Početna strana > Čajevi i zdravi napici

Kičica (Centauri herba conc.) 80 gr

Cena: 165.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 0505088
Robna marka: IPLB Dr Josif Pančić
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 80 gr

Koristi se kao gorko sredstvo za poboljšanje apetita i za ublažavanje tegoba kod peremećaja u varenju.

• svojstva:
Kičica je gorak tonik. Upotrebljava se u obliku vodenog ekstrakta, praška, vina i tinkture. Ulazi u sastav gorkih čajeva za stomak (pojačava apetit i protiv svih smetnji organa za varenje, nadimanja, teškog varenja, grčeva). Pomaže pri groznici, raznim prehladama. Čisti organizam od otrova, jača krv (kod  malokrvnosti).  

•način pripreme:
Dve kafene kašičice kičice preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja pola sata pre jela.

za one koj žele da znaju više:
Kičica se u narodu zove još i : ger, gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cvijeće, dupčić, zlatna žuč, jezernica, kinin, kitičica, mali stozlatnik, orno zelje.
Kičica je dvogodišnja, zeljasta biljka manjeg rasta sa sitnim cvetićima crvene boje. Stablo je čvrsto, gotovo četvrtasto, golo, šuplje, pri vrhu razgranato, visine do 40 cm, a debljine do 3 mm i vrlo često obraslo sitnim listićima. Lišće je sitno, retko raspoređeno, naspramno, skoro sedeće, duguljasto-jajasto, do 4 cm dugačko, po ivicama celo, golo i sjajno. Prizemni listići su poređani unakrsno u pršljenove. Cvetovi formiraju cvast na vrhu stabla i imaju levkastu, petozubu krunicu, ružičaste ili svetlo crvene boje. Cveta celog leta. Kod stare i na suncu osušene biljke cvetovi su izbledeli. Vrlo je gorka ali nije otrovna.
Raste svuda, a najviše po vlažnim brdskim i planinskim livadama, mestimično u velikim skupinama, treba je brati dok je u cvetu (ne sme se čupati, nego se gornja polovina stabljike pažljivo odseca makazama).
 

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.