Početna strana > Osnovne namirnice

Pinjoli

Cena: 5106.00 rsd
po kilogramu proizvoda
Samo u maloprodaji
Šifra: 3823001
Robna marka: Roba na merenje
Količina: Kg.
Ukucajte željenu težinu: 0.1, 0.2, 0.25...
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Pinjoli.

•hranljive vrednosti:
Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 gr. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal.

•svojstva:
Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta.

Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa se ubiranje pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina! Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu te se potom iz njih vade semenke - pinjoli.

Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim bjelančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina. U poređenju sa drugim orašastim plodovima pinjoli su naročito bogati bjelančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, orašasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s orašastim plodovima. Od vitamina pinjoli su bogati vitaminima A, C, D, E, tijaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđem, magnezijem,fosforom, cinkom i selenom.

Iako su bogati mastima, ne znači da orašasti plodovi nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje.

•način primene:
Pinjoli su veoma ukusni i hranljivi i možete ih u ishrani koristiti na puno načina.
Kao prvo možete ih lagano ispeći na tiganju, stalno mešajući, time će njihov poseban ukus postati još izraženiji.
Najčešća primena pinjola je u izradi mediteranskog pesto sosa.
Poznat je i umak tarator u kojem se propečeni pinjoli mešaju sa hlebom, belim lukom, mlekom i maslinovim uljem kako bi se dobila kremasta smesa.
U Starom Rimu se pravila neka vrsta senfa od smrvljenih pinjola, badema i sirćeta.
Pinjoli se koriste i pri preipremanju spanaća, čiji ukus upotpunjuju kontrastno.
Moguće je napraviti vrlo aromatičnu mešavinu dodavanjem pinjola u med. ovo je ujedno i način da se pinjoli duže sačuvaju, jer lako užegnu.
Vrlo su ukusni u kombinaciji sa slatkim korenastim povrćem ili pak u pireima od paštrnjaka, celera ili crvenog luka.
Odlično se slažu sa raznim salatama tako da ih slobodno dodajte prelivima.
Pinjoli se koriste i u pripremi poslastica.
Mnogi stari rukopisi navode i afrodizijačko dejstvo pinjola.

•savet:

S obzirom na to da semenke pinjola sadrže velike količine masti, one lako užegnu i najbolje ih je kupovati samo onoliko koliko vam je potrebno. Pinjoli će sačuvati svoju prirodnu aromu i hranjive sastojke ako se čuvaju u čvrsto zatvorenoj posudi u frižideru ne više od nedelju dana, a u zamrzivaču u plastičnim kesicama do mesec dana.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.