• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Crveni pasulj (organski proizvod) Bio Špajz
    Šifra: 4509004

    Crveni pasulj (organski proizvod) Bio Špajz

    1,140 RSDkg

    +
    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Kina Pakovanje:

    svojstva

    Crveni pasulj je veoma hranljiv. Odličan je izvor proteina, a siromašan je kalorijama, mastima i natrijumom. Dok se klijanjem povećava količina vitamina u pasulju, pogotovo vitamina E i C, sušenjem pasulj ne gubi svoje hranljive sastojke.
    Pasulj ne sadrži gluten tako da ga mogu koristiti oboleli od celijakalije.
    Stručnjaci iz područja nutricionizma i medicine preporučuju što više dijetetskih vlakana u ishrani, pri čemu je pasulj odličan izbor. Vlakna podstiču i održavaju pravilnu probavu i sprečavaju opstipaciju (zatvor), pa su pomoć i prevencija kod lečenja hemoroida, divertikuloze, sindroma iritabilnog kolona, raka debelog creve, kao što i održava zdravu crevnu mikrofloru, koja je preduslov za snažan imunitet. Pored pozitivnog uticaja na crevni sistem, pasulj smanjuje nivo holesterola u krvi i psrečava razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema (prema jednoj studiji rizik opada i za 82%).
    Takođe u sebi sadrži glukohinin (jedinjenje slično insulinu), pa tako smanjuje nivo šećera u krvi.
    Pasulj ima povoljno delovanje i na mentalni zdravlje preko vitamina tiamina koji učestvuje u proizvodnji energija i sintezi acetilholina, čiji nedostatak utiče na pojavu mentalnih bolesti koje se javljaju starenjem, poput senilnosti i Alchajmerove bolesti.

    sastojci

    Organski crveni pasulj.

    način pripreme

    Potopiti osam sati, kuvati sa morskim algama i soliti na kraju.

    Topla salata
    sastojci:  200 gr crvenog pasulja (skuvanog ili iz konzerve), 300 gr šampinjona, 150gr crvenog luka, po ukusu so, biber i začini, malo ulja, 1 čen belog luka
    Staviti crveni pasulj na nekoliko sati u hladnu vodu, a zatim ga skuvati i ohladiti. Luk i šampinjone sitno iseckati, pa zatim pržiti luk do zlatne boje, dodati šampinjone i pržiti dok ne izađe sav sok. Sjediniti pasulj, luk, šampinjone, začine i beli luk. Servirati sa peršunom.