Početna strana > Kozmetika i higijena

Ši maslac 120 ml

Cena: 680.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 7000036
Robna marka: Aromatherapist
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 120 ml

Šea maslac (shea), hladno ceđeni. Šea ili ši, karite ili afrički maslac je oduvek predstavljao spas za suvu kožu na velikim vrućinama u Africi. Zapravo je to i njegov najbolji test. On dubinski prodire u sve slojeve kože i obezbeđuje koži potrebne minerale za normalno funkcionisanje a pored toga je i štiti.

• svojstva:
Šea maslac je biljna mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom. Sadrži provitamin A, vitamin E, sterole, triterpenski alkohole i estei cimetne kiseline (pružaju UVB zaštitu). Štiti kožu od spoljnih uticaja i isušivanja, i vraća joj vlažnost i baršunastost. Pogodan je za negu svih tipova kože, a posebno suve i zrele kože. Njime je moguće tretrati  i opekotine od sunca, pelenski osip, dermatitise, seboreju,  ožiljke, bore, strije. U kozmetičkoj industriji se najčešće koristi u preparatima za negu usana i ruku. Pruža SPF 4-8.

Plodovi ove biljke su veoma bogati masnoćom. Nekad su se kuvali a danas se obrađuju na niskim temperaturama kako se ne bi ugrozio sastav maslaca. Skida se tvrda ljuska sa ovog orašastog ploda zatim se pulpa lagano zagreva i cedi. Na ovaj način dobijamo nerafinisani ili hladno ceđeni ši maslac.  Samo hladno ceđeni ši maslac nosi sa sobom svo bogatsvo sastava koje odlično neguje kožu. Maslac je jestiv i često se koristi u industriji čokolade.

Ši maslac ima veoma kompleksan sastav. Najbitniji spojevi u njemu su nezasićene masne kiseline koje su u odličnom razmeru sa zasićenim masnim kiselinama, vitamin A i E i visok sadržaj proteina i minerala. Savršen odnos nezasićenih i zasićenih masnih kiselina stvara zaštitni sloj koji sprečava gubitak vlage iz kože. Ovu ulogu u komercijalnoj kozmetici preuzima vazelin i drugi naftni derivati koji nemaju nikakvo hranljivo delovanje na kožu a pored toga i začepe pore pa koža ne diše.

Još jedan jako bitan sastojak ši maslaca je cimetna kiselina koja ima mogućnost apsorpcije štetnih UV zraka. Zaštitni faktor herafinisanog ši maslaca je oko 6 ali on dodatno hrani kožu pa može predstavljati potpun proizvod za zaštitu od sunca kod osoba sa neosetljivom kožom tamnijeg tena.  Ima snažno protivupalno delovanje a pored toga je veoma siguran za upotrebu.

 

Tropska Afrika je prirodno stanište shea ili karite drveta. Majka priroda je opet na sve mislila, suvo područje Sahare se nekako moralo odužiti stanovnicima pa ih je počastilo ovim stablom koje naraste i do dvadeset metara. Za prve plodove je potrebno oko 15 godina a pravu zrelost dostiže tek za 25 godina, to je ujedno razlog da se ovo stablo ne kultiviše. Najplodnija su stabla stara oko 100 godina a njihov životni vek je između 200 i 300 godina. Veoma bogato rodi i ovi ukusni plodovi se sakupljaju u sred kišne sezone.

Masnoća ši plodova se u Africi koristi preko 2000 godina. Koristila se kao spas od vrućine i vlage pa čak i za negu novorođenčadi.  Afrička tradicija dozvoljava samo ženama da dodiruju stablo. Ova pozitivna diskriminacija je mogo pomogla majkama u siromašnim delovima Afrike kako bi obezbedile sve potrebno za sebe i svoju decu.

Plodovi su veoma bogati masnoćom. Nekad su se kuvali a danas se obrađuju na niskim temperaturama kako se ne bi ugrozio sastav maslaca. Skida se tvrda ljuska sa ovog orašastog ploda zatim se pulpa lagano zagreva i cedi. Na ovaj način dobijamo nerafinisani ili hladno ceđeni shea maslac. Samo hladno ceđeni šea maslac nosi sa sobom sve bogatsvo sastava koje odlično neguje kožu.

 

On dubinski prodire u sve slojeve kože i obezbeđuje koži potrebne minerale za normalno funkcionisanje a pored toga je i štiti. Ima snažno protivupalno delovanje a pored toga je veoma siguran za upotrebu. Protivupalno delovanje daje pozitivne rezultate kod seboreje, psorijaze, akni, ekcema i drugih upalnih stanja kože. Zbog svoje jake apsorpcije u kožu i regenerativnog delovanja pozitivno utiče i na strije i ožiljke a ne trebamo i zaboraviti i njegovo anti-age delovanje. Obzirom da ne podstiče nikakve alergijske reakcije veoma je siguran za uporebu, moze se koristiti za podočnjake, za prevenciju strija u trudnoći kao i za negu kože dece.

I na žalost ova priča nema srećan kraj jer je većina šea maslaca na tržištu rafinisana. Rafinisan šea maslac u sebi ne nosi skoro ništa pozitivno za kožu. Hladno ceđeni šea maslac je prljavo bele do blago žućkaste boje, nikad čisto beo, ima specifičan drvenasti miris i neretko male sitne loptice koje pri mazanju blago zagrebu ali se tope na temperaturi tela.


 

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.