Početna strana > Lekoviti dodaci ishrani

Šitake pečurke 50 gr

Cena: 319.00 rsd
Šifra: 1424002
Robna marka: Rick s technology
Količina: Kom.
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 50 gr

Sušene šitake pečurke.sastav:
Šitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija: lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986.god.uveden u klinike kao antitumorno sredstvo), eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.

•  svojstva:
Šitake pečurke (Lentinula edodes)  koriste se u lečenju : tumora, visokog nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska, prehlada, gripa, pada imuniteta, reumatizma, artritisa.

Šitake su kao veoma delotvorne medicinske gljive poznate u literaturi već vekovima. U Kini, u Japanu i u SAD šitake i njeni preparati se koriste veoma uspešno u tretmanima protiv raka. Ukoliko su gajene na tradicionalni način imaju izuzetnu nutricionističku vrednost i poželjno ih je jesti što češće, čak svakodnevno, i to pripremljene na razne načine. Mogu se koristiti sveže ili sušene a isto tako upotrebljavaju se kao visokokoncentrovani ekstrakt ili prah (npr. kao tablete).

U Srbiji se mogu naći i sveže šitake gljive ali su one obično pogrešno gajene, po podrumima, za razliku od Japana i Kine gde se gaje na otvorenom. Samo ime, Shii - hrast i Take - gljiva, asocira da je ovoj gljivi potrebno sunce i drvena podloga (najbolje hrasta a ne piljevine) da bi dala najbolje rezultate.

Pored lekovitog dejstva koje šitake gljiva ima na ljudski organizam, u istočnoj a sve višei zapadnoj medicini preporučuje se paralelna upotreba šitake i reiši gljiva, kao odlične kombinacije u borbi protiv tumora. Takođe, ove dve medicinske gljive utiču na izraziti porast imuniteta u tretmanima osoba obolelih od AIDS-a.

način primene:
Budući da su gljive dehidrirane, potrebno je ostaviti ih sat vremena u posudi sa vodom (može i više sati) da upiju vodu, a zatim ih spremati kao i bilo koje druge jestive gljive. Takođe, mogu se spremati i kao čaj.

Prema japanskom makrobiotičaru Mičiju Kušiju, čaj se priprema na sledeći način: potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se pečurka iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti - nasečena se može dodati u jelo kao začin.

 

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.