Početna strana > Hleb, testenina i musli > Testenine

Testenina heljda - fida 300 gr

Cena: 117.00 rsd
Samo u maloprodaji
Šifra: 3715003
Robna marka: Bim promet
Nema na lageru
Kontaktirajte nas da proverite mogućnosti za naručivanje ovog proizvoda
Načini plaćanja
Načini isporuke
Verzija za štampu
+ 381 11 26 94 315
Opis proizvoda:

pakovanje od 300 gr

Ova testenina proizvedena je od heljde sa Kopaonika, koja raste na 1600 metara nadmorske visine. Testenina je veoma ukusna i lako se priprema.

zemlja porekla: Srbija

•lekovita svojstva:
Heljda je primitivna žitarica i u Evropi, i naročito Americi, retko se koristi u ishrani. Heljda je međutim važan, a u nekim slučajevima i jedini, izvor nekih sastojaka neophodnih za zdravo funkcionisanje ćelija i enzima. Zbog toga je veoma korisno uvrstiti sobu u ishranu.

Heljda je izuzetno bogata proteinima (12-15%) i esencijalnom amino kiselinom lizinom (5-7%), koju ne nalazimo u velikoj većini žitarica. Heljda je bogata i lipidima, mineralima (gvožđe, fosfor, bakar), i vitaminima B1 i B2 i vitamina P.

U heljdi nalazimo i obilje rutina (4-6%). Rutin, zajedno sa katehinima zelenog čaja i polifenolima koje nalazimo u vinu, spada u grupu biljnih jedinjenja koja se nazivaju bioflavonoidi. Najnovije naučne studije pokazuju da su bioflavonoidi moćni antioksidansi (antioksidansi su molekuli koji usporavaju ili sprečavaju oksidaciju drugih molekula, a imaju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za preko 90% bolesti kao što su rak, arteroskleroza, slogovi, senilnost...). Japanska istraživanja pokazuju da 30mg rutina dnevno namiruje potrebe organizma. U jednoj porciji soba testenine nalazi se čak 100mg rutina.

način pripreme:
U litar kipuće vode sipajte 100gr testenine i kuvajte 10ak minuta, a zatim ugasite i ostavite par minuta da odstoji.

*Nastojimo da budemo što precizniji u opisu svih proizvoda, ali ne možemo da garantujemo da su svi opisi kompletni i bez grešaka.
Informacije o proizvodima nisu namenjene dijagnozi i lečenju. Za ozbiljnije poremećaje zdravlja i nelagode javite se svom lekaru, terapeutu, homeopati.