Početna strana > Čajevi i zdravi napici

Surutka u prahu 500 gr

Cena: 213.00  172.00  rsd
Šifra: 1431004
Robna marka: Madico
Nema na lageru
Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 500 gr

Surutka je  „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožde, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i belancevine, nemajući, pritom, mnogo kalorija. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeduje organizmu sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za dobro zdravlje. Stoga, kao i zato što brzo stiže do svih organa, nadoknađuje organizmu mnoge deficite.

zemlja porekla: Poljska

hranljive vrednosti:
Proteini min. 11%, laktoza min. 61%, mast maks. 2%, suva meterija min. 95%, pepeo maks. 9.5%, energetska vrednost na 100gr 1465 kJ / 350 Kcal

•svojstva:
Surutkini proteini idealan su izbor kada se organizam suočava sa specifičnim medicinskim izazovima. Na primer, imaju potencijalno pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, čak i zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre, te je dobro obratiti se „staroj dobroj surutki” kako bi se ova najveća fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad.

Pošto sadrže većinu belančevina kao majčino mleko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posle dojenja (kad ono nije moguće), drugi najbolji način hranjenja novorođenčadi. Surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trećinu povećana potreba za belančevinama.

Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbediti. Važni su i atletičarima, pošto se prerađuju direktno u mišićnom tkivu, za razliku od drugih belančevina koje se prerađuju u jetri, pa omogućavaju brz oporavak mišića posle treninga.

Proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbeđuju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navići, a lako ga je i prilagoditi ličnom ukusu u različitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da spreče osteoporozu – razređenost kostiju karakterističnu za to životno doba. Kako su pokazale studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu, nedovoljan unos belančevina u starijim godinama dovodi do značajnog razređenja kostiju, posebno bedrene i kičme, pa surutka može da ih nadoknadi, čak i osobama koje su alergične na laktozu (mlečni šećer).

Inače, surutkini proteini sastoje se iz čitavog lanca belančevina. Među njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (govedi serum albumin). Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažući organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronađen u majčinom mleku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom. Imunoglobulini, kao što je poznato, obezbeduju imunitet i deci i odraslima, a pronadeni su kao dominirajući protein u kolostrumu, mleku koje se luči nekoliko dana posle porođaja. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprečava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje gvožde i pomaže njegovu iskoristljivost, sprečava rast bakterija, uključujući i patogene, istovremeno pomažući razvoj korisnih, poput bifidusa, čime se uspostavlja dobra crevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprečava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprečava razvoj bakterija zavisnih od gvožda.

Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoći kod mršavljenja pošto pomažu povećanje mišićne mase. Pored toga, pomažu da se osećamo sitima jer utiču na povećanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.
Ipak da bi se izbegao proliv, ne treba preterivati s količinom.
(tekst preuzet sa sajta Herbateka)

•način pripreme:

65gr surutke u prahu (pet supenih kašika) sipati u 1l hladne ili tople vode. Promešati i napitak je gotov.
Preporuka: Rastvoriti 1-2 kafene kašičice surutke u šolji mleka ili jogurta ili voćnog soka, i tako piti.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.