Početna strana > 5 najčešćih grešaka koje pravimo kada kuvamo testeninu

5 najčešćih grešaka koje pravimo kada kuvamo testeninu

Testenina, u najrazličitijim oblicima, postala je jedna od najčešćih namirnica u domovima na celoj planeti. Evropska verzija potiče sa teritorije Italije: najranije spominjanje paste je 1154. godine na Siciliji. Testenina, ili pasta, pravi se od brašna i vode, a mogu joj se dodati i jaja. Priprema se sušena ili sveža, tako što se jednostavno skuva u kipućoj vodi. Sve deluje veoma prosto ali koje su to greške koje najčešće pravimo kada spremamo testeninu?



greška br. 1: ne dodati so u vodu dok se kuva
Na 4 litra vode stavite 1 punu kašičicu soli. So će učiniti čvrstim površinski deo testenine, te ona neće biti lepljiva i premekana. Testenina ne upija so na isti način kao povrće, tako da nećete uneti u organizam svu so koju sipate u vodu u kojoj se kuva pasta.



greška br. 2: dodavanje ulja u vodu u kojoj se pasta kuva
Kada dodate ulje u vodu u kojoj se testenina kuva, ona će postati vrlo klizava i sos koji prekonje sipate neće se na testenina zadržati. LJudi dodaju ulje u pastu dko se ona kuva da bi sprečili da se pasta slepljuje, ali ukoliko kuvate kvalitetnu pastu, ako koristite dosta vode i nekoliko puta je tokom kuvanja promešate - ona se neće lepiti.



greška br. 3: ne mešati pastu tokom kuvanja

Kada posoljena voda provri, čim dodate testeninu u vodu - promešajte je. Zatim je tokom kuvanja promešajte još nekoliko puta. Na ovaj način pomoćićete da se testenina ravnomerno skuva, a sprečićete i da se zalepi za zidove šerpe.



 

greška br. 4: prekuvati pastu
Ovo je greška koju pravi ljubitelji paste teško opraštaju. Pasta treba, i kada je skuvana, da zadrži oblik i čvrstinu, jer smo tada ima pravi, pun, orašast ukus.



greška br. 5: isprati pastu nakon kuvanja
Ispiranje paste nakon kuvanja treba primeniti samo ukoliko ste pastu suviše skuvali, pa ćete prelivanjem paste hladnom vodom omogućiti da se temperaturi obori i prekine proces kuvanja. Kada je pasta pravilno skuvana, ,,al dente'', na njenoj površini se nalazi tanak sloj skroba koji pomaže da paste lepo primi sos kojim je prelivate. Ako isperete testeninu ispirate i ovaj tanki sloj skroba i oduzimate deo ukusa.

 

Pasta se može praviti od raznih vrsta brašna a u našoj ponudi imamo različite vrste: 

Felicia makaron (bez glutena) 400 gr
Rezanci za supu od integralnog speltinog brašna (organski proizvod) 100 gr
Testenina heljda - fida 300 gr
Testenina od soje i koprive - makaroni Lazarina 300 gr
Testenina od smeđeg pirinča 200 gr
Ražena testenina - široki rezanac 300 gr
Pirinčana testenina - tanki rezanci 200 gr
Testenina od prosa (organski proizvod) (bez glutena) 250 gr

Svu testeninu u našoj ponudi pogledajte ovde.