Početna strana > Organski proizvodi

Kakao zrna (organski proizvod) 150 gr

Cena: 699.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 2505011
Robna marka: Planet BIO
Nema na lageru
Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 150 gr

Kakao zrna (organski proizvod).

zemlja porekla: Peru

• svojstva:
Theobroma cacao, kakao drvo je malo, zimzeleno drvo koje potiče iz tropskih regija Centralne i Južne Amerike. Drvo je samo po sebi lepo, sa sjajnim zelenim listovima koja su crvenkasta dok su mlada i sa lepim belim cvetovima. Ipak, kakao je širom sveta poznat po svojim semenkama, kakao zrnima.  Veoma su ih cenili još Maje i Asteci, koji su ih koristili kao novčanice, ali i za spravljanje hranljivih i dosta gorkih napitaka. Tokom godine, na drvetu se razviju i sazre 30 cm duge kakao mahune i svaka sadrži između 20 i 60 kakao zrna, oko kojih je sveža bela pulpa. Pulpa se cedi kako bi se od nje dobio osvežavajući sok, dok se kakao zrna ostavljaju da fermentišu kako bi izgubila malo od svoje gorčine. Kada pomislimo na kakao zrna prva asocijacija nam je naravno čokolada, ali zapravo je to samo po sebi veoma hranljiva super hrana.   

Kakao zrna su bogata mastima, koja čine skoro polovinu njihove ukupne mase. Takođe predstavljaju i dobar izvor dijetalnih vlakana (11,2% ukupne mase) i proteina (13,5% ukupne mase), koji doprinose rastu i održavanju mišićne mase i zdravih kostiju. Kakao zrna sadrže minerale, kao npr. cink i magnezijum. Cink je značajan za normalno funkcionisanje imunog sistema, zaštitu ćelija od oksidativnog stresa, normalnu sintezu proteina i održavanje zdravih kostiju, kose, kože i noktiju. On takođe igra bitnu ulogu u procesu deobe ćelija, normalnom kognitivnom funkcionisanju, plodnosti i metabolizmu ugljenih hidrata, vitamina A i masnih kiselina. Magnezijum pomaže kod smanjenja umora i isrcrpljenosti i kod održavanja zdravih kostiju i zuba. Osim toga, ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže elektrolita, normalnim mišićnim funkcijama, normalnom funkcionisanju nervnog sistema, metabolizmu ćelija i normalnim psihološkim funkcijama. 

Planet BIO cela ili drobljena kakao zrna su potpuno prirodni i neprerađeni produkt koji ispunjava evropske standard organske proizvodnje. Nakon berbe kakao zrna se odvajaju od pulpe i ostavljaju da fermentišu gubeći tako delimično svoju primarnu gorčinu. Nakon fermentacije zrna se peru, čiste i suše. Nasuprot većini kakao proizvoda koji se mogu naći na tržištu, PlanetBIO kako zrna nisu pečena. Zbog te činjenice ona sadrže više hranljivih sastojaka koji se inače uništavaju prilikom pečenja.

PlanetBIO celo i drobljeno kakao zrno, kao i kakao prah su od kakao zrna sorte criollo, koja je najređa i najskuplja vrsta kakaa na tržištu i čini svega par procenata svetskog kakao uzgoja. Njegova aroma je bogata, složena i dugotrajna. Criollo se naročito teško gaji, jer je ova sorta osetljiva na mnoštvo faktora, a i daje malo prinosa po drvetu. To je razlog zašto je criollo kakao tako vrednovan i cenjen.

PlanetBIO cela i drobljena kako zrna imaju gorak čokoladni ukus. Ona se ne obrađuju i zadržavaju svoju prirodnu aromu, tako da nemojte očekivati da budu slatki kao konvencionalna čokolada. Mogu se mešati sa slatkim voćem (banane, smokve, jabuka, itd.), sušenim voćem (suvo grožđe, urme, dud, itd.), orašastim plodovima (bademi, indijski orah, lešnici, itd.) ili se koriste u frapeima, pahuljicama, kašama, jogurtu, kolačima i sirovim dezertima. Oni se koriste i kao dekoracija na tortama, kolačima, voćnim salatama i raznim drugim jelima.

PlanetBIO kakao zrna se mogu samleti u prah i od njega praviti čokolada, čokoladni napici i dezerti.

Kakao sadrži prirodne stimulanse, prvobitno teobromin i kofein. Stimulansi stimulišu nervni sistem i mogu povećati energiju kada se koriste umereno. Preporučujemo upoterbu kakaa u umerenim količinama i svakako ne u večernjim satima, jer može izazvati probleme sa snom ukoliko se koriste pre spavanja. 

• za one koji žele da znaju više:
Postoje tri vrste kakaa koje se koriste u industriji čokolade. To su criollo, forastero i trinitario. Ovaj poslednji je hibrid prva dva. Među njima, crillo je najređi, ali nije uvek tako bilo – pre dve stotine godina, criollo je bilo dominantno kakao zrno. Razlog za opštu oskudicu criollo kakaa danas je njihova neotpornost na bolesti, zbog čega robustnija vrsta forastero danas dominira svetskim tržištem kakaa.

Kakao drvo najbolje uspeva u hladu visokog drveća. Plantaže kakaa se zato retko sastoje samo od jedne vrste, i kao takve promovišu biodiverzitet.

Kakao potiče iz Južne Amerike ali više od 70% svetske proizvodnje kakaa je iz Afrike. PlanetBIO kakao proizvodi dolaze iz Perua,  postojbine kakaoa.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.