• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Naut - leblebija (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
    Šifra: 4517005

    Naut - leblebija (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

    295 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Holandija Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    364
    energetska Vrednost KJ
    1470
    masti
    6g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.6g
    ugljeni hidrati
    60.7g
    - šećeri
    10.7g
    vlakna
    17.4g
    proteini
    19.3g

    svojstva

    Naut ili slanutak (Cicer arietinum) ili leblebija (kada su semenke nauta pržene ili pečene) je mahunasta belančevinasta biljka koja predstavlja visokovrednu namirnicu. Seme nauta, slično je semenu soje ili sušenom zrnu graška, svetlosmeđe je boje, a koristi se kao varivo ili kao dodatak povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela. Nedozrelo seme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi pasulj ili grašak. U istočnim zemljama leblebiju melju u brašno i od njega peku izvrsna peciva, ili je u određenoj razmeri (10 - 20 odsto) mešaju s pšeničnim brašnom i peku poseban i vrlo tražen hleb. Najpopularniji orijentalni specijalitet od nauta su propržene semenke, leblebije, koje se grickaju kao kokice ili semenke bundeve i suncokreta. Pržen  i samleven naut odlična je zamena za kafu.
    Biohemijski sastav leblebije sličan je ostalim mahunarkama. Osušeno zrno sadrži 17.4 - 23.3 odsto belančevina, 53.5 - 63.6 odsto ugljenih hidrata, 4.1 - 5.5 procenata biljnog ulja 3.3 - 5.5 odsto celuloze i 3.2 - 3.4 odsto mineralnih materija. Mlade mahune leblebije nisu preporučljive za jelo, jer vegetativna masa (stabljika, lišće, pa prema tome i mahuna) ima visok sadržaj jabučne i oksalne kiseline, što može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu.
    Belančevine nauta mogu, slično soji, da zamene belančevine iz mesa, posebno kada se koriste zajedno sa pirinčom ili krompirom.
    Naut ili slanutak je mahunarka koja se kada je skuvana, pečena ili drugačije obrađena zove leblebija

    način pripreme

    Isprati, preliti vodom i ostaviti preko noći. Prosuti tu vodu i naliti vodom 5 cm iznad leblebija. Kuvati 45 min. sa kombu algom.