Početna strana > Osnovne namirnice > Roba na merenje > Razno (pirinač, pasulj, pšenica, heljda)

Laneno seme

Cena: 180.00 rsd
po kilogramu proizvoda
Šifra: 3003001
Robna marka: Roba na merenje
Količina: Kg.
Ukucajte željenu težinu: 0.1, 0.2, 0.25...
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Laneno seme je visokovredna namirnica. Preporučuje se naročito zbog svojih antioksidativnih svojstava, a i zato što povoljno deluje na sistem za varenje.

•svojstva:
Pored vitamina (tiamin, pirodoksin, folna kiselina) i minerala ( bakar, magnezijum, mangan) on sadrži i alfa-linolensku kiselinu i lignane (vrsta vlakana). Lignani imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera - antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. Nedavna istraživanja su pokazala da se kod osoba obolelih od raka prostate usled dijete koja uključuje lan smanjuje napredovanje raka.                
Alfa-linolenska kiselina, koju naš organizam ne proizvodi (omega 3-kiselina) smanjuje zgrušavanje krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.

•način primene:
Lan se može koristiti u raznim slatkim i slanim jelima i pecivima.

Integralni keksići
sastojci: 500g integralnog brašna, 1½ kašičice soli, po ukusu mlevenog bibera, ½ kašičice kari praha, 1 kašičica mlevene paprike,  po ukusu mlevenog sušenog ruzmarina, 40gr susama, 50 gr lanenog semena, 30 gr suncokretovog semena, 175 ml belog vina, 175 ml ulja

Rerna se uključi na 250°C. U posudu se prvo stavljaju suvi sastojci ( sve sem vina i ulja ) koje dobro promešamo da se ujednačeno rasporede, a zatim tome dodamo ulje i vino i zamesimo. Kada to završimo formiramo kuglu koju razvijemo po većem plehu. Nakon toga nakvasimo ruke vodom, pa pređemo preko testa par puta, a zatim isečemo testo kao tablu za šah. Kada se rerna zagreje t° spustiti na 220°C i staviti keksiće na srednji nivo. Nakon 25 minuta ako su keksiči čvrsti, treba ih izvaditi iz rerne. Prijatno!

•za one koji žele više da znaju:

Lan je biljka koja izgleda zaista prelepo (na vrhu visokog stabla se nalazi nežno plavi cvet ), ali pored sve te lepote njegova lekovita svojstva ništa ne zaostaju.

Lan vodi poreklo iz Mesopotamije i  tamo se uzgaja već pet milenijuma. Već su ga već Grci i Rimljani mešali sa kukuruznim brašnom kao rešenje od probavnih problema. Posle pada Rima retko se koristi, sve dok Karlo Veliki nije propisao zakon o  uzgajanju i konzumaciji lana. Ono što je takođe veoma zanimljivo je da boja semena zavisi od područja gde se uzgaja - u Kanadi je crne ili smeđe boja, a u Indiji žućkaste.


        

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.