Početna strana > Da je Kleopatra znala za kokosovo ulje, nikada se ne bi kupala u magarećem mleku

Da je Kleopatra znala za kokosovo ulje, nikada se ne bi kupala u magarećem mleku

U nastavku je prilog posetiteljke našeg sajta  Milice Tasovac, o hladno ceđenom kokosovom ulju.

 

Probajte organsko hladno ceđeno i nerafinisano kokosovo ulje i zaboravite na zdravstvene probleme

Organsko, hladno ceđeno ulje dobijeno nerafinisanim postupkom - šta to, zapravo, znači?
Organsko znači da su svi sastojci 100% prirodni. Kada je u pitanju kokosovo ulje, sastojak je samo jedan - mesnati deo kokosa (kopra) koji se hladno cedi na savremenim pužnim presama. To su uređaji koji su sastavljeni od potisnog puža i kanala za presovanje. Ulje koje se dobije ovim putem je hladno presovano, nerafinisano, ne sadrži gluten, hidrogenizovane masti, holesterol, aditive, veštačke dodatke niti konzervanse.


Zašto treba dati prednost nerafinisanom kokosovom ulju?
U tzv. rafinisanim jestivim uljima, pored prirodnih, nalaze se i neprirodni antioksidanti. Oni na ulje deluju tako što mu produžavaju vek trajanja, ali su štetni po ljudski organizam. Smanjuju energiju i negativno deluju na ćelijski metabolizam i disanje, pa mogu dovesti i do težih ili lakših oboljenja. Ova ulja se još nazivaju i ,,praznim uljima" jer su bez boje, mirisa i ukusa. Sintetički antioksidanti su glavni krivci za ova naizgled ,,čista" ulja. Pored toga što se pomoću njih odstranjuje sve hranjivo i vredno u samom ulju, ovi antioksidanti u sebi sadrže i toksine.
Sve u svemu, industrijsko proizvedeno rafinisano ulje mora da prođe najmanje 6 faza rafinacije, da bi se na kraju dobilo nešto što je dosta daleko od početnog proizvoda i, najblaže, rečeno, nezdravo. Hladno ceđeno, nerafinisano kokosovo ulje zadržava svoj miris i ukus i ne prolazi kroz niti jednu fazu rafinacije.

Na šta sve blagotvorno utiče nerafinisano, hladno ceđeno kokosovo ulje?
•    Kao antioksidant usporava starenje kože i nastanak bora
•    ubrzava apsorpciju hranljivih materija i deluje pozitivno na probavu
•    ubrzava metabolizam i organizmu pruža energiju
•    pomaže rad štitne žlezde i jetre           
•    deluje pozitivno na srce time što održava dobar odnos dobrog i lošeg holesterola
•    kao prirodno detoksikaciono sredstvo čisti organizam od štetnih materija
•    pomaže u održavanju Ph vrednosti organizma
•    deluje antivirusno, antibakterijski i imunološki
•    regeneriše kožu, kosu i nokte
Najzastupljenija kiselina u kokosovom ulju je laurinska, koja čini 50% njegove hranjive vrednosti. Ova kiselina se inače nalazi i u majčinom mleku i glavna uloga joj je da blagotvorno deluje na imuni sistem i da eliminiše mikrobe iz organizma. Istraživači sa Univerziteta u Adelejdu u Australiji otkrili su da ova kiselina uništava više od 93% ćelija raka debelog creva kod ljudi koji su konzumirali kokosovo ulje. I to već nakon 48 sati. Takođe, korisne masti iz ulja povoljno deluju kao preventiva kod dijabetesa, osteoporoze, mononukleoze, hepatitisa C, herpesa, bolesti žuči, Hronove bolesti, tumora, itd.