Sastojci

  • kus kus
  • 1 kašika susamovog ulja
  • 1 velika glavica luka
  • 2 sušena paradajza
  • 1 prstohvat morske soli
  • 200gr tofu sira
  • 2 kašičice šoju sosa
  • 2 kašičice arapskog začina "ras el hanout"
  • 1,5 šolja vode (ili bujon od povrća)
  • 4 lista blitve
  • blago propržen susam za posipanje
Prepare Time
Osnovni princip pripremanja je sledeći: 1 deo kuskusa prelijete sa 1,5 delom prokuvane vode ili supe. Odmah poklopite i ne otvarate sledećih 15 minuta (kuskus se ne kuva, već samo ovako popari). Onda otklopite, rastresete kuskus štapićem i to je to! Super prilog uz svako jelo je već gotov! Recept koji sledi je neka vrsta fuzije arapske i azijske kuhinje…

Na kašiki susamovog ulja prodinstajte veliku glavicu luka. Operite od ulja i iseckajte na trake 2 sušena paradajza, pa dodajte luku (možete ovaj sastojak i da izostavite ako ne pronađete ovaj proizvod ili ne jedete paradajz).

Dodajte prstohvat morske nerafinisane soli. Isecite 200 g tofu sira na kocke veličine oko 1 cm, pa ih prelijte sa 2 kašičice šoju sosa i pospite sa 2 kašičice arapskog začina ,,ras el hanout” (ili mlevenog kumina, ili običnog karija u prahu, šta već imate).

Izmešajte tofu, da se obloži sa svih strana začinima, pa ga ubacite u šerpu sa lukom i sušenim paradajzom. Pržite par minuta na jačoj vatri i nalijte sa 1,5 šoljom vode (ili bujona od povrća).

Kada provri, isecite 4 lista blitve na trake, pa ubacite. Kuvajte 30 sekundi, naspite šolju kuskusa, izmešajte, isključite ringlu, poklopite i ne otvarajte daljih 15 minuta. Otklopite, rastresite kuskus štapićem ili viljuškom i servirajte posuto blago proprženim susamom.

Potrebne sastojke možete pronaći u Bio špajzu:
Kus kus BIO 200gr
Kus kus 500 gr
Tofu sir
Susamovo ulje 200 ml
Kari
Integralni susam


Zahvaljujemo stranici Zdravi recepti na ovom ukusnom receptu.
*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.