Početna strana > Osnovne namirnice > Žitarice, pasulj, sočivo, pirinač > Žitarice

Pahuljice od spelte 250 gr

Cena: 147.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 2111006
Robna marka: Fortin
Nema na lageru
Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 250 gr

Pahuljice od spelte.

zemlja porekla: Nemačka

• svojstva:
Spelta ili krupnik je jedina žitarica koja može da organizmu obezbedi sve hranljive sastojke. Bogat je izvor mangana, fosfora, cinka, bakra, vitamina B2 iB3. Korišćenjem spelte u ishrani smanjuje se rizik od kardiovaskularnih problema, pomaže se funkcionisanje digestivnog trakta, bubrega i smanjuje se pojava alergija. Gluten prisutan u spleti je rastvorljiv u vodi, lako svarljiv i razgrađuje se mešanjem i na povišenoj temperaturi.

Sorte krupnika (spelte) imaju vrlo visok sadržaj belančevina, koji kod nekih može da bude i veći od 20%. Zrno krupnika u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu.  Tekst o spelti možete pročitati ovde.

Belančevine su sastavljene od aminokiselina, a od 20 aminokiselina 8 su esencijalne, i neophodno ih je uneti hranom, jer ljudski organizam nije sposoban da ih sintetizuje. Potreba za belančevinama zavisi od starosti ljudi. Tako na primer, odojčetu je potrebno 3,5 g/kg, školskoj deci 2,0 g/kg, odraslim ljudima do 65 godina 1,2 g/kg, a preko 65 godina starosti 1,0 g/kg po telesnoj težini. Visok sadržaj belančevina potreban je odojčetu i deci zbog potrebe rasta, a starijim ljudima zbog brže razgradnje ćelija u organizmu. Zrno krupnika sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, methionina i fenilalanina u poređenju sa običnom pšenicom. Spelta sadrži gluten (u manjoj količini nego pšenica, ali ipak dovoljno da se nikako ne preporučuje osobama koje su na gluten alergične).

Od fenilalanina stvara se dopamin i dva hormona noradrenalin i adrenalin. Nedostatak dopamina - pod određenim uslovima - može izazvati Parkinsonovu bolest. Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje. Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije. Oba hormona su odgovorna za regulaciju nivoa šećera u krvi. Triptofan pospešuje sintezu serotonina, odnosno hormona koji utiče na raspoloženje i psihičku ravnotežu. Zato korišćenje krupnika u ishrani preventivno, čuva ljudski organizam od tih bolesti, jer osim toga jača i imunitet. Krupnik je veoma bogat mineralnim materijama, mikroelementima i vitaminima. Ima znatno veći sadržaj vitamina Bi i B2 i nijacina od obične pšenice. Značajan je veoma visok sadržaj selena, čiji nedostatak doprinosi pojavi oboljenja od raka.

O lekovitom dejstvu krupnika ima jako mnogo podataka u literaturi i na internetu. Hranljive materije u krupniku ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok. Na taj način ćelije organizma su optimalno ishranjene i sposobne za visoke učinke. Krupnikov hleb preporučuje se i sportistima.

,,Dijeta" od krupnika je efikasna za lečenje crevnih oboljenja, smetnji metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih simptoma prouzrokovanih ishranom. Podrazumeva se da je kod lečenja pojedinačnih bolesti potrebno konsultovati lekara i ne teba prestati sa uzimanjem lekova u toku lečenja.

način upotrebe:
Umešati u jogurt, mleko, voće, pomešati sa drugim vrstama pahuljica, dodavati u jela, poslastice, salate.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.