Tamari soja sos 200 ml

Šifra: 1521001

 

315,00 RSD
- +
Vaša cena: 0.00RSD
Robna marka: Mitoku
Zemlja porekla: Japan
Pakovanje: 200 ml

Tamari sos kompanije Mitoku je proizvod zanatske radionice Minimaguri Aoki Jaemon. To je taman, ukusom bogat soja sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus-produkt pri proizvodnji sojinog misoa. Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama fermentišu 2-3 godine: gusta masa se spušta na dno a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini. Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos vrhunskog kvaliteta i divnog ukusa.



sastojci:
Soja, izvorska voda i morska so.

energetske i nutritivne vrednosti (100 g):
Energetske vrednosti 351kJ/84kcal.
Masti 0.3 g, od kojih zasićene masne kiseline 0 g, ugljeni hidrati 8.6 g, od kojih šećeri 0 g, proteini 11.6 g, so 9.6 g.


svojstva:
Energetska vrednost 250 kJ, belančevine 11 g, ugljeni hidrati 6g, masti 0.1 g, vlakna 0 g.
Kalcijum 20 mg, fosfor 130 mg, gvo\]e 2.4 mg, magenzijum 40 mg, kalijum 212 mg, B1 0.1 mg, B2 0.2 mg, B6 0.2 mg, nikotinska kiselina 7 mg.


Enzimi koji deluju u procesu fermentacije stvaraju ugodan miris i ukus a uz to omogućavaju sistemu za varenje da lakše razloži skrob, proteine, mlečne šečere i ako izvrši neophodne hemijske procese za što bolju apsorpciju hrane. Rezultat je poboljšana krvna slika i poboljšano opšte stanje organizma. Ne sadrži gluten pa ga mogu koristiti i osobe koje pate od celijakije.


Ukoliko želite da saznate više podataka o proizvodnji ovog tamari sosa kliknite ovde.

Začin, začini... Bez njih je teško zamisliti svakodnevnu ishranu, jer šta bi indijska jela bila bez karija, meksička hrana bez čilija, a makrobiotika bez tamari i šoju sosa. Začini i ukrasi veoma su važni u uravnoteženju obroka kao celine. Oni daju boju i ulepšavaju, stimulišu ukus i dopuštaju nam slobodu u prilagođavanje svakog jela za sebe. Ako niste znali, začini se mogu upotrebljavati i u lečenju.


O tradicionalnom načinu proizvodnje Mitoku tamarija
Tamari i šoju su posebni sojini umaci nastali fermentacijom soje. Fermentisani prehrambeni proizvodi su namirnice u čijem je sastavu barem jedna komponenta bila podvrgnuta delovanju mikroorganizama. Osim delovanja mikroba u fermentaciju se uključuju i procesi razlaganja tvari. Ukoliko su namirnice ispravne, a kulture za fermentaciju čiste tada su dobijeni proizvodi lako pro avljivi i visokovredni. Fermetacija tamari i šoju sosa traje od jedne do dve godine na normalnoj temperaturi u drvenim bačvama, a vrsta plesni koja se koristi za taj proces je Aspergillus oryzae (ista plesan koristi se i pri dobijanju miso pasta i sakea).
Mnogi komercijalni sojini umaci nisu proizvedeni po tradicionalnom receptu, već se dobijaju ubrzanom metodom, bez ikakve fermentacije. Sojini sosovi kompanije Mitoku proizvedeni su izvornom japanskom metodom, prirodno su fermentisali i nemaju hemijskih dodataka. Bogati su proteinima, mineralima i B vitaminima.Ta prirodna metoda dopušta fermentaciju tokom nekoliko dugih meseci u prisustvu milliona mikroorganizama u prirodnom okruženju. S obzirom da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi dodaci ili konzervansi. Takvu prirodnu proizvodnju u svetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvođača.



Da ne bi došlo da stvaranja gljivica, nakon otvaranja flaše tamari sosa, neki proizvođači u tamari dodaju etil alkohol. U Mitoku Jaemon (Yaemon) tamari sosu nema dodatog etil alkohola. U ovaj tamri sos dodaje se mala količina skupocenog Mikava (Mikawa) mirina, koji se proizvodi jednako preciznom, dugotrajnom tradicionalom metodom kao i ovaj cenjeni tamari sos. Dodavanje ovog mirina ne samo da sprečava razvoj gljivica, već i obogaćuje aromu.


•način primene:


Tamari se koristi pri kuvanju i daje jelu divan slankast ukus koji posebno vole deca.


Kako je proces proizvodnje tamarija dugotrajan i skup, proizvod koji se na kraju dobija je koncentrovan i dragocen i pri primeni dovoljno je koristiti male količine. Za razliku od šoju sosa koji deo ukusa duguje alkoholima koji se procesom fermentacije prirodno oslobađaju iz žita, ukus tamri sos potiče iz obilja amino kiselina koje se izdvajaju iz proteina soje. Amino kiseline ne isparavaju kao alkoholi tako da je tamari sos pogodan za sva duža kuvanja.



napomena:
Već dugi niz godina sarađujemo sa japanskom kompanijom Mitoku i ponosni smo što možemo da domaćem tržištu ponudimo proizvode majstorske proizvodnje kao što je Onozaki mugi miso, susamovo ulje, japanski čajevi i alge... Duboko saosećamo sa japanskim narodom koji je zadesila prirodna i nuklerna katastrofa. Nakon ovog događaja prilogodili smo način saradnje, u skladu sa novonastalim uslovima: za neke proizvode smo promenili dobavljača, neke proizvode više ne uvozimo a svi oni japanski proizvodi koje trenutno imamo u ponudi prošli su stroge japanske a zatim i domaće laboratorijske analize i u potpunosti su ispravni.

pakovanje od 200 ml
zemlja porekla: Japan
uvezeno iz: Japan

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka. Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.
OR

Pitanja & Odgovori korisnika

Nije postavljeni nijedno pitanje!

Pitanje će biti vidljivo nakon moderacije