Početna strana > Čajevi i zdravi napici

Kantarion (Hyperici herba conc.) 80 gr

Cena: 141.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 0502025
Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 80 gr

Kantarion (Gospina trava) se koristi za ublažavanje tegoba kod lakših depresija, anksioznosti, čira na želucu. Spolja kod zapaljenskih procesa na koži, hemoroida i za zarastanje rana i opekotina (u toku primene kantariona izbegavati sunčanje).

• svojstva:
Kantarion ima antiseptička,  analgetička i blago sedativna svojstva (za lečenje blage depresije, kao i povišene nervoze i napetosti).
Koristi za lečenje bolesti respiratornog trakta (bolesti pluća, hroničnog kašlja, astme) bolesti gastroenterološkog trakta (povišena kiselina u želucu, gastritis, grčevi, crevni paraziti, hemoroidi); bubrežnih bolesti i bolesti mokraćne bešike; belesti jetre, slezine i žuči.
Pomaže kod neredovne i preobilne menstruacije, belog pranja.
Obloge od kantariona se koriste za ublažavanje tegoba kod povreda mišića, otoka, hematoma, iščašenja, uganuća, kao i mnogobrojnih oboljenja koštano-zglobnog sistema (reumatizam, degenerativni reumatizam – artroza , kukova, kolena, ramena; metabolicki reumatizam – giht,  bolnih poremećaja ramena i krsta – lumbago, išijas

•način pripreme:
Supenu kašiku kantariona preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5-10 minuta, a zatim čaj procediti. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

•za one koji žele da znaju više:
Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, sa jakim razgranatim korenom. Raste do 100 cm visine. Stabljika je uspravna, čvrsta, uglasta sa naspram postavljenim granama. Listići su sedeći, jajolikog oblika. Na njima se može zapaziti mnoštvo tačkica. To su žlezde u kojima se nalazi eterično ulje. Cvetovi su žute boje sa 5 latica i smešteni su na vrhovima stabljike. Sa donje strane imaju crne tačkice.
Raste na sunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, suvim brežuljcima, ivicama šuma.
Najviše se sakupljaju i beru cvetovi i listovi jer sadrže najviše lekovitih sastojaka. Kantarion se bere  u vreme cvatnje (u maju i junu). Kantarion sadrži  veliku količinu etarskog ulja, tanine, smole, crvenu boju (hipericin), karoten , holin, vitamin C, tragove alkaloida i jos drugih lekovitih sastojaka.
 

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.