Početna strana > Osnovne namirnice

Susam

Cena: 329.00  308.00  rsd
po kilogramu proizvoda
Šifra: 3005002
Robna marka: Roba na merenje
Količina: Kg.
Ukucajte željenu težinu: 0.1, 0.2, 0.25...
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

Susam (Sesasum indicum) je hranljiva namirnica sa veoma širokom primenom.

•svojstva:
Susam se od davnina smatra namirnicom koja usporava staranje. Takođe sadrži sezamolin i sezamin, lignane, koji služe snižavanju holesterola i krvnog pritiska, a povećavaju nivo vitamina E, a sezamin pored toga štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Pored svih ovih, susam ima brojna lekovita svojstva protiv  upala i bolova kod reumatidnog artritisa, ublažava grčeve kod astme, a prema istraživanjima je utvrđeno da sadrži fitosterol koji smanjuje količinu holesterola u krvi i smanjuje rizik od razvoja nekog oblika raka.
Što se tiče energetskog sadržaja  susama 100g iznosi oko 570kcal. Susam je odličan izvor bakra, mangana, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i selena. Kada govorimo o bogatstvu vitaminima, ni tu ne stoji loše, jer on je izvrstan izvor tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina.

•način primene:
Susam se može koristiti u velikom broju slanih i slatkih jela.
Bonžita sa crnom čokoladom
Sastojci:
150g crne čokolade
50g putera
70g kristal šećera
9 kašika meda
100g susama (blago propržiti u suvoj posudi)
150g pečenog kiirikija (mleven)
1 kutija flipsa sa medom
Čokoladu, puter i med blago istopiti (ne sme da proključa). Kikiriki ispeći u rerni,  a susam u sudu propržiti da blago porumeni. Kikiriki samleti i dodati u istopljenu čokoladu, prethodno sklonjenu sa ringle, a zatim dodati i susam i flips. Sve to dobro promešati i izliti na nauljenu tacnu kad se malo prohladi. Pritisuti odozgo rukom da se što bolje slepi i staviti u frižider da se stegne.

•za one koji žele da znaju više:
Susam je visoka, jednogodišnja biljka koja ima okrugle listove sa belim ili ružičastim cvetovima, a plod su mahune koje sadrže veliku količinu semena. Semenke se beru dok su još zrele, a zatim se suše. One su vrlo nutricionistički bogate.
Smatra se da je susam biljaka poreklom iz Indije odakle se širilo prema zapadu gde je sad često prisutan u kuhinjama.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.