• Proizvodi
  • Saveti
  • Recepti
  • Prodavnice
  • Naša priča
  • Kontakt
0
Kategorije
0
Korpa
Prijavi se
Bio Spajz
/Osnovne namirnice
/
Kakao prah Arriba (organski proizvod) 150 g Just Superior
Bio Spajz/
Kakao prah Arriba (organski proizvod) 150 g Just Superior
    Šifra: 2505015

    Kakao prah Arriba (organski proizvod) 150 g Just Superior

    817 RSDkom

    Robna marka: Just Superior Zemlja porekla: Ekvador Pakovanje: g

    nutritivne vrednosti

    na 100g
    energetska Vrednost Kcal
    387
    energetska Vrednost KJ
    1605
    masti
    20.6g
    - mononezasićene masti
    --
    - polinezasićene masti
    --
    - zasićene masti
    12.6g
    ugljeni hidrati
    13.5g
    - šećeri
    1.1g
    vlakna
    --
    proteini
    22.1g

    o proizvodu

    Arriba Nacional je posebna sorta kakaoa, koja je vremenom izdvojena i prepoznata kao najkvalitetnija u svetu. Smatra se jednom od najređih autohtonih vrsta danas. Potiče isključivo iz Ekvadora i to tek iz ponekih oblasti ove zemlje.

    svojstva

    Pogodno za vegane i vegeterijance. Proizvod ne sadrži veštačke boje, konzervanse, aditive, zaslađivače, gluten.

    Moćni benefiti pažljivo odabranog kakaoa
    Kakao je jedna od najfascinantnijih superhrana koju nam je priroda podarila. Sadrži čitav spektar minerala, amino kiselina i fitonutrijenata, od kojih su flavanoli verovatno najpoznatiji. Ono što je jako pozitivno u slučaju kakaoa je ogroman broj urađenih naučnih istraživanja od strane ozbiljnih institucija i laboratorija, koja potvrđuju zdravstvene benefite ove biljke. Međutim, količina nutrijenata a naročito flavanola u kakaou, koji dovode do svih ovih dokazanih zdravstvenih benefita, u velikoj meri zavise od vrste, porekla i načina njegove obrade. Ovo je ključno za korisnika da razume. Zbog toga konzumiranje čokolade, pa čak i crne, ne dovodi do očekivanih zdravstvenih benefita. Procesiranje, izbor manjeg kvalietnog kakaoa kao i svi dodaci koji se koriste skoro da anuliraju sve pozitivne efekte.

    Srce i krvni sudovi.
    Naučno je utvrdjeno da kakao ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema. Studije iznova i iznova pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’). Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali kakao ‘heart blood’, smatrajući da kakao otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.

    Raspoloženje.
    Pozitivan uticaj na raspoloženje kakaoa je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u kakaou (međutim pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje) a predstavljaju neuro transmitere koji se nalaze u mozgu i deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Kakao utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva, inače povezanih sa vežbanjem, smejanjem, seksom. Feniletilamini takođe igraju ulogu u povećanju fokusa i alertnosti dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.

    Opšte stanje organizma.
    Različite pojedinačne studije su pokazale još pozitivnih uticaja kakaoa na zdravlje kao što su pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju, doprinos izgradnji mišića kod starijih osoba, smanjenje simptoma kod alergijske astme i pozitivan uticaj na probavni sistem putem povećanja korisnih bakterija u crevima. Kakao se takođe pokazao kao efektan afrodizijak kod oba pola.

    Zdravstvene izjave.
    Većina naučnih istraživanja o kakaou fokusirana je na flavanole, stavljajući u drugi plan činjenicu da kvalitetan kakao sadrži i značajnu količinu određenih minerala, koji nedostaju u savremenoj ishrani. Upravo zato EU je odobrila sve ispod navedene izjave kao naučno potvrđene. Zdravstvene izjave se često daju na 100g proizvoda, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese. Na deklaraciji našeg kakao praha ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dnevnu dozu kakaoa (od 2 do 3 kašike) koju lako možete uneti svakodnevno.

    Dnevna doza kakao praha ima prirodno visok sadržaj Cu i Cr i izvor je K, Mg, Mn, Mo i Zn. Kalijum 3490 mg, magnezijum 523.0 mg, bakar 3.6 mg, mangan 2.5 mg, hrom 173 μg, molidben 73 μg, cink 10.1 mg.

    Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska.
    Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.
    Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.
    Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema.
    Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, kao i održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.
    Preporučena dnevna doza kakao praha, po laboratorijskim procenama, sadrži gvožđe u iznosu od 5% do 12% propisane dnevne potrebe za gvožđem. Međutim, zakon nalaže da proizvod mora da zadovoljava minimum 15% dnevne potrebe za mineralom, da bi taj mineral bio deklarisan na sastavu proizvoda. Što znači da po pravilniku, tj. zakonu nije dozvoljeno deklarisati gvožđe na kakao prahu. Tačno je da 100g kakao praha sadrži dovoljno gvožđa za uslov o deklaraciji. Međutim, 100g nije preporučljiva dnevna doza, zbog čega se gvožđe ne može navesti na deklaraciji. Budući da kakao sadrži gvožđe, ostale minerale i fitonutrijente, ne iznenađuje činjenica da su ljudi unapredili svoju krvnu sliku i povećali nivo gvožđa koristeći kakao. Međutim  nije dozvoljeno navesti gvožđe na deklaraciji iz navedenih razloga.

    Kakao prah svakog dana.
    Sigurna prečica do boljeg zdravlja.
    Da li znate da sa samo par kašičica dnevno kakao praha kakav je naš vaš mozak može biti rasterećeniji a raspoloženje pozitivnije, dok će vaše srce i krvni sudovi funkcionisati mnogo bolje i pravilnije… Kakao je poznat i kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, reguliše nivo šećera i holesterola; pospešuje koncentraciju; i snažan je afrodizijak i antioksidans. Probajte i sami. Pored sjajnog ukusa, bićete oduševljeni reakcijom sopstvenog organizma.

    Kakao prah.
    Hrana bogova.
    Kakao je drvo koje su gajili još drevni narodi Maje i Asteci, od čijeg ploda već hiljadama godina nastaju proizvodi koji su neizostavni u ishrani ljudi. Potiče sa plodnog zemljišta Južne Amerike i široko je poznat po svom jedinstvenom ukusu, ali i terapeutskim i nutritivnim svojstvima. Njegovo generičko ime (Thebroma) u prevodu znači „hrana bogova“, pa ne iznenađuje što je korišćen u religioznim obredima, što su ga davali ratnicima pre bitaka a imao je i primenu u različite medicinske svrhe. Kada je Kortez prvi put doneo kakao u Evropu, napisao je: „Božanski napitak koji izgrađuje otpornost i pobeđuje umor. Šolja ovog predivnog napitka omogućava čoveku da hoda ceo dan bez hrane.“

    Arriba Nacional je posebna sorta kakaoa, koja je vremenom izdvojena i prepoznata kao najkvalitetnija u svetu. Smatra se jednom od najređih autohtonih vrsta danas. Potiče isključivo iz Ekvadora i to tek iz ponekih oblasti ove zemlje.

    Našu Arribu karakteriše izuzetan ukus, kao da jedete celo zrno kakaoa, čak i kada je probate kao čist prah, što je izuzetno retko kod uobičajenih organskih kakao prahova.
    Razlog za to leži u jedinstvenom poreklu, sorti i procesu proizvodnje koji je na nivou umetnosti kod ovog kakao praha.
    Autohtone sorte kakao prahova koje su pažljivo procesirane dokazano imaju pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje i raspoloženje. Međutim nije svaki kakao isti, pa samim tim ni njegov blagotvoran uticaj.

    Kraljica kakaoa…
    Arriba Nacional.
    Arriba Nacional je posebna sorta kakaoa, koja je vremenom izdvojena i prepoznata kao najkvalitetnija u svetu. Smatra se jednom od najređih autohtonih sorta danas. Potiče isključivo iz Ekvadora i to tek iz ponekih oblasti ove zemlje. Izuzetnost ove sorte kakaoa čini posebna cvetna aroma i voćni profili ukusa, i što je možda i važnije, najviši sadržaj flavanoida, koji kakaou daju njegova lekovita svosjtva. Ovakve karakteristike Arribe se objašnjavaju njenim genetskim poreklom, ukombinovanim sa specifičnim klimatskim uslovima Ekvadora i velikom posvećenosti malih lokalnih farmera, koji svoje veštine gajenja i fermentacije kakaoa neguju vekovima unazad. Proizvođači najboljih i najskupljih čokolada na svetu isključivo koriste ovu sortu kakaoa. Međutim, čistu Arriba Nacional iz Ekvadora je izuzetno teško naći. Prvi problem je što je ima jako malo a drugi veliki problem je masovna proizvodnja hibridne vrste kakaoa CCN-51 u Ekvadoru, koju mešaju sa autohtonim vrstama kakaoa pa i sa Arribom, smanjujući značajno kvalitet krajnjeg proizvoda.

    Otkrivamo – Šta kakao čini stvarno najboljim na svetu?
    Kakao nedvosmisleno ima pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje i raspoloženje, ali nije svaki kakao isti, pa samim tim ni njegov blagotvoran uticaj. Istraživajući sve o kakaou, otkrili smo nekoliko važnih naučnih i praktičnih činjenica koje su presudne za kvalitet.

    Sorta kakao zrna
    Poreklo kakaoa
    Organski sertifikovano
    Način obrade kakaoa

    Prvobitno je postojalo svega nekoliko sorti kakaoa, ali potražnja u svetu rezultirala je stvaranjem mnogobrojnih hibridnih sorti. Hibridne sorte mogu biti organski gajene, ali iako nisu zagađene štetnim pesticidima, ne pružaju ni izbliza iste benefite kao autohtone sorte. Iako su studije rađene za kakao mnogobrojne i priznate u celom svetu, te studije nikad nisu rađene za hibridne sorte kakaoa. Znači niko nikad nije dokazao da u modernim hibridnim sortama kakaoa postoji dovoljno nutrijenata a naročito flavanola, koji su odgovorni za sve zdravstvene benefite ove biljke. Zbog nižeg kvaliteta i lakšeg uzgoja, hibridi su znatno jeftiniji a stoga i znatno zastupljeniji na današnjem tržištu.
    Danas je svega par sorti kakaoa poznato po svom kvalitetu i one čine jako mali procenat ukupne svetske proizvodnje pa su ta zrna retka i skupa. Najtraženije i najcenjenije su Criollo poreklom iz Južne Amerike i Arriba Nacional isključivo iz Ekvadora.
    Kako možete da znate koji kakao dobijate kad ga kupujete? Jako teško. Organizacije otkupljaju zrna od bilo koga ko ih ima, vodeći računa o organskoj sertifikaciji ali gotovo nikad o sorti i načinu prerade. Ako kakao nabavljate iz treće ili pete ruke (što većina prodavaca kakaoa radi) ne možete ni da uđete u trag da li je stvarno poreklom odakle se tvrdi da jeste a kamoli tome da li je u pitanju hibrid ili neka mešavina.

    Napravite razliku – hladno procesirana Arriba Nacional naspram standardnog organskog kakao praha
    Vaše poverenje zaslužujemo kvalitetom iznad organskog. Sa željom da se napravi jasna razlika između superiornog organskog i sirovog kakaoa i neorganskog kakao praha pozvali smo našeg dobavljača i dobili odgovor na pitanje: ”Zašto je neorganski kakao prah u obliku sitnijeg praha u odnosu na sirovu organsku Arribu Nacional?” Trik je naravno u masovnoj proizvodnji! Naš kakao je čist organski kakao koji se proizvodi u ograničenim količinama. Poslušajte objašnjenje o nastanku Just Superior kakao praha.

    Kako smo mi obezbedili najbolji kvalitet?
    Jednostavno – u tri proverena koraka:
    * direktna saradnja sa proizvođačem iz Ekvadora
    * hladno procesirano i upakovano u najstrožim uslovima
    * najkraćim putem sa plantaže do police u Srbiji.

    Malo bolji od najboljeg…
    Naš Arriba Nacional Kakao Prah.
    Mi smo ponosni što smo za vas pronašli 100% čistu Arriba Nacional sortu kakaoa proverenog porekla iz Ekvadora. Ali to nije sve – uložili smo puno vremena i truda kako bismo odabrali upravo najboljeg dobavljača, koji sarađuje godinama sa istim farmerima isključivo iz tri regiona ove zemlje osiguravajući time originalno poreklo svog kakao zrna – bez mešanja sa drugim sortama. Ljubav uložena u proizvodnju i obradu ovog kakaoa je očigledna i mi smo je odmah prepoznali – i to možda baš zato što je osnivač kompanije žena, poreklom iz Ekvadora, kojoj kakao i čokolada predstavljaju najveću životnu strast. Ona je razvila sopstveni metod i tehnologiju fermentacije, sušenja i obrade kroz hladno procesiranje, na najnižim mogućim temperaturama, zato što u Ekvadoru ne postoji ovakva tehnologija i po našem znanju ovo je jedini hladno procesiran kakao prah poreklom iz Ekvadora. Zrna se stalno kontrolišu i okreću, pa čak ni na suncu, na kome se odvija deo procesa, ne dođe do pregrevanja. Kakao boravi izvesno vreme i u prirodnom hladu. Rezultat je kakao prah izuzetne arome i potpuno očuvanih svojstava zbog kojih ga i vredi konzumirati. Ovaj posebno proizveden hladno procesiran Arriba Nacional kakao prah ona koristi za proizvodnju sirove čokolade, koja je dobila više internacionalno priznatih nagrada za najbolje čokolade sveta. Od sada, i u Srbiji, čitav ovaj mali svet kakao ekskluzive, vama i vašem zdravlju na dohvat ruke.

    Superior kakao prah+!
    Provereno najbolji.
    Superior Kakao Prah plus je 100 % čist kakao prah, bez ijednog jedinog dodatka, u svom potpuno prirodnom obliku, dobijen procesima proizvodnje koji ne uključuju nikakve hemikalije, rastvarače pa čak ni zagrevanje. Upakovan je u najstrožijim uslovima i testiran u više akreditovanih laboratorija.

    Ukratko – šta naš kakao čini najboljim?
    Kvalitet iznad organskog.
    100 % čist Arriba Nacional – prvi put u Srbiji a redak i u svetu.
    Direktno sa plantaža Ekvadora, 100 % garantovano poreklo.
    Evropski, srpski i ekvadorski organski sertifikat.
    Jedini kakao iz Ekvadora koji je hladno procesiran.

    sastojci

    100% organski hladno procesiran kakao prah iz Ekvadora.

    način pripreme

    Preporučenu porciju kakao praha od 10 do 15g (2 ili 3 pune supene kašike) razmutiti u hladnoj ili blago zagrejanoj vodi, mleku, dodati u smuti ili koristiti kao dodatak u pripremi različitih dezerata.