Početna strana > Čajevi i zdravi napici

Islandski lišaj

Cena: 1092.00 rsd
po kilogramu proizvoda
Samo u maloprodaji
Šifra: 0503000
Robna marka: Roba na merenje
Nema na lageru
Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Islandski lišaj  - za priremu čajeva.

• svojstva:
Ova vrsta lišaja raste pre svega u severnim zemljama, posebno na Islandu i to na vulkanskim padinama i ravnicama zapadnog i severnog dela ostrva. Raste i u Velsu, severnoj Engleskoj, jugozapadu Irske, severnoj Americi. I u našim krajevima ga je moguće naći, u planinama. 

Islandski lišaj je dobar izvor joda i vitamina A, B1 i B12. Sadrži i liheninska, izoliheninska i ursinska kiselinu te deluje kao odličan antibiotik jer sprečava širenje bakterija (naročito se preporučuje kada je reč o infekciji salmonelom).

Islandski lišaj se najviše  koristi u lečenju respiratornih tegoba jer ima opuštajuće dejstvo na bronhije, a podstiče sazrevanje i izbacivanje sekreta i sluzi i deluje protivupalno i antibakterijski. Preporučuje se u slučaju svih vrsta prehlada, upale pluća i grla, kašlja, bronhitisa, promuklosti, gingivitisa, tuberkuloze i prehlade.

Na sličan način deluje i na sluzokožu probavnih organa, pa se koristi u lečenju gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dijareje, otežanog varenja, mučnine i povraćanja. Takođe, veoma je koristan saveznik pri uspostavljanju  ravnoteže želudačne kiseline bilo da je ima previše ili premalo.

Sadrži i cetrarinu, gorku supstancu koja pospešuje stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, te se islandski lišaj preporučuje i u lečenju malokrvnosti. Ova biljka izvanredno krepi i jača organizam, pa se preporučuje u slučaju iscrpljenosti svake vrste, za vreme ili nakon teških bolesti, gubitka krvi usled operacije ili povrede, posle preležanih boginja i teških infekcija.

Takođe, deluje povoljno na lučenje mleka kod dojilja, ali se ne sme koristiti u slučaju mastitisa.

• za one koji žele da znaju više:
U nordijskim zemljama, islandski lišaj se od davnina koristi kao lek ali i u ishrani, kao salata ili dodatak hlebnom brašnu. Od osušene i dobro samlevene biljke pravi se zdrava kaša.
 

.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.