoda bez glutena nabaviti u Novom Sadu i u kojim prodavnicama?
Unapred zahvalna
J.


Poštovana,
Bio Špajznema prodavnicu van Beograda, vec samo maloprodajni objekat na Kalenić pijaci i internet prodavnicu, preko koje ste nas i kontaktirali.
Sve proizvode možete poručiti putem naše internet prodavnice .

Možemo se takođe ukoliko želite raspitati kod naših dobavljača koje prodavnice u Novom Sadu oni snabdevaju bezglutenskim proizvodima. Bilo bi nam od koristi da nam kažete koji vas sve, konkretno, proizvodi interesuju.

Srdačan pozdrav,
Bio Špajz Internet tim
 

 

 

Hleb bez pšeničnog brašna i kvasca
Zanima me da li može da se negde nabavi hleb koji ne sadrzi pšenično brašno i kvasac, hvala u napred!

Poštovana,

U narednih desetak dana u ponudi naše internet prodavnice naći će se i različite vrste hlebova od kojih su neki i bez pšeničnog brašna i kvasca. Asortiman i cene možete pogledati ovde.

<Nazad na pitanja
 

Mršavost i slab apetit
Poštovani,
Danas sam kupila u Vašoj prodavnici kapi od artičoke.
Inače, imam veliki problem sa kilažom: nikako ne mogu da se ugojim, nemam apetit... Kupila sam po preporuci prodavačice iz Bio Špajza i BIP-ov pivski kvasac. Molim Vas za savet kako da ih koristim, koliko i šta...
Unapred zahvalna,
I.Poštovana,
Oba proizvoda koje ste spomenuli poznata su po tome što otvaraju apetit. Koristite ih po uputstvu koje na njima piše.
Važnije je verovatno da pokušate da dođete na izvorište problema sa apetitom koji spominjete. Da li volite da jedete, da li osećate odvratnost prema hrani? Ili samo prema nekim vrstama hrane? Da li ste mršavi zaista? Ako jeste, da li vam to smeta?
Osećate li da imate manjak snage? Da li ste često bolesni?
Ili se osećate dobro i imate snage i zdravi ste uprkos tome što malo jedete i mršavi ste?
Dakle osnovno pitanje bi bilo da li je Vaše stanje prirodno i normalno zdravstveno stanje i u tom slučaju ga ne treba menjati nego ga prihvatiti, ili je Vaše stanje poremećaj, neuravnoteženost koje se odražava na vaše zdravlje - u tom slučaju  treba tražiti tačnu promenu i lek.
 
Ovo nije iscrpan odgovor na Vaše pitanje, ali se nadamo da smo Vam ipak dali neki početni uput i naznaku u kom pravcu biste mogli da razmišljate.


Želimo vam sve najbolje,
Bio Špajz internet tim

<Nazad na pitanja

 
Uzrokuje li soja rak i hormonalnu neuravnoteženost? Upravo sam danas pročitala da soja uzrokuje rak i da podiže nivo hormona kod dece, tako da je četvorogodišnja devojčica koje je konzumirala sojino mleko dobila menzis!? Ja već godinama dajem vaše sojino mleko sa kalcijumom. Hitno trazim odgovor. Članak o soji možete pročitati u makedonskoj novini DNEVNIK  od 18.08.2009 godine.

Poštovana,
Mi nismo proizvođači, vec prodavci. U Vašem mejlu niste naveli tačno ko je proizvođač sojinog mleka koje ste upotrebljavali (Zajic, Vitalia, Joya ... ).
 
Svi proizvodi koje imamo u ponudi pregledani su i imaju sanitarne i zdravstvene sertifikate. Zvanične institucije do sada nisu ni u jednoj zemlji, koliko nam je poznato, zabranile upotrebu soje i sojinih prerađevina iz razloga koje ste naveli. Neretko se u novinama pojavljuju neprovereni senzacionalistički tekstovi o pozitivnim ili negativnim svojstvima nekih namirnica, nemojte svemu verovati.
 
Ukoliko imate razloga da verujete da sojino mleko koje dajete deci nije dobro za njihovo zdravlje, pređite na pirinčano ili ovseno mleko
ili, ako to možete da nabavite, zdravo mleko životinjskog porekla.
 
Srdačan pozdrav i svako dobro vašoj porodici!
Bio Špajz Internet tim
 

Biljni puteri kompanije Suncokret - sirovi puteri ili ne?
Poštovani,
Interesuje me da li su, i koji, biljni puteri kompanije Suncokret sirovi, tj. da li potiču od neprženih semenki?
Hvala na odgovoru


Poštovana,
Kontaktirali smo Suncokret i razgovarali sa direktorom proizvodnje.
Odgovor na Vaše pitanje je sledeći: semenke od kojih se Suncokretovi biljni puteri prave su veoma kratko termički obrađene, nisu pržene vec su tostirane. Ovo se radi kako bi proizvod bio 100% mikrobiološki čist i siguran za upotrebu, a i kako bi se mogao duže održati.
Suncokretov, susamov, orahov i bundevin puter prave se od semenki koje su veoma blago termički obrađene, tostirane.
Jedini puter koji se dobija od jače termički obrađenih semenki je kikirikijev puter.
Hvala na ovom pitanju, ubuduće ovi podaci će se nalaziti u okviru teksta kojim predstavljamo Suncokretove putere.

Srdačan pozdrav,
Bio Špajz Internet tim

<Nazad na pitanja
 

Da li su Vaše pirinčane galete bez glutena?
Na pirinčanim galetema je ranije pisalo ,,za obolele od celijakije'', ,,bez glutena'', a sada to više ne piše. Da li to znači, pošto ne postoji informacija na ambalaži, da ne smemo da ih konzumiramo?

Oboleli od celijakije, glutenske enteropatije

Poštovani,
Od kada smo u jednoj od prostorija koja je blizu prostorije u kojoj proizvodimo pirinčane galete počeli da pakujemo ovsene pahuljice uradili smo analizu pirinčanih galeta i u jednom od deset proizvoda pronađena je kontaminacija minimalnom količinom glutena. Od tada smo sa pakovanja uklonili oznaku ,,bez glutena'' i ne preporučujemo da ih koriste ljudi koji pate od celijakije.
 
Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju.

<Nazad na pitanja

 

 

Ambrozija i ishrana
Poštovani,
Hteo bih da Vas pitam da li je moguće makrobiotičkom ishranom smanjiti simptome alergije, konkretno alergija na ambroziju?
Unapred hvala.


Poštovani,
Promenom ishrane moguće je smanjiti simptome alergije, a tačno na koji način treba da se hranite trebalo bi da Vam preporuči neki dobar nutricionista ili homeopata. Ono što svakako možete učiniti jeste da uvedete u Vaš uobičajen način života i par dana mesečno kada ćete postiti. Ukoliko ste zdravi i možete to da izdržite uvedite jedan dan kada unosite samo tečnosti (vodu, čajeve, ceđeno povrće i voće) ili jedan dan kada ne jedete ništa osim što pijete vodu. Ovakvi postovi obezbediće Vašem organizmu više prostora i vremena da se izbori sa nagomilanim toksinima.

Srdačan pozdrav,
Bio ŠpajzInternet tim

<Nazad na pitanja

 

Gi - od kakvog se putera pravi i koliko je prečišćen
Poštovani,
Molim Vas recite mi od kog masla pravite GI? Da li je organskog porekla ? Današnje krave, pa i njihovo mleko je zasićeno raznim lekovima i hormonima.
Hvala na odgovoru


Poštovana,
Evo odgovora našeg tehnologa i našeg nutricioniste.
Gi pravimo od običnog putera. Organski puter jos uvek  nije dostupan kod nas. Međutim, tradicionalni indijski način proizvodnje gija, a mi upravo tako gi pravimo, podrazumeva lagano kuvanje u kojem se polako odvaja iz putera sve osim masti. Mast koja ostaje na kraju nema ni u tragovima u sebi mlečne belančevine. Sa belančevinama se iz putera odstranjuju i sve hemikalije, teški metali...
Mi smo radili analizu našeg gija i laboratorijski nalazi pokazuju da je on 99.9% mlečnih masti i 0.09% vode i to je sve.

Za sva dodatna objašnjenja stojimo Vam na raspolaganju,
Bio Špajz Internet tim

<Nazad na pitanja

 

Kakva je razlika između veganske i presne ishrane?
Poštovani,
Molim Vas da mi objasnite da li veganska kuhinja podrazumeva kuvanje hrane. Ja sam mislila da ona podrazumeva konzumiranje presne hrane.


Poštovana,
Veganska ishrana podrazumeva korišćenje svih namirnica osim onih koje su životinjskog porekla. Dakle, slično kao i naša posna hrana. Što se kuvanja tiče, veganci jednu i kuvanu i presnu hranu. Postoji, i u poslednje vreme sve je popularniji, i pokret koji promoviše uzimanje isključivo presne hrane, jer postoje istraživanja koja pokazuju da se na taj način organizam dubinski pročišćava.
U svakom slučaju, ukoliko imate nameru da ozbiljnije promenite Vaš način ishrane preporučujemo Vam da o tome dobro razmislite, da se pripremite i da prelazak sa jedne na drugu ishranu ne bude drastičan.

Srdačan pozdrav,
Bio Špajz Internet tim

<Nazad na pitanja


Raslađeni tip organizma i zelena magma
Poštovani,
Čitala sam o lekovitim svojstvima zelene magme, ali sam onda pronašla jedan Vaš odgovor na pitanje o kiselosti/baznosti ovog suplementa gde ste rekli kako je zelena magma neškodljiva za one sa gastritisom (u koje i ja spadam) ali da je ne trebaju konzumirati oni sa hladnim organizmom. Prvi put sam se tada susrela sa ovom podelom na pregrejane i rashlađjene organizme i jako me je zainteresovala naročito zato sto sam se pronašla u drugoj kategoriji. Naime meni je večito hladno, slaba cirkulacija, hladne šake i stopala, i imam potrebu za jakom i začinjenom hranom iako znam da mi škodi. Interesuje me da li biste mogli da mi preporučite neku literaturu u kojoj bih mogla da pronađem nešto više o nacinu ishrane za ovaj tip osoba. I još jedno pitanje: da li mogu ili ne da konzumiram zelenu magmu, ako ne šta mi preporučujete za jačanje imuniteta (možda treba i da napomenem da sam 0 negativna krvna grupa).
Unapred zahvalna

 
Poštovana,
Drago nam je sto uvođenje neke nove namirnice u svoju ishranu pažljivo razmatrate. Takođje smatramo da će Vam biti od koristi to što ste se prepoznali u određenom tipu organizma u odnosu na zagrejanost, rashlađenost. Potrudićemo se da u narednom periodu postavimo na sajt detaljniji tekst o ovom pitanju zato što je ono dosta važno. Vašoj pažnji preporučujemo tekstove o ishrani tokom godišnjih doba, koji su bazirani upravo na tradicionalnoj istočnoj medicini, koja uvek u obzir uzima i osnovne zdravstvene, toplotne, psihološke tipove.

Da li znate engleski? Mogli bismo skenirati i poslati Vam neke tekstove na temu koja Vas interesuje, ali su oni na engleskom.

Srdacan pozdrav i sve najbolje!
Bio Špajz

<Nazad na pitanja


Ispravnost proizvoda iz prirodnom i nuklearnom nesrećom pogođenog Japana
Da li su proizvod iz Japani testirani na akumuliranu radio aktivnost? Da li ima proizvoda koji su prozvedeni ili čuvani u Japanu tokom nuklearne katastrofe? Koliko možemo biti spokojni sa čajevima, miso začinima...
Hvala na odgovoru!


Poštovani,
Svi proizvodi koje trenutno imamo u ponudi proizvedeni su i uvezeni pre katastrofalnih nepogoda koje su zadesile ljude i prirodu Japana i
prodavaćemo ih dok zalihe traju. Možete biti spokojni, u pitanju su proizvodi vrhunskog porekla.

Novi uvoz iz Japana će pre nego što se nađe na rafovima proći prvo japansku a onda srpsku kontrolu. Verujte nam te kontrole su rigorozne, a važnije od toga , mi se ne bismo poigravali sa kvalitetom namirnica. Bavimo se ovim poslom već 25 godina i oduvek smo nastojali da našim kupcima ponudimo samo ono što bismo koristili i mi sami i naša deca.

Srdačan pozdrav,
Bio Špajz Internet tim

<Nazad na pitanja
 

All spice odnosno piment
Poštovani  
Da li možete da mi kažete koji je ovo začin tj biljka. Na engleskom se zove allspice. Da li može da se naruči kod vas i koja je cena?
Hvala unapred


Poštovani
Začin koji tražite je pimet, ili na latinskom Pimenta Dioica. Mi ga trenutno nemamo u ponudi, ali moguće ga je pronaći. Na primer, na tržištu je dostupan piment mađarksog proizvođača Kotanija. Vidite ovde .
Piment se u današnje vreme malo koristi ali su ga naše bake koristile redovno, pa se često pojavljuje u starim receptima.

Srdačan pozdrav,
Bio Špajz Internet tim

<Nazad na pitanja
 

Dobar izvor proteina
Poštovani,
Potreban mi je jedan savet, tj. odgovor na pitanje. Pogledao sam veliki deo proizvoda na vašem sajtu, konkretno tekstove o surutki u prahu, žitaricama... Hteo bih da dodam ishrani neki od proizvoda, koji ima neku solidnu količinu proteina, pa me interesuje, da li je korisna surutka u prahu, za uvećanje mišića i da li ima veliku količinu ugljenih hidrata, da li može i da goji? Koji bi još proizvod bio dobar kao neki dodatak?
Unapred zahvalan.

Poštovani,
Drago nam je što se interesujete za način da upotrebom prirodnih namirnica izadjete u susret svojim potrebama, a ne korišćenjem raznih vrlo diskutabilnih preparata i supstanci. Najvažnije je da stalno imate u svesti da svako preterivanje šteti zdravlju i da je najlepše telo zdravo telo.

Mahunarke su namirnica koja organizmu daje veliku snagu, i uz to mahunarke prave zdrave, pune, jake, dugotrajne mišiće. Na primer, kopači uglja, u Meksiku, kopaju dnevno rekordne količine uglja, poznati su širom sveta po svojoj snazi i izdržljivosti a oni jedu skoro isključivo mahunarke.

Postavili ste pitanje i o surutki u prahu. Ona sadrži oko oko 0.8% koncentrovanih proteina. Delotvornije je i zdravije da sebi napravite surutku tako što ćete litru mleka sasvim malo zgrejati, na temperaturu oko 30 stepeni, a zatim dodati jednu do dve kašsike sirila ili maje.
Tako ćete dobiti vrlo malu količinu mladog sira, koji takođe možete pojesti, i skoro litar surutke koju mozete polako popiti. Na ovaj način unećete u organizam dragocene aminokiseline koje se inače, u procesu proizvodnje surutke u prahu, gube kao i kazein koji ćete uneti jedući mlad sir.

Srdačno,
Bio Špajz internet tim

<Nazad na pitanja


Šta jesti nakon testa intolerancije na hranu?
Poštovani!
Uradila sam test intolerancije na hranu i moram da priznam da iako se prilično zdravo hranim, lista koju sam dobila je poprilično neinspirativna. Naročito kada je u pitanju obrok koji bi mogao da se konzumira za doručak, pošto mi je zabranjeno svo mleko uključujući i sojino i pirinčano i kozije i veliki broj žitarica a ove koje su dozvoljene, za njih nikad nisam ni cula (kamut, kinoa, spelta,stir, tritilkal)a još manje znam kako se one pripremaju. Interesuje me sledeće: negde sam pročitala da pravite jelovnike po tom testu a ja nisam iz Beograda pa me interesuje da li je tako nešto izvodljivo mejlom i koliko košta takav jelovnik? Inače sam test uradila zbog problema sa gastritisom i nadimanjem. Naravno ne bi se bunila ni da imam 2-3 kg manje, iako zvanično spadam u normalno uhranjene osobe.
Hvala unapred!

 
Poštovana,
Mnogi ljudi nam se javljaju nakon sto su uradili test intolerancije na hranu. Što se preporuka jelovnika tiče, mi to ne radimo. Naš nutricionista redovno odgovara na pitanja koja stižu mejlom ali i to se ograničava na one savete koje je moguće dati, s obzirom da je mejl zaista neadekvatno sredstvo komunikacije kada su ozbiljne bolesti ili durgi zdravstveni dibalansi u pitanju. Pitanje zdravstvenih poremećaja u organizmu kao i pitanje njihovog lečenja ishranom vrlo su kompleksni i zavise od našeg celokupnog načina života.

Što se Vašeg slučaja tiče, možemo Vam preporučiti nekoliko stvari. Kao prvo mogli biste da nekoliko nedelja izaberete neki vid posta, koji Vam odgovara, a da pri tom unosite dovoljno tečnosti. Ovo Vam preporučujemo kako biste omogućili svom organizmu detoksikaciju. Kao drugo, pokušajte da reorganizujete svoju ishranu tako da ne osećate uvek ograničenja i šta ne smete da jedete, već probajte da jedete namirnice koje su vam dozvoljene a koje volite, i pokušajte da otkrijete da li postoje neke namirnice koje smete da konzumirate a koje do sada niste jeli, neke nove namirnice. Mi smo na sajt postavili veći broj recepata za razna biljna mleka koje možete praviti sami kod kuće.

I, pratite svoje telo: vidite koje vas namirnice nadimaju, koje čine da se osećate snažno i lagano, koje namirnice Vas greju a koje hlade.

Nadamo se da Vam je naš odgovor bio od pomoći a želimo Vam zdravlja i radosti,
srdačan pozdrav
Bio Špajz Internet tim

<Nazad na pitanja
 

Visokoproteinske namirnice bez ugljenih hidrata
Trebaju mi proizvodi koji su visokoproteinski tj. da imaju više proteina nego ugljenih hidrata, s obzirom da nigde ne piše sastav proizvoda.

Poštovana,
Pokušaćemo da damo što iscrpniji odgovor na Vaše pitanje. U našoj internet prodavnici zdrave hrane možete pronaći veliki broj namirnica koje su bogate zdravim proteinima. Što se podataka o sastavu namirnica tiče, trudimo se da verno prenesemo sve podatke koje je i sam proizvođač uvrstio na pakovanje proizvoda. U opisu mnogih proizvoda na našem sajtu nalaze se i podaci o sastavu i hranljivim vrednostima.

Medu visokoproteinskim namirnicama nalaze se naravno razne namnirnice životinjskog porekla, koje mi ne držimo, zatim sirće, senf, so, prirodni biljni začini. Razne vrste povrća pogodnog za ovu visokoproteinsku dijetu su one koje ne sadrže skrob, kao što su zelena salata, spanać, celer, krastavac, paradajz... Tu su i tofu sir, sejtan, zeleno povrće, luk, ovsene mekinje, čaj.

Na primer:

prženi sejtan
sirovi sejtan
kinoa (sadrži sve esencijalne aminokiseline, ali sadrži i ugljenohidrate)
jezgro konoplje 

razni proizvodi od soje

I visokoproteinske i niskougljikohidratne dijete kratkoročno mogu izazvati mršavljenje jer su niskokalorične, ali pružaju izrazito ograničen izbor namirnica i predstavljaju neizbalansiran način ishrane, što je nezdravo. Isti efekt mršavljenja može se postići i ukoliko se jedu raznovrsne namirnice, ali smanjene porcije; na ovaj način nećete imati i dugačku listu zabranjenih namirnica što je karakteristika svih visokoproteinskih i niskougljikohidratnih dijeta.

 

<Nazad na pitanja


Kako očistiti i ojačati jetru
Dobar dan.
Zanima me koji biste mi vaš proizvod preporučili za poboljšanje funkcije jetre. Naime imam dilatirane žučne kanale, zbog čega je i jetra oslabljena. Dijagnoza je Primarni sklerozirajuci holangitis. Hvala unapred.


Poštovani,
Vrlo je nezahvalno davati zdravstveni savet samo na osnovu simptoma ali generalno da biste očistili jetru savet našeg nutricioniste je ,,hlorofil, hlorofil, hlorofil'' - zeleno, zeleno, zeleno. Što manje mesa, svega 5 % , kao izvor proteina unosite mahunarke. Možete svakako u ishranu uvrstiti zelenu magmu, ili LIV 52 , zatim maslinovo ulje 1 kašiku obavezno dnevno da pomogne drenažu i povrati elastičnost puteva, i može gi (prečišćeni puter) zbog tendencije ka kalcifikaciji.

Srdačan pozdrav i sve najbolje u  ponovnom uspostavljanju zdravstvenog balansa,
Vaš Bio 
Špajz

 

<Nazad na pitanja

 

Zelena magma čistač jetre
Poštovani,
Prema poslednjem rezultatu, povećan mi je anzim jetre AST - 64, a referentrna vrednost je od 4-36. Istovremeno, ALT je 35, normalno je od 8 - 41, dakle u normali je. Molila bih za odgovor Vaših cenjenih nutricionista, da li je Zelena magma rešenje za dovođenje u red moje jetre. Uz pitanje da li je Zelena magma čistač jetre, ili utiče na njenu funkciju, ili ima učinak na oboje?
Hvala unapred na odgovoru!


Poštovana,
Savet našeg nutricioniste je da svakako uvrstite zelenu magmu u Vašu ishranu. Jetri jako prija hlorofil u proleće.  Takođe, da bi Vaše izlečenje bilo dugotrajno, valjalo bi da se setite, otkrijete zašto je do disbalansa došlo? Kako živite, šta radite, o čemu mislite, šta
osećate pa je Vaša jetra reagovala disbalansom. Ako budete pokušali da samo zalečite simptome (AST - 64, ALT 35 itd) problem će se vratiti.

Nastojte da se odmorite, da budete na dijeti bez mesa i mlečnih proizvoda. Hranu dosta žvaćite, jedite žitarice, povrće i sokove od
povrća. Dan započnite sa čašom tople vode u koju ste iscedili par kapi limuna. Jedite mlade izdanke i klice i svakog dana tri čaše zelene magme.

Preporučujemo Vam da pročitate iscrpan tekst o ishrani u proleće i čišćenju jetre

Želimo Vam zdravo i radosno proleće i tu smo za sva Vaša dodatna pitanja o našim  proizvodima.
Vaš Bio Špajz


<Nazad na pitanja Kako nabaviti ili napraviti terijaki sos?
Gde može kod nas u Beogradu da se kupi terijaki sos (teriyaki sauce) ?
Zahvaljujem unapred na odgovoru.


Poštovani,
Terijaki sos možete vrlo jednostavno napraviti.
Recept pogledajte na našem sajtu, klikom ovde.

A i sve sastojke, vrhunskog kvaliteta, možete kupiti u našoj internet prodavnici.
Srdačan pozdrav,
Bio Špajz Internet tim

<Nazad na pitanja 

 


Ozbiljna bolest i potraga za načinom ishrane koji može pomoći u izlečenju
Poštovani,
Molim Vas da mi preporučite način ishrane koji će mi pomoći u lečenju od karcinoma dojke, preporuke šta da kupim.
Unaprijed zahvalna, pozdravljam Vas.


Poštovana,
Kada dođe do neke ozbiljne bolesti to najčešće ukazuje na to da smo dugi niz godina stvarali disbalans u našem organizmu. Bolest je u stvari zdravstveni disbalans. Da bismo se izlečili potrebno je da utvrdimo, shvatimo, razumemo način na koji smo živeli a koji nas je doveo do bolesti i tek tada možemo započeti proces lečenja, lečeći i simptome ali i uzroke zbog kojih se bolest uopšte pojavila.

Mi Vam ne možemo naslepo preporučiti neki način ishrane koji može da izleči karcinom. Svaki slučaj je poseban a mi ne znamo dovoljno o slučaju, karcinomu dojke, za koji ste nam postavili pitanje. Ono što znamo i u šta duboko verujemo jeste da je moguće vratiti se u stanje zdravlja, u balans, izlečiti se. Nadamo se da ćete Vi ili Vama draga osoba koja je obolela pronaći lekara, terapeuta, homeopatu koji Vam u tome može pomoći.

Ukoliko Vam bude preporučen neki način ishrane ili namirnice koje Vam u procesu izlečenja mogu pomoći, mi ćemo učiniti ono što je u našoj moći da Vam pomognemo.

Želimo Vam mudrosti, strpljenja i razumevanja na putu izlečenja
vaš Bio Špajz

<Nazad na pitanja 

GMO uljarice u Srbiji, da ili ne?
Dobar dan,
Ne znam da li ću od vas moći dobiti bilo kakvo objašnjenje ali mi je jako važno pa šaljem ovaj mejl i vama. U nadi da će mi neko odgovoriti.
Mi smo jedna mala vegetarijanska porodica i nas sin dvogodišnjak je takođe vegetarijanac uz nas. Pazimo brojimo hranljive sastojke proveravamo krvnu sliku i sve što je potrebno. Naravno pošto se hranimo isključivo organskim povrćem i ne GMO proizvodima u poslednje vreme sam se zabrinuo za poreklo uljarica u Srbiji. Znam da kod nas nije dozvoljena proizvodnja GMO soje, kukuruza itd. ali uvozi se i te kako. Poreklo kikirikija, indijskog oraha, brazilskog ...semena suncokreta i ostalih da ih sve ne nabrajam je u najve'oj meri iz zemalja koje imaju GMO zasade svih tih uljarica. Kina, Indija, Bolivija, Argentina, USA. Moje pitanje je da li su uvezene uljarice bezbedne? U smislu GMO/a? Znam da u obi;noj radnji zdrave hrane nema na merenje organskih uljarica. Molim vas da mi nekako pomognete ili da prosledite ovaj mejl nekome ko bi mogao. Nisam imao kome drugome da posaljem. Hvala unapred .
Zabrinuti roditelj.Poštovani Igore,
Nade ime. Situacija nije tako mračna. Što se dobrih ulja tiče imate na primer domaća ulja Suncokreta iz Hajdukova. Odlična su. Oni imaju i veliki izbor biljnih putera od uljarica, neki su i organski.

Takođe moguće je nabaviti i uljarice koje nisu GMO, još uvek. Mi u ponudi imamo na primer golicu, integralni susam kao i razna organska ulja, sirca i soseve.

Što se GMO namirnica tiče dobro je što još uvek nisu dozvoljeni, mada je pritisak velik da Srbija promeni svoj zakon. Takođe, znate da granice  za polen i semena ne postoje, i bez obzira na carine i zakone priroda povezuje zemlje, u dobru i u zlu, tako da i prirodnim putem GMO stiže i kod nas.

Nastojte i dalje da svojoj porodici pružite najbolji mogući život, uz hranu koja snaži i telo i dušu.

Mi ćemo i dalje nastojati da u ponudi imamo što bolje namirnice.
Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja
S ljubavlju
Vas Bio Špajz

<Nazad na pitanja 

 


♦ Višak kilograma i strpljenje na isteku
Imam jedino pitanje,
šta mi priporučujete za mršavljenje? Imam 20 kg previše i sve sam več pokušala. Imam 42 godina. Molim za hitan odgovor jer sam već na kraju sa živcima.
Srdačan pozdrav
!

Poštovana,
Mi se bavimo zdravim namirnicama i među njima nema nijedne koja može poslužiti za ekspres mršavljenje - bez promene načina ishrane, povećanja fizičke aktivnosti, promene načina života. Razne reklame će Vam sugerisati da postoje takvi preparati ali mi u to ne verujemo.

Najsrdačnije Vam preporučujem da se na primer prisetite šta je to što baš volite da jedete, zatim koja je hrana nakon koje se osećate kao da imate više energije, da ste poletni i jaki, zatim setite se i obrnuto od koje hrane vam se prispava ili nakon nje morate da popijete kafu da biste se pokrenuli. Razmislite da li jedete više nego što je potrebno? Ako je odgovor da onda razmislite zašto to činite, ili zašto ste to činili. Ako je odgovor ne, a i dalje imate višak kilograma, dobro bi bilo da uradite neke preglede.

Kako ste u pismu naveli ,,na kraju ste sa živcima'' , možda za početak treba da to istutnjite, tu frustraciju i bes, na jedan od načina (tako što ćete srediti generalno kuću, ili se isplesati, ili naslikati nešto sto izražava vaše osećaje, ili možda samo cepati papir ...).

Zadajte sebi zadatak da do kraja ove godine skinete na primer 3 kilograma i krenite polako ali odlučno, ne popuštajte. Izaberite neku fizičku aktivnost ili više njih koje volite da radite (vežbanje ili duge šetnje sa prijateljima, ili plivanje ili...)

Mi navijamo za Vas i verujemo da ćete uspeti!

<Nazad na pitanja 

 


♦Prirodni dodaci ishrani za sportiste
Interesuje me da li u vašim prodavnicama imate cvetni prah ? Ja sam inaše profesionalni sportista (fudbaler) pa bih ga iz tog razloga uzimao, jer sam izbacio ove veštačke dodatke koje non-stop konzumiramo u klubu ...
Koju dozu bi trebalo da uzimam?
Takođe, koristim SPIRULINU (algu) koja je isključivo za sportiste, ali sam u literaturama koje čitam dosta toga pozitivnog o polenu čuo, a inače u Bio špajzu na Novom Beogradu uzimam sve te bio proizvode (kada sam u Beogradu naravno ), pa sam zato vas i pitao o polenu. Do skoro sam uzimao čisti matični mleč, koji se uzima se na vrhu čačkalice , ispod jezika, a ovde ga je lako naći ( u Grčkoj) ... I hvala!Poštovani,
U ponudi imamo
Polen u granulama Pčelarska kuća Kovačević 100 gr
Polen mleveni Pčelarska kuća Kovačević 100 gr

kao i sapun sa polenom
Mlečni sapun sa polenom i medom 100 gr

Na slovenačkom se koristi termin CVETNI PRAH a na srpskom jeziku uobičajio se termin POLEN.

Doza polena za odraslog čoveka je 15-20 g ( jedna kašika ) dva puta dnevno, a za decu 8-10 g (jedna kašičica ), takođe dva puta dnevno.  Prednost praha u poređenju s drugim prehrambenim proizvodima je u tome da su u njegovom sastavu prisutni osnovni hranjivi elementi: belančevine, ugljeni hidrati, organske kiseline, vitamini, mikroelementi, hormoni i dr. Hranjiva vrednost polena nije ista za svaku vrstu biljke. Polen sa najvećom hranjivom vrednošćuj je od: kestena, šafrana, žitarica, maka, jagode, kruške, bele vrbe, bele i crvene deteline.

Preporučuju se doze cvetnog praha u pčetku uzimanja pa se onda smanjuju na polovinu. Francuzi preporučuju dnevne doze do 20 grama u početku uzimanja, a posle je smanjuju na 10 grama dnevno. Drugi ,međutim ,smatraju da su nešto manje doze isto tako efikasne, ako se cvetni prah odmah posle sakupljanja pravilno konzervira i tako se sačuvaju njegovi sastojci. Pojedini autori preporučuju mešavine cvetnog praha s medom u odnosu 1:3, naročito kada ga neke osobe tek počinju uzimati. Neki proizvođači cvetnog praha stavljaju ga u promet i u teglicama od 200 grama u vidu čistog žućkastog krema. U početku uzimanja preporučuju  se po dve kafene kašičice , tri puta dnevno, pola sta pre jela. posle toga dobro je da se popije po jedna čaša tople vode. Nakon desetak dana doze se smanjuju na polovinu.

Dok se med istopi u ustima za to vreme se istopi i polen (ovo ima efekat kao lek kada se stavi pod jezik).


Polenov prah ima naročitu primenu u lečenju prostate, čak i u izuzetno teškim hroničnim slučajevima. Polen poboljšava plodnost i snižava nivo holesterola u krvi. Blagotvorno utiče na poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu pa se preporučuje osobama koje su izložene velikim umnim i fizičkim naporima. Zbog svog izuzetnog proteinskog sastava koristi se i kao prirodno sredstvo za regeneraciju jetre. Polen takođe ima i veliku primenu u kozmetici.

Polen može biti uzročnik alergijskih reakcija, naročito kod dece. U početku uzimati manje doze.


Možda imamo još neke namirnice koje Vam možemo preporučiti, u zavisnosti od potreba koje imaš. Na primer, možete pogledati mali izbor namirnica koje imamo u ponudia koje se naročitio preporučuju sportistima.

Lep pozdrav!
Bio Špajz

 

 

 

♦Policistični jajnici i mršavljenje
Poštovani,
Dobila sam dijagnozu policističnih jajnika, i savet da smanjim kilažu, nisam gojazna imam višak od mozda 2 do 3kg, i promenim ishranu izbacim brašna i krompir, testo... početnik sam u zdravom načinu ishrane, tako da sam istraživanjem po netu dosla do Vašeg sajta i pročitala o bezglutenskoj dijeti, da li je to pravo rešenje za mene?
Sta biste m vi preporucili iz vaseg asortimana hrane?
Unapred hvala

 

Poštovana Jelena,
Mnoge žene u današnje vreme pate od policističnih jajnika. Jedan od uzroka može biti višak kilograma. Vi kažete da niste gojazni.
Jedan od uzroka moze biti i životni stil - žene više ne žive u pretežno ženskoj energiji već se od njih očekuje da budu ambiciozne, prodorne, dinamične ... vrlo slične muškarcima. Prosto, tako je trenutno uobičajeno. Posmatrajte svoj način života, kako živite, kojim se aktivnostima bavite? Da li plešete, kuvate, pevate, provodite vreme brinući od drugima... da li se bavite ovim i raznim drugim aktivnostima tipičnim za žensku energiju, onu koja hrani, brine, stvara?
Postoji još uzroka problema sa policističnima jajnicima. Pokuđajte da ih istražite, pitajte i svog ginekologa.
Sto se ishrane tiče, ne samo zbog policističnih jajnika, već uopšte zbog svog zdravlja i dobrog raspoloženja vidite da uvedete
više kuvanih integralnih žitarica i mahunarki  i više dobrog povrća. U našoj  ponudi imate zaista veliki izbor.
Ako Vas interesuje i da izbacite gluten, što nema nikakve veze sa kilažom, već sa eventualnom alergijom na gluten, tekst o bezglutenskoj ishrani možete pročitati ovde.

Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja,
Vaš Bio Špajz

 

♦ Bebe i prve namirnice

Poštovanje,
Ne znam da li možete da mi pomognete u vezi ovoga ali interesuje me da li mogu da se koriste u ishrani beba brašno, griz i mekinje koje imate u ponudi?
Da li je to ,,kompatibilno" sa njihovim stomačićima. :)
mama


Poštovana,
Evo i odgovora naše nutricionistkinje:

Bilo bi dobro da bebe na početku izbegavaju pšenicu i sve od pšenice. Mekinje su pregrube za nežnu sluzokožu stomaka i creva beba, ne daju se nikada same, uvek kao integralna žitarica.
Dobro je početi sa integralnim pirinčem koji ima i celulozu - dijetetska vlakna,  hranljiv je a nema gluten. Kuva se duže (2 sata) sa 5 mera vode u odnosu na 1 meru pirinča. Obično se polako počinje od šestog meseca i to uz kašice - pirinač sa povrćem.

Bebama se sve novo uvodi polako i to se svaka nova namirnica daje nekoliko dana uzastopno po malo da se crevna flora navikne.Sve se odvija sa puno strpljenja i polako. Dojenje može polako da se svede na pola.
Sledeće godine na 25% i tako polako dok se beba ne odvikne. Bilo bi dobro da se sa kravljim mlekom ne počinje minimum prve dve godine (puno je hormona i antibiotika, i neka istraživanja ukazuju na mogućnost juvinalnog dijabeta zbog kazeina iz mleka).
Može se koristiti kozije i ovčije mleko, sir, jogurt. Ne bi trebalo da se daje u istom obroku sa žitaricama i povrćem, već kao zaseban obrok. Obroci treba da budu mali i češći, zbog toga što bebe imaju mali želudac.

Nikako slatkiši, slana i začinjena hrana. Ono sa čim dete počne da se hrani to ce obično biti hrana za kojom će da žudi i kasnije.

Evo i nekih ideja.
Odlicno je ,,mleko" proklijalih zitarica, leguminoza-mahunarki ili orašastih plodova jer se tu ugljeni hidrati pretvaraju u kvalitetne šećere.
Sokić od isceđene šargarepe
Proizvodi od soje, sir,tempeh, mleko - termički obrađeni.Imaju proteine i kalcijum.
Sezonsko voce ali malo termicki obradjeno da se lakse svari.
Odličan je gi - prečišćeni puter, u malim količinama jer stvara esenciju (baznu suštinu tela), daje snagu.
Ne zaboraviti mahunarke - sočivo, pasulj, boraniju, grašak - jer imaju kvalitetne proteine.
Polako i obazrivo sa životinjskim proteinima - riba, meso. Po malo ih uvoditi ako je to vaša ishrana i nikako nikakve mesne prerađevine.
Inače deca mogu i po nekoliko dana da jako malo jedu ali se zbog toga ne treba uznemirivati, već ih samo pratiti.

Sve najbolje Vama i bebi želimo! Da radosno rastete zajedno!

 

Nivo gvožđa

Poštovani, ceneći Vaše iskustvo u lečenju biljem, molim Vas da me posavetujete šta je najkorisnije uzimati kako bi se poboljšalo stanje gvožđa u organizmu.  Srdačan pozdrav.

Poštovani ,
Davati savete o lečenju i zdravlju putem interneta prilično je nezahvalno jer univerzalni odgovori ne postoje. Zdravstveno stanje je krajnje kompleksno i čudesno istovremeno.
Ukratko, da bi se poboljšalo stanje gvožđa u organizmu bilo bi potrebno da prvo znate zašto imate manjak gvozdja:
- da li unosite nedovoljno gvožđa ishranom
- da li se gvožđe loše resorbuje u Vašem organizmu
- da li možda imate neko konstantno unutrašnje krvarenje zbog kojeg imate nizak nivo gvožđa ili je neka kombinacija ova tri faktora u pitanju.

Kinoa, susam, biljna mleka
Dragi Bio špajzu,
Iz zdravstvenih razloga prešla sam na bezglutensku ishranu, pa me interesuje da li je kinoa bez glutena. Ja sam smislila da jeste, ali to što ja smislim, ne mora nužno biti istina...

Zašto se susam prži? Postoji li neki sastojak koji se time eliminiše ili aktivira, ili je samo reč o pojačavanju ukusa?

I da se držimo magične strukture zasnovane na magičnim brojevima, kao treće: šta biste mi preporučili od biljnih mleka? Ja sam primetila da biljna mleka u prahu iako se prodaju u radnjama zdrave hrane u stvari imaju sastav koji nije baš simpatičan.

Hvala lepo i srdačan pozdrav!

 

Poštovana,
Evo po redu:
Kinoa jeste bez glutena ali, pošto ne možemo pouzdano da znamo da li je bila u kontaktu sa nekim glutenskim žitaricama treba je, ukoliko se koristi u ishrani osoba alergicnih na gluten, ,,isprati u sedam voda'' i onda normalno koristiti.

Ima više razloga zašto se susam prži, tačnije tostira, tako se kaže, jer ne dodaje se ulje nikakvo. Kao prvo, svakom termičkom i drugom obradom menja se ,,energija'' namirnice. Menja se i sastav, na primer tostirani susam ima više kalcijuma nego netostirani. Takođe menja se ukus susama, susam postaje orašastijeg ukusa.

Što se biljnih mleka tiče, verovatno je najbolje praviti biljna mleka kod kuće. Nije mnogo teško a kod nas na sajtu ima mnogo primer, recepata, vidite ovde.

 

Makrobiotika, homeopatija i jin i jang stanje
Poštovani,
Postavila bih pitanje u vezi homeopatije i makrobiotike. Da li izmedju ova dva alternativna lečenja postoji povezanost u smislu jina i janga? Naime, ja se hranim makrobiotički koliko mi to uslovi dozvoljavaju. Inače sam osoba koja je otišla u suvise jin stanje (mršava sam, anemična, problem sa stomakom u vidu čestih i ređih stolica). Pokušala sam i lečenje homeopatijom. Kod dece ona izvrsno deluje kod mene nije bilo većih pomaka jer su svi homeopatski lekovi koje sam dobila od stručnog homeopate bili biljnog porekla pa sam ja otišla još više u jin stanje. Interesuje me da li se neki homeopatski lekovi prave od supstanci koje su po svojoj prirodi jang kao što je natrijum muriaticum i koji me mogu učiniti jačom ili snažnijom. Da li se uopšte makrobiotika i homeopatija mogu posmatrati na ovaj način? Da li mogu negde  pronaći poreklo svih homeopatskih lekova?

Unapred zahvalna !

 

Poštovana Karolina, 

Hvala što ste se javili i pokušaćemo da Vam odgovorimo. 

Kažete da ste na makrobiotici i da ste u jin stanju. I meni se čini iz onoga što ste opisali da jeste. Naime čini mi se da ste previše ,,ohladili " telo. To je zimi još teže, jer je i napolju hladno. Trebalo bi da vam u ishrani budu namernice koje greju (heljda, začini (čaj od đumbira u prahu ) korenasto povrće, sve dosta kuvano ili u rerni zapečeno, mahunarke...). 

Ponašanje treba da je u skladu sa tim, uvek ugrejani, u toplom.

Homeopatija je nešto drugo. Ne deli se na jin i jang i pošto ne sadrži materiju u sebi već samo vibraciju, a ona se ponaša sasvim sasvim drugačije. Lek se određuje po vašem psihološkom modelu. Naime svaki lek ima svoj specifican ,,profil " i treba ga prepoznati kod vas. Treba da bude isti kao lek.

Možete pročitati u knjizi od Dr. Chepela - Emotivno lečenje homeopatijom - koja bi vam objasnila principe. Natrium muriatikum je so ali nema veze sa jangom kao što kamilica nema veze sa jinom u homeopatiji. Potražite malo na internetu o tome. Biću slobodna da Vam pošaljem knigu o kineskoj medicini zato što je makrobiotika proizašla iz kineske medicine samo što je mnogo uproštena. Biće vam mnogo jasnije sve.

Puno pozdrava!

 

 

♦ Konopljino ulje i THC

Dobar dan,
Cannabisovo ulje je li lekovito i koliko THCa ima?
Imate li kapsule od cannabisa? Unapred vam se zahvalujem! 


 
Poštovani,
Oprostite što čekate nešto duže na naš odgovor - želeli smo da proverimo informaciju o procentu THCa koju konopljino ulje iz naše ponude sadrži. Kontaktirali smo dobavljača tim povodom i čekali nešto duže na njihov odgovor.
Konopljino ulje koje mi imamo u ponudi THC sadrži samo u tragovima. Naime, biljka Cannabis indica koja sadrži dosta THC i koja se koristi i u medicinske svrhe, u našoj zemlji je ilegalna.  Dozvoljen je uzgoj i prodaja industrijske konoplje - Cannabis sativa,  a ova biljka THC sadrži samo u tragovima.
Proizvode od konolje, kao i njihovu primenu i lekovita svojstva, pogledajte ovde.
 
Za dodatne informacije, stojimo na raspolaganju!
 
 
Poštovani, treba mi vaša pomoć. Naime bavim se jako stresnim poslom, koji zahteva veliku koncentraciju , i ne sme da dođe do greške. Posao je veoma je naporan i provodim  8-12h dnevno ispred monitora. 
Da li možete da mi preporučite nešto što umiruje/smiruje nervni sistem i otkucaje srca, da ne bih morao da pijem bramazepame i tako to... već da uzmem nešto prirodno, neki čaj i kombinaciju nekih kapi (tipa valerijana ) ili šta god preporučite. Želim nešto stvarno kvalitetno i da deluje :) 
Unapred hvala

Poštovani,
Možete koristiti valerijanu, dva puta dnevno,  ujutru i uveče po deset do dvadeset kapi kapi u malo vode ili čaja. Ona umiruje čitav pobuđeni nervni sistem ali ne sedira i ne ,,zombira''. 
Možete piti i čaj od ovsa sa plevom. Jedna šaka ovsa litar i po hladne vode da se kuva 20 min i da se pusti da ohladi. Procediti i piti u toku dana. Ponesite ovaj čaj na posao. On jača celokupni nervni sistem i pomaže da neoštećen iznese ovaj zahtevan i naporan posao. Koristiti po mogućstvu organski ili  neprskani ovas.

Naš izbor namirnica i lekovitih dodataka koji Vam takođe mogu biti od pomoći pogledajte ovde
Nadamo se da će Vam ovaj naš odgovor biti od pomoći. Javite nam ako osetite pozitivne rezultate. Takođe, istrajte, dajte vremena organizmu da odreaguje, valerijana je na primer biljka čije se puno dejstvo najbolje vidi tek posle redovnog dužeg korišćenja.

Sve najbolje želimo!


♦ Zelena magma za dojilje i malu decu

Poštovani,
Zanima me da li Zelenu magmu mogu da koriste dojije i deca od 3 godine?
Srdačan pozdrav!


Poštovana, 
Ukoliko je u pitanju osoba koja ima rashlađeni tip organizma ( hladna stopala i ruke i kome je često zima ili dete sa čestim prehladama, bledo i bez mnogo energije) u tom slučaju može najviše 2 puta nedeljno da pije Zelenu magmu, u suprotnom nema problema da koriste . 
Hlorofil, koji je jedan od glavnih sastojaka zelene magme, ima rashlađujuće dejstvo.
Stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja!

 

♦ Male bebe i upotreba gija - prečišćenog maslaca

Poštovani,
S obzirom da u ponudi nema organskog putera mislila sam da umesto putera bebi u hranu dodajem gi puter. Zanima me i koliko bi gi putera trebalo dodati u bebi hranu ukoliko je po receptu 5gr maslaca?
Koja je vrsta masnoće u gi puteru?
Beba je stara 7 meseci.

Srdačan pozdrav!
Poštovana,
Možete koristiti Gi u ishrani bebe. On je baš pogodan za ishranu beba jer ne sadrži nikakve belančevine iz mleka, kao što je na primer kazein -  koji je jako problematičan za imuni sistem svih, a posebno beba. Možete da zamenite maslac gijem i to u direktnoj u proporciji 1:1.

Gi se pravi od putera s tim što mu se u procesu prerade oduzimaju belančevine a ostaje 99.9% masnoća. Eventualno možete staviti i manje od 5gr gija u datom receptu, ali i ne mora,  zato što se gi sasvim drugačije ponaša od putera, ne začepljuje krvne sudove i ne iritira imuni sistem, što je glavni problem putera, tj balenčevina (kazeina) iz putera.
 
Definitivno je zdravije koristiti gi od putera u svakoj situaciji, i zato je upravo jedan od velikih lekova: u tradicionalnog indijskoj medicini gi je jedan od osnovnih, bazičnih lekovitih sredstava.

Sve najbolje za Vas i Vašu bebu, a za ostala, buduća pitanja  stojimo na raspolaganju!
 

Ulje konoplje i izlečenje od raka

Poštovani,
Molim Vas da mi pružite dodatnu informaciju u vezi ulja od konoplje koje prodajete. U zadnje vreme se mnogo priča u ulju od kanabisa čijim se korišćenjem " leči" rak.  Zanima me šta je od toga istina i u kojim slučajevima se ulje od konoplje pokazalo delotvorno?

Poštovani,
Ulje od konoplje imamo u ponudi već duži niz godina i za njega vlada interesovanje, pogotovo proteklih nekoliko meseci. Zvanična medicina ne prepoznaje nijedno lekovito sredstvo kao ,,lek za rak'' kako ste napisali, ali postoje ljudi kojima su od pomoći, kao pomoćna lekovita sredstva , bili najrazličitiji preparati. Lečenje raka, pronalaženje sopstvenog leka ili načina lečenja nije nimalo jednostavno i prečice ne postoje.
U našoj ponudi se nalazi veliki izbor pomoćnih prirodnih lekovitih dodataka, možete ih videti ovde.
Informacije o lokacijama i radnom vremenu naših radnji pogledajte ovde.
Ukoliko ste zainteresovani za teme zdravlje i ishrane, možete pogledati neki od materijala na našoj video stranici.

Stojimo na raspolaganju za sve dodatne informacije!


Odstranjena štitnjača i ishrana
Dobar dan!
Hvala lepo na Vašoj stranici i Vašem znanju. Lakše nam je s ljudima poput Vas. Nigde ne mogu naći potpune odgovore koje me zanimaju pa me zanima da li ih vi znate (u sta ne sumnjam po svemu pročitanom). Imala sam operaciju štitnjače i papilarni karcinom na njoj i odstranili su mi celu štitnjaču. Od tada imam visoku masnoću u krvi ( 8 )...I kiselost organizma. Molim Vas za pomoć kod ishrane: s čime bi smanjila masnoću u krvi. Ne znam da li crveni pirinač proizvodi kiselost u organizmu,i koju sol bi trebala koristiti. 

A ne jedem baš zdravo, mislim trudim se stavljati kurkumu, đumbir,himalajsku so itd... ali od kad sam operisala štitnjaču našli su mi masnoću u krvi..Pre operacije štitnjače nikad ali nikad nisam imala problema sa kilažom a sad itekako imam nakon 2 godine..jedem dosta mlečnog, mesa, ribu. Trudim se da jedem i nesto voća i salate, bademe itd.i ali u principu nisam u nekoj zdravoj prehrani..iskreno...

Hvala Vam na trudu i odgovoru i nadam se da ćete mi moći pomoći.. Veliki pozdrav!

 

Poštovana,
U suštini je jednostavno ali ne i lako.  Izbaciti  SVE mlečne proizvode osim kozijih. Ishrana žitaricama, mahunarkama i povrćem će Vam pomoći da se vratite u zdravstveni balans, a vaši rezultati u normalu. Zdravi dodaci ne mogu neutralisati životinjske proteine ili druge namirnice koji izazivaju kiselost krvi i masnoću. Ako uspete da unesete promene u ishranu, bićete boljeg zdravlja i raspoloženja. Preporučujemo i da probate u jednom periodu ishranu kao u knjizi Jadranke Pejić - Hrana za život. Sve će Vam biti jasno ako prođete kroz to iskustvo promene.

S poštovanjem, 
Vaš Bio Špajz

♦ Dečak u razvoju i pravilna ishrana

Moj dečak ima deset godina i trenira fudbal. Treninzi su veoma naporni a on je mršav, visok 131cm a težak 27kg. Uz svaki obrok pije vodu da bi lakše gutao. Jede 3 puta dnevno, voće skoro nikad, slatkiš je obavezan skoro svaki dan,s alame i paštete, viršle za doručak obavezne. Jedino mu je večera normalna, kuvano povrće, salata, meso. Nema apetit,ima ubrzan metabolizam. Pomozite mi da ga doteram u red. Potrebna mu je snaga za taj sport sa spiskom ishrane za koju mora da se pridržava i šta mora da izbegava. Hvala unapred , zabrinuta majka.

 

Poštovana, preporuka našeg nutricioniste je: ,,Neka mu da da pročita kako je Đoković postao najbolji sportista jedući musli za doručak jer mu to daje snagu za dobre rezultate . Polako, strpljivo.  Neka joj cilj bude da mu za početak izmeni doručak. Neka to traje na primer 3 meseca. Kada to postane normalna svakodnevna navika, neka polako krene dalje. To sve mora pažljivo i strateški. Sretno!''

S poštovanjem, 
Vaš Bio Špajz

 

Kako se pravilno hraniti?

Poštovani, interesuje me pravilan način ishrane, koje proizvode treba jesti a koje ne. Dalje, recimo, ako može mleko onda da li odabrati domaće ili kupovno. Generalno, da li bazirati ishranu na prirodnim priozvodima kao sto su recimo jaja sa slaninom umesto raznih mesnih prerađevina ili je i slanina štetna (naveo sam jedan samo primer). Koja ulja, masti koristiti za prženje, pečenje, itd...? Danas je sve više zagovornika LCHF ishrane, da se jedu prirodne masti a smanje UH, dakle izbace žitarice i ostalo. Jedni pričaju da su ovsene pahuljice sa voćem i mlekom zdrav obrok drugi da nisu. Svako priča različito pa mi polako nestaje volja da se više interseujem za ishranu. Zatim, koje zaslađivace koristiti za kafu, čajeve, slatkiše... Unapred hvala !

 

Poštovani,
Odlično je što Vas interesuje pravilan način ishrane i zdrave namirnice. Vidimo iz Vašeg mejla da ste se trudili da pratite i čitate i razumete. Činjenica je međutim da postoji more, okean informacija i da je veoma teško u njima pronaći, prepoznati ono što je istina. I tu sad dolazimo do osetljivog dela: do istine. 
Ljudi bi želeli da pročitaju tačno uputstvo o ishrani, i da njega slede a  istina je da namirnice najčešće nisu same po sebi zdrave ili ne, već je pitanje koliko ih uzimate, na koji način, kada, kako pripremljene, sa kojim mislima. Pokušajte da zaboravite na sve što ste pročitali, pokušajte da okrenete novi list, radujte se hrani i osluškujte sopstveni organizam. Osluškujte. Istina nije napolju, nego u Vama.Vaše telo je Vaš najveći saveznik.

Na našem sajtu i u našim prodavnicama naćićete namirnice iza kojih stojimo, čiji kvalitet nastojimo da pratimo. Na primer među šećerima ćete naći razne šećere i zaslađivače, a ne samo beli i žuti. Među brašnima ćete naći razna brašna. Tu je i organsko povrće. Koristite naš sajt, i sva druge dobre izvore informacija, kao inspiraciju. U upisima proizvoda mi se uvek trudimo i da navedemo preporuke za njihovo korišćenje kao i svojstva (koja ulja su bolja za prženje a koja se salate...).

Pišete u mejlu da polako gubite volju da pratite sve te protivrečne informacije o zdravoj hrani. Nemojte gubiti volju i nemojte sebe mučiti, nego pratite šta Vas interesuje i šta Vas raduje. Obradujte svoje telo jednom lepom miso supom ujutro, nekoliko dana ,vidite da li Vam to prija, kako se osećate. Ili probajte umesto toga i umesto kafe ujutro jednu toplu limunadu sa morskom solju, možda Vama to bude prijalo. Ili će Vam sad tokom zime baš odgovarati musli sa voćem i lešnicima. Isprobajte, ali opušteno i osluškujući.

Tu smo za Vaša pitanja i sugestije.

 

♦ Saveti za dobar san

Poštovani,
Molim Vas pomoć oko odabira čaja.Godinama imam problem sa belim pranjem, uradila sam papa test II grupa i bakterije 3b. Doktorica kaže da mi se pojavilo crvenilo na grlicu maternice. Unazad tri godine svako jutro deca piju čaj pre škole (naravno sa medom i limunom) i uverila sam se koliko je to delotvorno.
Htela bih i sebi pomoći, ako me možete posavetovati kojim čajevima bih mogla da rešim problem, takođe imam jako loš i kratak san.

Unapred zahvalna!!! 

 

Poštovana,
Nešto duže ste čekali na nas odgovor ali nadamo se da će Vam ipak biti od pomoći. Što se belog pranja tiče, pokučajte sa tamponima od kantarionovog ulja i ispiranjim blagim rastvorom sode bikarbone.
Što se boljeg sna tiče evo nekoliko saveta, pokušajte da ih primenite: nastojte da idete na spavanje u isto vreme i da se budite u približno isto vreme, redovno, ako je potrebno da nadomestite nedostatak u snu bolje je da odspavate u toku dana nego da spavate dugo ujutro, jer time remetite redovni ritam koji treba da uspostavite. Ogranicite dnevno spavanje na oko 30 minuta, da ne biste imali problema da zaspite uveče. Melatonin je hormon povezan sa snom, kada je mračno luči se više melatonina a kada je dan manje. U savremenom načinu života lučenje melatonina je postalo poremećeno jer radimo u kancelarijama, daleko od dnevnog svetla, a noći provodima u stanovima koji su često bogato osvetljeni. Savetujemo vam da tokom dana ne nosite po ceo dan sunčane naocare, nego dozvolite da vam oči i telo osete sunčevu svetlost. Uveče u stanu držite svetlo prigušeno, lokalno a spavaća soba neka vam bude mračna i rashlađena i prozračena. Pred spavanje, uveče nemojte gledati u ekrane, televizijski ili kompijuterski. U periodu pre odlaska na spavanje bavite se nekim opuštajućim aktivnostima: čitajte knjigu, priredite sebi toplu dugu opuštajuću kupku, slušajte laganu muziku, uradite lagane vežbe istezanja, radite nešto što volite i što vas opušta, pripremite sve što je potrebno za početak sutrašnjeg dana, popijte neki umirujuci čaj (lipa, matičnjak...)

Stojimo Vam na raspolaganju za dodatna pitanja. 

 

♦ Holesterol i masna jetra

Poštovani u Bio Špajzu,
Imam jedno pitanje za vas. Naime, imam povišen holesterol koji ne uspevam da snizim a na ultrazvuku i malo masnu jetru, šta biste mi savetovali, kakav je Vaš savet?
Hvala i veliki pozdrav!

Poštovani,
Pitanje je šta je tačan uzrok tom stanju jetre i holesterola?
Na primer, ako se uzima mnogo hrane životinjskog porekla, alkohol , šećeri, pa je to uzrok, onda treba preći na kvalitetnu, celovitiju ishranu.
Ako to nije uzrok, onda je moguće da je uzrok velika napetost i stres i u tom slučaju holesterol je odgovor Vašeg organizma na taj stres, organizam pravi holesterol u cilju zaštite sistema nerava i ni slučajno ga ne treba skidati lekovima, već raditi na tome da se smanji stres i napetost -priroda, sport, vežbe opuštanja.

Sve najbolje Vam želimo!