Početna strana > Video > Lekovitost kupusa i ekspresna turšija

Lekovitost kupusa i ekspresna turšijaGovori: Nada Mišković, nutricionista

Vreme trajanja: 7:26 min

Potrebne sastojke možete kupiti i u našoj Internet prodavnici:

•sastav:
Povrće za turšiju (u našem receptu kupus), jabukovo sirće, umeboši sirće

•način pripreme:
Nastojte da nabavite kupus iz biološkog uzgoja. Isecite kupus, izvadite mu koren (tvrdi, centralni deo) i ako ne volite da ga pojedete presnog, stavite ga u supu (nemojte ga baciti jer je vrlo zdrav).  Nasecite kupus na trake.
Ukoliko kupus koji koristite nije iz biološkog uzgoja, već iz konvencionalne proizvodnje potopite ga u vodu sa malo jabukovog sirćeta kako bi deo otrova nataloženih u biljci bio neutralisan (ovu proceduru možete koristiti pre konzumiranja i kuvanja raznog voća i povrća, salata...): u jednu posudu sipajte dosta vode i u nju stavite dve kašike sirćeta (jabukovog), a zatim tu potopite povrće da stoji dvadesetak minuta do pola sata.
U presu za povrće ili neku drugu zgodnu posudu stavite proceđen kupus. Prelijte umeboši sirćetom.Umeboši sirće je sirće umeboši šljiva. Ono fermentiše pet godina i sadrži mnoge korisne sastojke između ostalog i kulture Lakto bacilusa.
Već nakon samo pola sata kupus će početi da fermentiše i postaće turšija.

•lekovitost kupusa:
Prolećni recept za jačanje i čišćenje jetre. Za jetru su važne zelene namirnice. Kupus je izuzetno korisna biljka veoma korisna za zdravlje. Kupus ima blago grejuće dejstvo na naš organizam. Prepoučuje se i za opstipaciju, mentalnu depresiju, iritabilnost. Ako se kupusu doda beli luk, dobijamo odličan lek za parazite.
Odličan lek za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu: kašičica maslinovog ulja rpe svakog obroka i tri puta dnevno 1 dcl soka od kupusa. Kroz dve nedelje nestaju simptomi, a kroz mesec dana od čir aostaje samo ožiljak.
Za zapaljenja, naročito gnojna zapaljenja: razvaljati malo list kupusa i staviti ga na obolelo mesto.
Za lep ten i kožu sa zapeljenskim procesima/aknama: list kupusa stavljati na lice i piti sok kupusa.