• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Rogač u prahu (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
Bio Spajz/
Rogač u prahu (organski proizvod) 200 g Bio Špajz
    Šifra: 4514002

    Rogač u prahu (organski proizvod) 200 g Bio Špajz

    364 RSDkom

    Robna marka: Bio Špajz Zemlja porekla: Italija Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    222
    energetska Vrednost KJ
    828
    masti
    0.65g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    0.09g
    ugljeni hidrati
    49.1g
    - šećeri
    40.5g
    vlakna
    29.8g
    proteini
    4.6g

    o proizvodu

    Rogač u prahu je bogat prirodnim šećerima, kalijumom, kalcijumom i mineralima, alkalan je. Prirodno ne sadrži gluten. Koristi se kao čokolada.

    svojstva

    Rogač odlično deluje na digestivni trakt, posebno na enzime, te omogućava optimalni sastav crevnih bakterija. Umiruje želudačnu i crevnu sluzokožu, ublažava mučninu i dijareju.
    Rogač je drvo široke krošnje, visoko i do 15 m. Poreklom je iz istočnog sredozemlja. Listovi ovog drveta su kožasti, zeleni, cvetovi su jednopolni: muški u malim resama, ženski na kratkim drškama. Plod je 20 cm duga mahuna, zelene boje dok ne sazri, a posle branja promeni boju u smeđe. U plodu su 4 do 10 semenki u nizu, slatkog  su ukusa. Upotrebljavaju se osušeni zreli plodovi iz kojih se izdvajaju: ekstrakt rogača iz osušenog ploda, brašno iz pulpe celog ploda, guma iz semena.
    Smatra se da je rogač bila hrana biblijskih vremena, kojom se hranio Ivan Krstitelj, te su plod rogača nazivali "hlebom Svetog Ivana".
    Na ostrvu Šolta postoji mesto koje se zove Rogač.

    Minerali: kalijum (K) 827 mg, kalcijum (Ca) 348 mg.

    način primene

    Koristi se kao zaslađivač, dodatak brašnu za kolače i kremove, za štrudle. Koristi se kao kakao prah.
    Samleveni plodovi rogača dodaju se u čajeve, dok brašno služi kao zdrava zamena za čokoladu, od njega se prave pudinzi i poslastice.