Početna strana > Osnovne namirnice > Žitarice, pasulj, sočivo, pirinač > Pasulj, grašak, sočivo

Leblebije

Cena: 500.00 rsd
po kilogramu proizvoda
Šifra: 0910001
Robna marka: Roba na merenje
Količina: Kg.
Ukucajte željenu težinu: 0.1, 0.2, 0.25...
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Pečene leblebije.

•svojstva:
Naut ili slanutak (Cicer arietinum) je mahunarka, puna belančevina. Pečeni naut se u našim krajevim zove leblebija i koristi se kao ukusna i hranljiva grickalica.
Seme nauta je svetlosmeđe boje i koristi se kao varivo ili dodatak ostalom povrću za pripremanje jela. Ipak, najrasprostranjenija primena na našim prostorima, je u pečenom obliku, u vidu grickalica.
Što se tiče sastava nauta on sadrži oko 20% belančevina, oko 60% ugljenih hidrata, 5% biljnog ulja, 5% celuloze. Mlade mahune nauta nisu za jelo, jer vegetativna stabla sadrže jabučnu i oksalnu kiselinu u velikim količinama. Takođe je i veliki izvor gvožđa i kalcijuma.

• za one koji žele da znaju više:
Leblebija je vrsta biljaka iz familije bobova. U istočnim zemljama melju je u brašno i od tog brašna prave izvrsna peciva. 
U semenu je sva energija biljke i tu su koncentrisani svi hranljivi sastojci koji su neophodni biljci za rast i razvoj, pa su semenke energetski veoma bogate i posebno se preporučuju kod mentalnih naprezanja i korišćenja kompjutera, učenicima i studentima i kod izuzetnih intelektualnih aktivnosti. Semenje generalno sadrži visok procenat fosfora, čak 20 puta više od ribljeg mesa, koje je poznato po visokom sadržaju fosfora.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.