Početna strana > Video > Miso supa i vakame alge

Miso supa i vakame algeGovori: Nada Mišković, nutricionista

Vreme trajanja: 6:46 min

Potrebne sastojke možete kupiti i u našoj Internet prodavnici:

•sastav:
Vakame alga, crni luk, peršun, miso pasta.

•način pripreme:
Za pripremanje najjednostavnije miso supe potrebno nam je svega šest minuta. Po pravilu - budimo se sa miso supom. Miso se izrađuje tako što se u velike bačve od kedrovine stavlja red ječma, red morske soli,a zatim red soje sa kođi kulturom. Ova smesa fermentira minimum šest meseci. Mugi (ječmeni) miso koji priprema jašanska porodica Onozaki fermentira čak dve godine. Fermentacijom se ječam i soja razlažu a krajnji proizvod, miso pasta, postaje bogata Lactobacillus-om.

U miso supu dodajemo i alge. Vakame alge imaju vrlo blagi ukus i lako se pripremaju. Vakame alge sadrže alginsku kiselinu koja ima svojstvo da za sebe vezuje toksine. Naša limfa ima sastav skoro identičan sastavu morske vode. Mikroelementi: jod, natrijum, kalijum, obilje kalcijuma, zlato... nalaze se u algama a neophodni su i našem organizmu.

Vakame algu potopiti par minuta u vodu.
Ukoliko je zima na hladno ceđenom ulju prodinstamo luk, a ukoliko je vreme toplije onda luk samo spustimo u vodu i stavimo da se kuva. Dok se luk kuva izvadimo vakame algu i nasečemo je na trakice pa i nju ubacimo da se kuva.
Naseckati malo peršuna.
Miso, osim što je veoma blagotvoran za zdravlje, možemo koristiti i umesto kocke za supu. Miso će dati lep ukus povrćnim supama a sasvim je prirodan i ne sadrži natrijum glutaminat ili bilo koje druge štetne sastojke. Miso pastu dodajemo na kraju, prethodno je razmutivši u malo supe. Nikada ne kuvamo miso i ne stavljamo ga u kipuću supu ili druga jela jer se na taj način gubi deo dragocenih lekovitih sastojaka.