Početna strana > Namirnice koje imaju nizak glikemički indeks

Namirnice koje imaju nizak glikemički indeks

Hrana koja poseduje nisku vrednost glikemičkog indeksa utiče na mali porast glukoze u krvi zbog čega ne dolazi do velikih oscilacija nivoa šećera u krvi, a hrana sa visokim GI prouzrokuje suprotan efekat. Unoseći hranu visokog GIa, vrlo brzo povećavamo nivo šećera u krvi što izaziva povećano lučenje insulina i kao rezultat toga pad glukoze u krvi i pojačana potreba ponovo za bilo čim slatkim, što ponovo podiže nivo glukoze, pa nivo inslulina ... Više podataka o glikemičkom indeksu pročitajte ovde.

 

integralni pirinač

50

slatki krompir (meksički krompir)

50

integralne testenine

50

testenine ''al dente'' (nedokuvane)

45

musli bez zaslađivača

45

nezaslađene integralne žitarice

40

svež grašak

40

žitne pahuljice

40

crveni pasulj

40

sveži voćni sok bez šećera

40

testenine od crnog brašna ''al dente''

40

hleb od celog zrna

40

raženi hleb od celog zrna

40

suve smokve

35

suve kajsije

35

suvi grašak

35

jogurt

30

beli pasulj u zrnu

30

jabuka

30

kruška

30

pomorandže

30

boranija

30

sojini rezanci

30

pšenične klice

30

pšenična tortilja

30

kaša od heljde

30

kaša od integralnih žitarica

30

šargarepa sveža

30

ječam u zrnu, kuvani

25

marmelada bez šećera

22

sočivo

22

tamna čokolada (kakao 70%)

22

trešnje

22

fruktoza

20

soja u zrnu

15

lešnici, kikiriki, bademi

15

crni luk

15

zeleno povrće

15

patlidžan

15

paradajz

15

tikvice

15

beli luk

15